Dünyanın en ünlü tarihçi ve düşünürlerinden Harari, Çınar Oskay’ın sunduğu Konuşmamız Lazım’a konuk oluyor!

YUVAL NOAH HARARİ:  “GERÇEKTEN İSTERSEK COVID-19  TARİHİN SON SALGINI OLABİLİR!”

Dünyanın en ünlü tarihçi ve düşünürlerinden Harari, Çınar Oskay’ın sunduğu Konuşmamız Lazım’a konuk oluyor!


YUVAL NOAH HARARİ:  “GERÇEKTEN İSTERSEK COVID-19  TARİHİN SON SALGINI OLABİLİR!”

Dünyanın en ünlü tarihçi ve düşünürlerinden Harari, Çınar Oskay’ın sunduğu Konuşmamız Lazım’a konuk oluyor!

 Sapiens, Homo Deus, Sapiens: Grafik Tarih kitaplarıyla dünyanın en çok okunan tarihçi ve düşünürlerinden biri olan Yoval Noah Harari, Pazar günü saat 14.00’de başarılı gazeteci Çınar Oskay’ın GAİN’de yayınlanmaya başlayacak “Konuşmamız Lazım” programına konuk oluyor.

 

Dünyanın en akıllı insanlarıyla izleyiciyi buluşturacak olan Konuşmamız Lazım’a katılan Harari; pandemi, dijitalleşme, algoritmalar ve dünyanın geleceğine dair hem tespitlerde bulunurken, kişisel olarak uygulanabilecek önerilerde bulundu.

 

Elimizde yeni salgınları engelleyecek teknolojiler var, ama…

Gelecek öngörüleriyle de bilinen Harari, Koronavirüs salgınına dönük önlemlerin bu salgının insan tabiatını ve sosyal yaşamını değiştirmeyeceğini öne sürdü. Yeni patojenlerin ortaya çıkması engellenemeyecek olsa da sağlık ve ilaç araştırmalarına yatırım yaparak bunların büyük salgınlara dönüşmesini engelleyebilecek gücümüzün olduğunu söyleyen Harari’ye göre COVID-19’da yaşanan başarısızlığın sebebinin siyasi liderler olduğunu söyledi.

 

Dünyayı bekleyen üç büyük tehdit

Yuval Noah Harari dünyanın önünde üç büyük tehdidin olduğunu ileri sürdü: yeni ve daha güçlü silahlarla çıkacak bir üçüncü dünya savaşı, ekolojik çöküşü beraberinde getirecek iklim krizi ve teknolojinin gelişiminin kötü amaçlarla kullanılması. Harari, veri toplama ve bu verileri analiz etme teknolojilerinin tarihte asla görülmemiş bir boyuta ulaştığını ve hem devletlerin hem şirketlerin eline denetlenmesi mümkün olmayan, kötüye kullanıma açık bir güç verdiğini söyledi.

 

Bizi takip eden cihazları biz satın alıyoruz

20. yüzyılın büyük istihbarat organizasyonlarının aynı anda kaç kişiyi takip edebileceği ile ilgili fiziksel sınırlardan bahseden Harari, artık akıllı telefonların ve veri toplamayı mümkün kılan cihazların bu sınırı ortadan kaldırdığını söyledi. İnsanları onları korkutarak ya da kızdırarak harekete geçirebileceklerini keşfeden algoritmaların; sensörler, internet geçmişi ve kameralar sayesinde izledikleri insanların kendileri hakkında bile bilmediği gerçekleri tahmin edebildiğini ekledi.

 

“Cersei yerine Buda’yı tercih ederim.”

Çınar Oskay’ın kendisi için hazırladığı quiz’e cevap veren Harari, sıkı bir Game of Thrones hayranı olmasına rağmen “Cersei ile mi akşam yemeği yemek istersin, Buda’yla mı?” sorusuna Buda cevabını verdi. Harari aynı zamanda önümüzdeki bir veya iki yüzyıl içerisinde zihin ve bedenlerimizde yapacağımız değişikliklerin sonucunda “homo sapiens” türünün tarihe karışacağını iddia etti.