“Dünya genelinde kanser vakaları artıyor’’

“En çok kalın bağırsak, akciğer ve meme kanseri vakaları artıyor’’

“Dünya genelinde kanser vakaları artıyor’’




“Dünya genelinde kanser vakaları artıyor’’

Dünya genelinde her beş kişiden biri yaşamı boyunca kansere yakalanıyor. Kansere yakalanan her dokuz erkekten biri ve her on iki kadından biri bu hastalıktan yaşamını yitiriyor. Kanserle mücadele, 21. yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak değerlendiriliyor. Mevcut bilimsel kanıtlara göre, tüm kanser vakalarının en az yüzde 40'ı, çeşitli tedavi yöntem ve erken teşhisle önleniyor.

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Kuruluşu (IARC), hastalıkla ilgili son verilerin ve hastalığın geleceğiyle ilgili tahminlerin de yer aldığı kapsamlı bir rapor yayınladı. Raporda, 2022'de tahminen 20 milyon yeni kanser vakası tespit edildiği, 9,7 milyon kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı.

Uluslararası Kanser Araştırma Kuruluşu, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 115 ülkede 2022 yılında son anket ve araştırma sonuçlarını da paylaştı. Araştırmanın yapıldığı ülkelerde, kansere yakalanan kişilerin sadece yüzde 39’unun tedavisinin kamu tarafından karşılandığı kaydedildi.

“En çok kalın bağırsak, akciğer ve meme kanseri vakaları artıyor’’

Uluslararası Kanser Araştırma Kuruluşu’na göre, 2022 yılında en sık görülen üç kanser türü olan kalın bağırsak, akciğer, meme kanserlerinde artış kaydedildiği belirtildi.

Dünya genelinde 2022 yılında, 2,5 milyon yeni akciğer kanser vakası tespit edildi. Akciğer kanseri, tüm kanser vakalarını yüzde 12,4’ünü oluşturarak dünya genelinde en sık görülen kanser türü oldu. Kadınlarda oluşan meme kanseriyse 2,3 milyon yeni vakayla tüm vakaların yüzde 11,6’sını oluşturdu.

2022 yılında 1,9 milyon kişi kalın bağırsak kanserine yakalandı. Kalın bağırsak kanseri, tüm kanser vakalarının 9,6’sını oluşturdu. 2022 yılında 1,5 milyon prostat kanseri vakası tespit edildi.

Tüm vakaların yüzde 7,3’ünü prostat kanseri oluştururken, 970 bin yeni mide kanseri vakası, tüm kanser vakalarının yüzde 4,9’unu oluşturdu.

“En fazla ölüme akciğer kanseri neden oluyor’’

Dünya genelinde 2022 yılında en fazla can kaybına akciğer kanseri neden oldu. Akciğer kanserine yakalanan 1,8 milyon kişi yaşamını yitirdi. Akciğer kanserinin yol açtığı can kayıpları tüm ölüme neden olan kanser türlerinin yüzde 18,7’sini oluşturdu. 2022 yılında kalın bağırsak kanserinden 900 bin, karaciğer kanserinden 760 bin, meme kanserinden 670 bin kişi hayatını kaybetti. 660 bin kişi de mide kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. 2050 yılında 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının tespit edileceği öngörülüyor.

Bu sayının, 2022'deki tahmini 20 milyon vakayla kıyaslandığında yüzde 77'lik bir artış anlamına geldiği belirtiliyor. Dünya genelinde kanser vakalarındaki artışa tütün ve alkol kullanımı, obezite, hava kirliliği ve çevresel koşulların neden olduğu belirtiliyor.

“2022 yılında Türkiye’de 129 bin 672 kişi kanserden yaşamını yitirdi’’

Uluslararası Kanser Araştırma Kuruluşu’nun hazırladığı raporda Türkiye de yer aldı.

2022 yılındaki kanser vakalarıyla ilgili son verilere göre, Türkiye genelinde 240 bin 13 yeni kanser vakası kayıtlara geçti. Türkiye’de 2022 yılında 82 bin 446 erkek ve 47 bin 226 kadın olmak üzere toplam 129 bin 672 kişi kanserden yaşamını yitirdi.

Türkiye’de en fazla akciğer, prostat, kalın bağırsak, mide ve meme kanseri vakalarına rastlandı. En fazla ölüme neden olan kanser türleri kadınlarda meme, tiroit ve kalın bağırsak oldu oldu. Erkeklerdeyse en fazla can kaybına akciğer, prostat ve kalın bağırsak kanserleri yol açtı.

VOA