Duvar Arkası: 'Türk tipi seçim sistemi' mi geliyor?
CHP YAŞLANDI, 100 ÜYEDEN SADECE 7’Sİ 30 YAŞIN ALTINDA
Meclis, 2 ay sürecek tatile girdi ama Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Yasası ve Meclis İçtüzüğü’nde yapılacak değişiklikle ilgili oluşturulan komisyonlar yaz boyunca çalışacak... Z kuşağı, CHP'li seçmenlerin kaçta kaçını oluşturuyor?... Gelecek Partisi kurucularından sanatçı Ahmet Çoktan, partinin 7 ilkesini 'katı' sanatı ile hayvan derisi üzerine işledi... Güvenlik soruşturması teklifi, parlamenter sisteme nasıl katkı sağladı?... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MECLİS BU GÜNDEMLE AÇILACAK: “TÜRK TİPİ SEÇİM SİSTEMİ” Mİ GELİYOR?
TBMM, kamuoyunda büyük tartışma yaratan “Çoklu baro” düzenlemesi ve sosyal medya platformlarına temsilci bulundurmamaları durumunda yaptırım öngören kanunu çıkardıktan sonra 2 ay sürecek yaz tatiline girdi. Meclis tatilde ancak Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP parti merkezlerinde mesai devam edecek. Edinilen bilgiye göre Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Yasası ve Meclis İçtüzüğü’nde yapılacak değişiklikle ilgili oluşturulan komisyonlar yaz boyunca çalışacak ve ekim ayında açılacak olan Meclis’in ilk gündem maddeleri de bu teklifler olacak. 2 yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bu 3 ayağında sıkıntı olduğunu söyleyen bir siyasetçi, söz konusu değişikliklerle sistemin tamamlanacağını söyledi. Barajın düşürülmesi, dar ya da daraltılmış bölge ile ittifak sistemin kaldırılması gibi birçok seçenek masada. Getirilecek yeni sistemler için, “Özgün bir model olacak” sözleri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılan “Türk Tipi Başkanlık Sistemi” yorumlarını akla getirdi. Planlandığı gibi bu düzenlemeler Meclis’in açılacağı ekim ayında kanunlaştırılırsa bu aynı zamanda seçim tarihi ile ilgili de bir mesaj taşıyabilir. Anayasaya göre seçim kanununda yapılacak değişiklikler 1 yıl sonra uygulanabiliyor. Bu durumda erken seçim ihtimali en erken 2021 Kasım ayı olacak.
CHP verilerine göre 28 Ocak 2020 tarihli itibariyle Parti Kütüğünde kayıtlı 1 milyon 259 bin 687 asıl üye bulunuyor.Mevcut üyelerin 417 bin 739’u (yüzde 33.2) kadın üye. Toplam üyelerin 91 bin 342’si (yüzde 7,2) 1990 ve sonrası doğan gençler. Bu 100 kişiden sadece 7 kişinin 30 yaş ve altında olduğu anlamına geliyor. Özellikle 2000 doğumlu gençler için kullanılan Z kuşağının önümüzdeki seçimlere etkisi konuşulurken bu oranın düşüklüğüne dikkat çekiliyor. CHP’nin gençlere dönük mesajları arttırması gerektiği belirtilirken buna genç üye sayısını arttırarak başlaması gerektiği ifade ediliyor.
GELECEK PARTİSİ’NİN 7 İLKESİ TABLO OLDU
Gelecek Partisi Genel Merkezi temmuz ayı sonunda yapılan bir törenle açıldı. Yeni kurulan birçok partinin tercih ettiği Mustafa Kemal Paşa Mahallesinde bulunan genel merkez binasında kurucu üyelerden sanatçı Ahmet Çoktan’ın da çok özel bir katkısı oldu. Geleneksel Türk Süsleme Sanatlarından ebru, katı’, tezhib alanlarında eserler veren, dünyanın birçok ülkesinde çok sayıda kişisel sergi açan Çoktan, kurucusu olduğu partinin 7 ilkesini katı’ sanatı ile hayvan derisi üzerine işledi. Çoktan’ın Gelecek Partisi Koleksiyonu olarak nitelendirilen eserleri, “İnsanlık Onurunun İzinde” ismini taşıyor. 7 tabloya dönüşen 7 ilke “İnsan onurunu koru, onurla yaşa”,“Cesur ol, herkesi kucakla”, “Çoğulcu ol, kimseden üstün değilsin”, “Adaletten şaşma, kökünden uzaklaşma”, “Özgürlüğün yolu saygıdan geçiyor”, “Şeffaf kal, güven yurdu ol”, “Demokrasinin kırıklarını tamamla” olarak sıralanıyor. Gelecek Partisi’nin giriş katında bulunan kütüphane alanında sergilenmeye başlanan koleksiyon için hazırlanan katalogda, “Bugün dünya tarih sahnesinde anılan büyük medeniyetler, zamana mühürlerini yalnız fiziki üstünlük ya da savaş becerileriyle değil kültür ve sanattaki varlıklarıyla vurmuşlardır. Bugün de; ordularının gücü, ekonomi ya da toprak büyüklüğü önemli olsa da, medeniyetleri medeniyet yapan, geleceğe taşıyacak olan kültürlerinin kalıcılığı, sanat ve sanat eserlerine verdikleri değer olacaktır” denilerek Çoktan’a teşekkür edildi.
BAŞKANLIK SİSTEMİNE ‘GÜVENLİK’ TESTİ!
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli özelliği olarak kuvvetler ayrılığı gösterilmiş, Meclis’in daha da güçleneceği ileri sürülmüştü. Ancak sistemde geçen iki yıl içinde muhalefetin en çok eleştirdiği konulardan biri Meclis’in işlevsiz hale getirilmesi oldu. CHP, HDP ve İYİ Parti temsilcileri sıklıkla, “Meclis var ama kanun teklifleri sarayda, bakanlıklar da hazırlanıyor” dedi. AK Partililer eleştirilere kamuoyu önünde “hayır” yanıtı verse de içeride bu konudaki sorunu kabul eden çok sayıda görüş dile getiriliyor. Parlamenter sistem alışkanlıklarından birden vazgeçilemeyeceğine dikkat çekilirken zamanla bunun değişeceği savunuluyor. AK Partililere göre bu süreçte partinin gücünü ortaya koyduğu gelişmeler de oldu. Buna örnek gösterilen konu da güvenlik soruşturması. İçişleri Bakanlığı kamuya girişte güvenlik soruşturması yapılmasıyla ilgili bugüne kadar farklı içeriklerde birden fazla teklif hazırladı. Bu teklifler AK Parti milletvekilleri tarafından Meclis’e sunuldu, ancak her biri parti içinde yaşanan tartışmalar üzerine rafa kalktı. En son getirilen kanun teklifi de itirazlar üzerine sonbahara ertelendi. Partililer bunun geleceğe dair iyi bir örnek olduğunu belirtiyor, yeni dönemde yürütmenin taleplerinin mutlaka dikkate alınacağını ancak tekliflerin daha çok parti içinde şekilleneceğine dikkat çekiyor.
DUVAR