Dünyanın Büyük Ekonomileri Salgına Karşı Ne Önlem Alıyor?
ABD: 8,5 milyar dolarlık paket ve faiz indirimi
Dünyanın büyük ekonomileri corona salgınıyla mücadele için aralarında faiz indirimi ve büyük harcama paketlerinin de olduğu bir dizi önlem alıyor. İşte bunlardan bazıları:
ABD: 8,5 milyar dolarlık paket ve faiz indirimi
Başkan Donald Trump, Corona ile mücadele ve aşı geliştirme çalışmalarında kullanılmak üzere 8,3 milyar dolarlık acil durum harcama paketini imzaladı. ABD Merkez Bankası (FED) temel faiz oranını yüzde 0,5 düşürdü. FED 2008 mali krizinden bu yana ilk kez küresel bir acil durum nedeniyle faiz indirimine gitmiş oldu. Yatırımcılar gelecek haftalarda yeni faiz indirimleri de bekliyor.
Çin: Salgınla mücadele için 15,9 dolar
Çin, corona salgınıyla mücadele için 15,9 milyar dolar ayırdığını açıkladı. Pekin virüsün vurduğu bölgeler için kaynakları arttırırken Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranı da dahil bir dizi faiz indirimine gitti. Pekin bankalara Corona virüsünden etkilenen şirketler için ucuz kredi ve ödeme kolaylığı sağlaması konusunda da çağrı yaptı. Çin şirketlere yönelik çevre denetlemelerinin de üretime destek vermek için elden geçirileceğini bildirdi.
Japonya: 4 milyar dolarlık ikinci bütçe
Japonya Corona salgınıyla mücadele için 4 milyar dolarlık ikinci bir bütçe paketi açıkladı. Bu paketle hedeflenen küçük ve orta ölçekli firmaların desteklenmesi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da piyasalara daha fazla nakit akışı sağlanacağını bildirdi. Japonya Merkez Bankası’na yakın kaynaklara göre kurum ayrıca şirketlerin Mart sonundaki mali yıl bitişine kadar ekonomik darboğaza girmemeleri için önlemler almaya hazırlanıyor.
Avrupa Merkez Bankası: Değerlendirme toplantısı yaptı
Avrupa Merkez Bankası şu ana kadar faiz oranlarını düşürmekten kaçındı. 3 Mart’ta bir araya gelen yetkililer Corona salgınına karşı verilecek yanıtı operasyonel düzeyde değerlendirdi. Bu görüşmede para politikalarından çok etkinliklerin düzenlenip düzenlenmemesi ya da çalışan sayısının azaltılması gibi konular ele alındı. Avrupa Merkez Bankası, euro bölgesi bankalarından Corona virüsünün olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olmaları için iş devam planlarını ve eylem planlarını gözden geçirmelerini istedi.
Avrupa Birliği: 25 milyon euro’luk yatırım fonu
Avrupa Birliği liderleri Corona salgınıyla mücadelede henüz radikal önlemler açıklamadı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Komisyon’un 25 milyon euro’luk ortak yatırım fonu oluşturacağını bildirdi. Bu fonun var olan kaynaklardan aktarılarak zarar görmesi muhtemel sektörler için tampon oluşturması umuluyor.
Almanya: "50 milyar dolara kadar kaynak ayırabilir"
Almanya’da merkez sol koalisyon kamu yatırımlarını 2024’e kadar 12,4 milyar euro arttırma kararı aldı. Ayrıca şirketlerin iş saatlerinin azaltılması gibi durumlarda işçileri desteklemek için sübvansiyon talep etmesini de kolaylaştırma kararı aldı.
Angela Merkel’in muhafazakar partisi Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın bir ekonomik destek paketi çıkarmak için acele etmesi gerekip-gerekmediği konusunda görüş ayrılığı içinde. Bütçe uzmanları hükümetin en az 18,9 milyar dolarlık ek önlem paketi açıklamaya imkanı olduğu görüşünde. Bazı uzmanlar Berlin’in hükümetin borçlanma karşıtı politikasını çiğnemeden Corona ile mücadele için 50 milyar dolara kadar kaynak ayırabileceğini düşünüyor.
İngiltere: Kamu sağlığı için 6,5 milyar dolar
İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak Corona salgınıyla mücadele için 6,5 milyar dolar bütçe ayrılacağını bildirdi. Bütçe kamu sağlığı hizmetlerine destek amacıyla kullanılacak. Bu bütçenin ihtiyaç halinde daha da arttırılabileceğini kaydetti.
İngiltere Mekez Bankası da faiz oranlarını yüzde yarım puan düşürdü ve bankalara kredi alırken kolaylık sağlamak gibi önlemler açıkladı.
İtalya: 28 milyar dolarlık kaynak oluşturacak
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Corona virüsü salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için hükümetin 28 milyar dolarlık kaynak oluşturacağını bildirdi. Bu ek harcamanın İtalya’nın 2020 bütçesindeki açığını ulusal gelirinin yüzde 3’ünün üzerine çıkartması bekleniyor. Bu, İtalya’nın bütçe açığının Avrupa Birliği tarafından konulan üst sınırı aşacağı anlamına geliyor. İtalya 631 ölüm ve 10 bin 149 doğrulanmış vakayla Çin’in ardından salgının en çok etkilediği ülke.
Fransa: Nakit akışı sorunlarına kredi garantisi
Fransa’da ise hükümet şirketlere kesilen bazı vergileri askıya aldı ve devlet destekli kısa dönemli çalışma takvimlerini faaliyete geçirdi. Hükümet Bpifrance yatırım bankasından kısa dönemli nakit akışı sorunlarına karşı kredi garantisi vermesini istedi.
Paris Belediyesi de şirketlere kamu sektörü ile yaptıkları sözleşmelerin maddelerine uymamaları durumunda ‘‘mücbir sebep’’ ilan edebileceklerini bildirdi.
Kanada: 728 milyon dolarlık bütçe ayırdı
Kanada, Corona virüsü salgınıyla mücadele için 728 milyon dolar ayırıyor. Başbakan Justin Trudeau, gerekli olması halinde daha fazlasının da salgınla mücadele için kullanılabileceğini belirtti. Trudeau, düzenlediği basın toplantısında bu kaynağın aşı araştırmalarına desteğin yanı sıra koruyucu yüz maskesi ve ameliyat maskesi gibi malzemelerin alınması için kullanılacağını bildirdi. Ayrıca Kanada Merkez Bankası gösterge faiz oranını yüzde 0,50 düşürdü. Kanada Merkez Bankası en son 2009’da küresel mali kriz nedeniyle faiz düşürmüştü.
Güney Kore: 9,8 milyar dolarlık bütçe paketi
Çin dışında virüsün en sert vurduğu Asya ülkesi Güney Kore hükümeti, salgının ekonomik etkisini azaltmak için 9,8 milyar dolarlık destek paketi açıkladı. Paket, sağlık sistemi, çocuk bakımı, açık hava pazarları gibi alanlara para aktarılasını içeriyor.
VOA