Düşen Ukrayna uçağındaki kilit silah tüccarı kim

Malakhova’nın geçtiğimiz yıl şu üç başkent arasında mekik dokuduğu anlaşıldı!

Düşen Ukrayna uçağındaki kilit silah tüccarı kim


Kayahan Uygur yazdı...

Düşen Ukrayna uçağındaki kilit silah tüccarı kim

8 Ocak tarihinde Tahran üzerinde bir füzeyle düşürülen Ukrayna uçağındaki bir yolcunun kimliği kafaları karıştırdı. 38 Yaşındaki Olena Malakhova adlı bu iş kadını, Birleşmiş Milletler tarafından Libya silah ambargosunu ihlal etmekle suçlanan iki şirketin yöneticisi ve bir uluslararası silah tüccarıydı. Uçakta ölen iki Ukraynalı'dan biri olan Malakhova’nın geçtiğimiz yıl şu üç başkent arasında mekik dokuduğu anlaşıldı: Kiev, Trablus ve Ankara.

Olena Malakhova’nın sahibi olduğu SkyAvia Trans hava taşımacılığı şirketine bağlı İl-76TD referanslı ve UR-COZ kayıtlı kargo uçağı 6 Ağustos 2019’da Libya Trablus Misrata havaalanında Haftar kuvvetlerine ait bir İHA tarafından hedef alınmış, uçaktaki silahlar dökülüp saçılmıştı. Haftar’ın Komutanı olduğu Libya Ulusal Ordusu yetkilileri uçağın Türkiye’nin Akıncı hava üssünden Libya’ya kaçak silah taşıdığını ve bu şekilde İhvan’ı destekleyen milislere yardım edildiğini iddia etmişlerdi.

KÜRESEL SİLAH MAFYASI

Olena Malakhova’nın SkyAvia Trans adlı nakliyat şirketi dışında İngiltere’de kayıtlı ve diğer ortakları bilinmeyen Volaris Business adlı şirkette de hisseleri var. Bu şirkette ortak olmamakla birlikte bir yerde imzası bulunan başka biri Anastasiya Daniyev adlı yine Ukraynalı genç bir kadın. Bu kadının gerçekten iş insanı mı yoksa çantacı istihbaratçı ya da örgütçü mü olduğu bilinmiyor.

 

Bu iki firma da kendilerini yolcu ve yük taşımacılığı firmaları olarak tanıtıyorlar. Ağustos ayında uçakları Trablus’da imha olduğunda Ukrayna’da bir basın toplantısı yaparak Türkiye’den Libya’ya “insani yardım” götürdüklerini söylemişler. CNN İnternational’in 24 Ocak tarihli haberine göre başta Birleşmiş Milletler olmak üzere kimse bu iddiaya inanmamış.

Aralık ayında Libya’ya silah ambargosu konusunda bir rapor yayınlayan BM, başta Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bazı üyelerin ambargoyu pervasızca deldiklerini söylüyor. BM, yollanan ve üzerinden para kazanılan malzemeler içine de en başta İHA, SİHA ve bunlara ait parçaları sayıyor. Bunlar uçak taşımacılığında “oto yedek parçası” olarak kaydedilmişler.

UÇAK PARÇALANDI SİLAHLAR SAÇILDI

CNN’e göre BM uzmanları Ağustos ayında Trablus’da parçalanan uçağın fotoğraflarını, nakliye belgelerini, konşimentoları incelemişler. Bunların silah ve SİHA malzemesi olduğunu, zaten Trablus hükümetinin içinde bulunduğu ortamda bu kadar oto yedek parçasına ihtiyacı olmadığını saptamışlar ve belgeler üzerinde imzası olan Olena Malakhova üzerinde durmaya başlamışlar.

CNN’in görüşmek istediği Olena Malakhova’nın eşi Salihov çok üzüntülü olduğunu, konuşamayacağını söylemiş, e-postalara da cevap vermemiş. Bu arada Ukrayna makamlarının ülkedeki hava taşımacılığı şirketlerine Libya’ya gitmeyi Haziran 2019’dan beri yasakladığı, SkyAvia Trans’ın Libya Kızılay kurumuna insani yardım yalanıyla Ukrayna’dan özel izin almış olduğu açığa çıkmış. BM Komitesi 9 Aralık tarihinde anlatılanlara inanmadığını söyleyerek Ukrayna’yı sıkıştırmaya başlamış. Zaten Libya Kızılay Kurumu da uçakla, şirketle ilgisi bulunmadığını, Malakhova’yı da tanımadığını resmen bildirmiş.

Bu arada Ağustos ayında Trablus’ta parçalanan uçağın ondan önceki son 3 ayda Kiev-Ankara-Trablus arasında 30 sefer yaptığı anlaşılmış. İşin daha da ilginç tarafı aynı uçak 2018 yılının son 2 ayında Yemen’in Aden kentine, yani Suudi Arabistan’ın Husilere karşı yardım ettiği kesimin elinde bulanan havaalanına birçok sefer yapmış. Daha önce Afganistan’a da çok seferde bulunmuş.

KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE

Olena Malakhova’nın İran’a neden gittiği bilinmiyor. SkyAvia Trans çalışanları Ağustos ayında parçalanan uçağın büyük maddi kayba neden olduğunu, Malakhova’nın bu nedenle olanak aramak için İran’a gitmiş olabileceği iddiasında bulunuyorlar. Oysa, Malakhova eğer düşen uçakta ölmemiş olsaydı Batılıların baskısıyla bunalan Ukrayna istihbaratı tarafından sıkıştırılacak ve büyük bir silah kaçakçılığı şebekesi biraz daha açığa çıkmış olacaktı. Kilit isim ele geçmeyince örgüt çözülmedi. Şu an için İran’ın Ukrayna uçağını “yanlışlıkla” düşürdüğü kabul ediliyor, oysa kimi ülkelerin istihbaratlarıyla mafyanın içiçe geçmiş olduğu günümüzün acımasız dünyasında, 176 kişinin öldüğü bir olayda bile kimin eli kimin cebinde pek de belli değil.

Odatv.com