Duvar Arkası... Erdoğan'ın kazanmasının tek yolu!
İYİ Parti'de 'CHP gölgesi' rahatsızlığı...
Duvar Arkası... Erdoğan'ın kazanmasının tek yolu!
Erdoğan'ın tek çaresi! CHP yükselmiyor mu? Yeniden Refah'ın sırrı... Tatildeki Meclis'e 100 fezleke! Altılı Masa'da yeni kriter... İYİ Parti'de 'CHP gölgesi' rahatsızlığı... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MUHALEFETE GÖRE ERDOĞAN'IN KAZANMASININ TEK YOLU...
İktidardan muhalefete tüm siyasi partiler yaklaşık 8 ay sonra yapılacak seçime hazırlanıyor. “Ucube sistem” olarak nitelendirilen Cumhurbaşkanlığı sisteminden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş vaat eden muhalefet iddialı. Seçimde kim aday gösterilirse gösterilsin kazanacağını ileri süren muhalefete göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasının ise tek bir yolu var. Altılı Masa’nın önemli kurmaylarından bir siyasetçi bu yolu, “Erdoğan çıkacak, ‘bir sürü hata yaptım, tüm fatura da bana ait. Şimdi tüm paradigmayı değiştiriyorum. Cumhurbaşkanlığı Sistemi devam edecek ama bu kadar yetkinin nelere yol açtığını gördüm. Mevcut yetkilerin önemli kısmını Altılı Masa’nın da önerilerini dikkate alarak devredeceğim. Ekonomiyi iktisat çevreleriyle görüşüp düzenlemenin yolunu açacağım. İşte bunları yapsa Erdoğan’ın kazanma şansı olur” sözleriyle anlatıyor. Peki böyle bir değişim yaşanır mı? Bu soruya yanıt ise “Hayır, gerçeklikten koptular, Erdoğan bunları yapamaz” oluyor.
CHP, KENDİ ANKETİNDE KAÇ PUANDA?
Her hafta yeni bir kamuoyu araştırması yayınlanıyor. Farklı şirketlerin yayınladığı anketler borsa gibi. Bir hafta içinde aynı partiyi yüzde 13 gösteren de yüzde 20 gösteren de var. CHP’nin oy oranını da yüzde 22 ile yüzde 27 arasında gösteren çok sayıda farklı anket yayınlandı. İktidar partileri gibi muhalefet de anketlere mesafeli. Bu nedenle birçok parti, kendi durumunu ölçmek için kendi anketlerini yaptırıyor. CHP kendi yaptırdığı anketlerde oy oranının açıklanan anketlerin üzerinde olduğu iddiasında. Bir parti yetkilisi kendi anketlerindeki oy oranının yüzde 30-31 bandında olduğunu söylüyor...
YENİDEN REFAH’DA OY ARTIŞININ SIRRI NE?
Son dönem anketlerinde 2018 yılında eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan liderliğinde kurulan Yeniden Refah Partisi’nin yükselişi dikkat çekiyor. Üye sayısında da AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP, Demokrat Parti’nin ardından altıncı parti durumuna gelen Yeniden Refah Partisi’ndeki bu yükseliş dikkatle izleniyor. Yükselişin nedenleri ve kalıcı olup olmayacağı merak konusu. Milli Görüş hareketi içinde yer alan bir siyasetçi Yeniden Refah Partisi’nin oy artışını, “Yeniden Refah Partisi, AK Parti’nin dönüşümünden, bugün geldiği noktadan rahatsız, hoşnutsuz seçmenin, gittiğinde hışma uğramayacağı bir yer olarak görülüyor” sözleriyle açıklıyor. Gelecek Partisi ve DEVA Partisi kurucu ve yöneticilerine “hain”e varan tepkiler geldiği hatırlanırsa, bu dikkat çekici bir yorum. Peki bu oylar kalıcı olur mu? Bu noktada yapılan bir yorumda ise, “Türkiye’de tepkisel açıklamalar, görüş beyanları olur ama seçmen çok rasyoneldir, gerçekçidir” denilerek anketlerdeki tablonun sandığa çok yansımayacağı öne sürülüyor..
TATİLDEKİ MECLİS’E 100 FEZLEKE GELDİ!
Meclis dün itibariyle yeni yasama yılına başladı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yeni dönem çalışmaları için düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgilere göre 2018 seçimlerinin ardından Meclis Başkanlığına gelip, Karma Komisyon’a gönderilen toplam fezleke sayısı 1600’ü aştı. 5. Yasama Yılı sonu raporuna bakılırsa toplam sayı 1607 oldu. Ancak Şentop’un açıklamasına göre Meclis Başkanlığına sunulan fezleke sayısı 1700’ü aşmış durumda. Bu veri ise Meclis’in tatilde olduğu 2.5 aylık dönemde Meclis Başkanlığında sunulan 100 kadar yeni fezleke olduğu anlamına geliyor. Meclis’in dün resmen mesaiye başlaması ile birlikte Meclis Başkanlığında bekleyen bu fezlekeler de Gelen Kağıtlar’da yayınlanarak Karma Komisyon’a gönderilecek.
CUMHURBAŞKANI ADAYINA YENİ KRİTER: UYUMLU OLACAK
Altılı Masa’da cumhurbaşkanı adayının ismi değil 'kriterleri' konuşuluyor. Aslında bu kriterler, “uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday” olarak duyurulmuştu. Bir başka açıklamada ise bunlara, “Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi aşıklarının adayı olacak” ifadesi eklendi. Ancak yazılı metinlere yansıyan bu ifadelerin yanı sıra liderlerin açıklamalarına yansıyan başka kriterler de var. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener başta olmak üzere birçok lidere göre kriter, “Kazanacak aday” olarak ifade ediyor. Ama Altılı Masa kurmaylarına göre bu da yeterli değil. Çünkü seçimi kazanmış bir Cumhurbaşkanının süreci nasıl yöneteceği de büyük önem taşıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı adayının “kazanacak aday” olmasının yanı sıra geçiş sürecinde ortak yönetimin gereğine dikkat çekilerek “uyumlu” bir aday olmasının da bir o kadar önemli olduğuna vurgu yapılıyor. Bugün başlayan ve önümüzdeki aylarda devam edecek Altılı Masa görünen o ki bu kriterleri değerlendirmeye devam edecek. Adayın ismi aralık, ocak ayından önce belli olmayacak.
İYİ PARTİ’DE 'CHP GÖLGESİNDE KALMA' RAHATSIZLIĞI
Geçtiğimiz hafta siyasetin önemli gündem başlıklarından biri İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açıklamaları oldu. Akşener’in "Kazanacak aday", "Noter değiliz", "CHP'ye borcumuzu ödedik" başlıkları ile öne çıkan sözleri "Masa dağılıyor mu" sorusuna neden oldu. Ancak partiler süreci dikkatli yönetti, tartışmanın büyümesine neden olacak açıklamalardan kaçınıldı. Altılı Masa kurmaylarına göre Akşener'in açıklamaları kesinlikle "masayı dağıtma" gibi bir amaç taşımıyor. Son dönem siyaset gündeminde CHP ve Kılıçdaroğlu'nun öne çıktığına dikkat çeken bir siyasetçi, "İYİ Parti'de CHP gölgesinde kalma rahatsızlığı var. Bundan rahatsızlık duyulması bir siyasi parti açısından normal. Akşener vurgularıyla 'Ben de buradayım' dedi. Bu açıklamaları kendi tabanına mesaj olarak da okumak gerek. Böyle çıkışlar olabilir. Ama hepimizin gündemi halk, halkın yaşadığı büyük problemler. Eninde sonunda herkes bu sorumlulukla hareket etmek durumunda. Öyle olacağına da inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.