Dünya Gıda Programı: İsrail Ordusu, Gazze'ye gıda yardımı girişimini engelledi

WHO: 8 bin yaralı ve hasta acilen bölge dışına sevk edilmeli

Dünya Gıda Programı: İsrail Ordusu, Gazze'ye gıda yardımı girişimini engelledi




Dünya Gıda Programı: İsrail Ordusu, Gazze'ye gıda yardımı girişimini engelledi

Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze’nin kuzeyine iki hafta sonra ilk kez gıda götürme yönündeki girişimlerinin İsrail ordusu tarafından engellendiğini duyurdu.

WFP’nin açıklamasına göre, 200 ton yardım yüklü 14 kamyonluk konvoy, Gazze Vadisi kontrol noktasında 3 saat bekletildikten sonra İsrail ordusu tarafından geri çevrildi.

Bunun üzerine yolunu değiştiren konvoy, daha sonra çaresiz Filistinliler tarafından yağmalandı.

İsrail Ordusu henüz BBC'nin yorum taleplerine yanıt vermedi.

WFP'nin yazılı açıklamasında "çaresizce ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini teslim etme çabalarına dönüldü, ancak büyük ölçüde başarısız oldu" denildi.

WFP son iki haftadır ilk kez Gazze'nin kuzeyine yardım götürmeye çalıştı.

Kuruluş, 20 Şubat'ta bölgeye ilk giden konvoyların, asayişin çökmesi nedeniyle tam bir kaos ve şiddet ortamıyla karşılaşmasından yardımları durdurduğunu açıklamıştı.

Geçen Perşembe günü, Gazze şehrinin batısındaki İsrail güçlerinin eskort ettiği yardım konvoyuna kalabalıkların hücüm etmesiyle, 100'den fazla Filistinli ölmüştü.

Filistinli sağlık yetkilileri onlarca kişinin İsrail güçlerinin açtığı ateşle öldüğünü belirtti. İsrail Ordusu, ise çoğu kişinin izdihamda ya da yardım konvoylarının ezmesi sonucu öldüğünü savundu. Ordu, konvoyun yakınındaki askerlerin kendilerine yaklaşan ve tehdit olarak gördükleri kişilere doğru ateş açtığını iddia etti.

WFP Başkan Yardumcusu Carl, Skau Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, bu tür olayların yeniden yaşanma tehlikesinin, yardım konvoylarına iki hafta önce ara verilmesinin nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.

Dünya Gıda Programı, Gazze'ye kara ve deniz yoluyla daha fazla erişim sağlanması çağrısında bulundu.

WFP, yüzbinlerce insanın açlık çektiği Gazze’nin kuzeyinde kıtlığı önlemek için gereken büyük miktarlardaki gıdayı taşımanın tek yolunun karayolu olduğunu söylüyor.

WHO: 8 bin yaralı ve hasta acilen bölge dışına sevk edilmeli

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze’de çocukların açlıktan öldüğünü ve yaklaşık 8 bin yaralı ve hastanın acilen bölge dışına sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

Video bağlantısıyla basın toplantısı düzenleyen WHO sözcüsü Rik Peeperkorn, bu kişilerin Gazze'den uzaklaştırılmasının aynı zamanda zor durumdaki hastaneler üzerindeki baskının hafiflemesine de yardımcı olacağını söyledi.

Peeperkorn, bazı kişilerin yaraları için tedaviye ihtiyaç duyduğunu, diğerlerinin ise kanser gibi hastalıklar için acilen müdahaleye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

"8 bin Gazzeli'nin Gazze dışına sevk edilmesi gerektiğini tahmin ediyoruz. Bunların 6 bini çatışmaya bağlı, çoklu travma, yanıklar, ampütasyonlar ile ilgili" diyen Peeperkorn şöyle devam etti:

"Ancak 2 bini 'normal' dediğimiz hastalar ve tekrar vurgulamak isterim ki çatışmalardan önce günde 50 ila 100 arasında hasta Doğu Kudüs ve Batı Şeria'ya sevk ediliyordu ve bu sayının neredeyse yarısı kanser, onkoloji ile ilgiliydi, bu yüzden gitmeleri gerekiyor."

Twitter paylaşımını geçin
Uyarı: BBC üçüncü taraf sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.

Twitter paylaşımının sonu

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da dün WHO’nun hafta sonu Gazze'deki El Awda ve Kamal Adwan Hastanelerine yaptığı ziyaretin, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşı sonrası bir ilk olduğunu söyledi.

Ghebreyesus sosyal medya paylaşımında “acı bulgulardan” bahsetti.

Ghebreyesus, gıda bulunamamasının 10 çocuğun ölümüne ve “ağır beslenme yetersizliğine” yol açtığını, bölgede hastane binalarının yıkıldığını aktardı.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolünde olan Gazze’de Sağlık Bakanlığı, Pazar günü Kamal Adwan Hastanesi'nde en az 15 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğünü açıklamıştı.

Filistinli yetkililer, bir çocuğun da Gazze’nin güneyindeki Refah’ta bulunan bir hastanede hayatını kaybettiğini söyledi.

WHO Başkanı, X’teki paylaşımında “Tahminen 300 bin kişinin çok az gıda ve temiz suyla yaşadığı Gazze’nin kuzeyinde ağır beslenme yetersizliği görülüyor. Çocuklar açlıktan ölüyor. Ciddi yakıt, gıda ve tıbbi malzeme eksikliği var. Hastane binaları yok edildi. Gıda bulunamaması 10 çocuğun ölümüyle sonuçlandı” diye yazdı.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Gazze’nun kuzeyine daha düzenli erişim için çabalarına, WHO’nun aylardır ilk kez bölgeyi ziyaret edebildiğini" vurguladı.

Ghebreyesus ayrıca “Özellikle El Awda Hastanesi’nde durum korkunç çünkü binalarından biri yıkıldı” dedi.

Üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yardım yetkilisi, Gazze Şeridi’nde en az 576 bin kişinin, bir başka deyişle bölge nüfusunun dörtte birinin facia düzeyinde gıda güvensizliği yaşadığı, kuzeydeki iki yaşın altındaki her altı çocuktan birinin akut beslenme yetersizliği çektiği uyarısı yaptı.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Bölge Direktörü Adele Khodr da, “Yetersiz beslenme Gazze şeridini kırıp, geçirirken korktuğumuz çocuk ölümlerini de görmeye başladı. Bu trajik ve korkunç ölümler tamamen insan eliyle gerçekleşiyor, tahmin edilebilir ve tamamen önlenebilir” dedi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde düzenlediği saldırılarda yaklaşık 1200 kişi hayatını kaybetmişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de düzenlediği saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 30 bin 500’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

BBC TÜRKÇE