Duvar Arkası: AK Parti içinde demokrasi arayışı

MECLİS AÇILIYOR: ‘KARA HAZİRAN MI’ GELİYOR?

Duvar Arkası: AK Parti içinde demokrasi arayışı


AK Partililer grup başkanvekillerinin görevlendirme yerine seçimler belirlenmesini istiyor... Meclis 2 Haziran'da açılacak. Muhalefet gerginlik yaşanabilecek Meclis gündemi için “Kara Haziran” yorumları yapıyor... AK Partili bir siyasetçi, yeni partilerin amaçlarını "seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 2. tura bırakmak" olarak değerlendirdi... Yeni kurulan partilerle, muhalefette "3. ittifak" tartışmaları başladı... CHP'nin ertelenen kurultayının eylül ya da ekim ayında yapılabileceği belirtiliyor... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Korona virüsü salgınının ardından bu hafta çalışmalara başlayacak olan Meclis’te temmuz ayında da seçim heyecanı yaşanacak. Hem Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak hem de Başkanlık Divanı üyeleri, komisyon başkanları yeniden belirlenecek. Ayrıca siyasi partilerin grup yönetimlerinde de değişiklikler bekleniyor. Meclis’te grubu bulunan birçok siyasi parti grup başkanvekillerini milletvekillerinin katıldığı bir oylamayla belirliyor. Ancak AK Parti’de seçim yerine “görevlendirme” yapılıyor. Bu durumun değişmesini isteyen partililer AK Parti Grup Başkanı, AK Parti Genel Başkanını temsil ettiği için Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilmesinin doğal olduğunu, ancak 5 grup başkanvekilinin milletvekillerinin oy kullanacağı bir seçimle tespit edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Edinilen bilgiye göre 24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan yeni Meclis’te AK Parti’nin 5 grup başkanvekilinin seçimle belirlenmesi için Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yapıldı. Cumhurbaşkanı ilk başta olumlu baktı ancak daha sonra vazgeçti. Şimdi seçim isteyen partililerin temmuz ayından önce bir kez daha bu talebi Cumhurbaşkanı ve AK Parti yönetimine iletmesi bekleniyor. Eğer talep kabul görürse uzun bir zaman sonra AK Parti kendi içinde bir seçim yapmış olacak.

MECLİS AÇILIYOR: ‘KARA HAZİRAN MI’ GELİYOR?

Korona virüsü salgını nedeniyle 45 gün tatile giren TBMM, 2 Haziran’da çalışmaya başlayacak. Meclis’te bekleyen kanun teklifleri açısından bakıldığında ilk gündem maddesi bekçilerle ilgili kanun olacak. Yine rutin gündemde Rekabet Kanun teklifi var. Tarımla ilgili torba kanun teklifi çalışmaları sürerken ekonomiyle ilgili de yeni bir torba kanun gelebileceği konuşuluyor. Ayrıca Hukuk Muhakemeleri Usulü’nde değişiklik öngören yargı paketi de önce Adalet Komisyonu’nda, ardından Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak. Ancak asıl tartışma yaratacak teklifler bunlar olmayacak. Milletvekili transferinin önlenmesi için siyasi partiler ve seçim kanununda değişiklik, barolar ve TMMOB’un seçim yönteminin değiştirilmesi, cinsel istismar suçlarına af gibi tartışmalı değişikliklerin teklif haline gelip Meclis’e sunulması durumunda tansiyon yükselecek. Muhalefet temsilcileri şimdiden Meclis’te yaşanabilecek gerilim için “Kara Haziran” değerlendirmeleri yapmaya başladı.

YENİ PARTİLERİN AMACI ERDOĞAN’I İKİNCİ TURA BIRAKMAK

AK Parti’den ayrılan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bir taraftan çeşitli programlara katılarak partilerini anlatmayı diğer taraftan seçime girme yeterliliği için teşkilatlanma çalışmalarını sürdürüyor. AK Partililer ise kendi bünyesinden çıkan iki partiyi de çeşitli ön yargılarla izliyor. Kulislerde Davutoğlu için daha çok “kişisel hırs içinde” yorumları yapılırken Babacan için de “amacı ağabeyini (eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül) Cumhurbaşkanı adayı yapmak” deniliyor. Birçok AK Partili seçimlerde her iki partinin de şansı olmadığı görüşünde. AK Partili bir siyasetçiye göre yeni partilerin amaçları İYİ Parti ve Saadet Partisi ile 3. bir sağ ittifak kurup Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 2. tura bırakmak. Böyle bir sonuç çıkarsa da Erdoğan’ın ikinci turda mutlaka kazanacağı ifade ediliyor.

MUHALEFET CEPHESİNDE 3. İTTİFAK TARTIŞMALARI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ittifaklar siyasetin vazgeçilmez bir parçası oldu. İktidar cephesinde Cumhur İttifakı ortakları çeşitli vesilelerle birlikteliğin süreceği mesajı veriyor. Muhalefet cephesinde ise yeni kurulan partilerle birlikte 3. bir ittifak olasılığı konuşulmaya başlandı. CHP ile birlikte Millet İttifakı’nı oluşturan İYİ Parti’nin DEVA ve Gelecek Partisi ile 3. bir ittifak kurabileceği iddiaları var. Başarı için mevcut ittifakın sürmesini, yeni partilerle de genişlemesi gerektiğini düşünen CHP ise bunun tartışılmasına dahi tepkili. 3. bir ittifakın iktidara yarayacağını savunan bir yönetici, “3. ittifaktan bahsedenler saraydan sufle alıyordur” diyor.

CHP’DE YENİ KONGRE TAKVİMİ İÇİN SONBAHAR İŞARET EDİLİYOR

CHP’nin 28-29 Mart’ta yapmayı planladığı 37. Olağan Kurultayı korona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. Salgına karşı alınan birçok önlemin haziran ayı başıyla birlikte kaldırılma kararının ardından CHP’de de yeni kurultay tarihi konuşulmaya başlandı. Yeni kurultay takvimi için henüz Parti Meclisi ve MYK’de bir değerlendirme yapılmadı ama parti yöneticileri Bilim Kurulu’nun büyük katılımlı etkinlikler için alacağı normalleşme kararını bekliyor. Bu karar temmuz-ağustos ayları için olsa da yaz tatili dikkate alınarak kongrenin en erken eylül ya da ekim ayında yapılabileceği ifade ediliyor.

DUVAR