e-Nabız nedir, grip aşısında öncelik kimlere verilecek?

e-Nabız sistemi nedir ve nasıl girilir?

e-Nabız nedir, grip aşısında öncelik kimlere verilecek?




e-Nabız nedir, grip aşısında öncelik kimlere verilecek?

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına risk durumlarına göre grip aşısı yapılacağını ve herkesin risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerini açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür" denildi.

Açıklamada, "Risk durumlarının e-nabız sistemi üzerinden öğrenilebileceği, aşının da hekimler tarafından sadece "Reçetem" sistemi üzerinden yazılabileceği ve elle yazılan reçetelerin işleme sokulmayacağı" vurgulandı.

e-nabız ekranı

e-Nabız sistemi nedir ve nasıl girilir?

https://enabiz.gov.tr/ internet sitesindeki açıklamaya göre e-Nabız; sağlık kuruluşlarından toplanan sağlık verilerine, vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulama.

e-Nabız ayrıca muayene, tetkik ve tedavilerin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinin yönetilebildiği, tıbbi özgeçmişe tek bir yerden ulaşılabilecek bir kişisel sağlık kaydı sistemi.

Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün oluyor:
  • e-Devlet kapısı üzerinden e-Devlet şifresi, e-İmza veya Mobil İmza kullanılarak T.C. Kimlik Numarası ile sisteme giriş yapılabiliyor
  • e-Devlet şifresi yoksa Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı Aile Hekimine cep telefonu numarasının kaydı yapılarak telefona gelecek kısa mesaj ile iletilen tek kullanımlık erişim koduyla sisteme girilebiliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl çokça talep edilen grip aşısı için uzmanlar, riskli grupların öncelikli olmasını önermişti.

Öncelikli gruplar kimler?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Ekim Cuma günü Bursa'da düzenlediği basın toplantısında grip aşısına ilişkin de bilgi verdi.

"1 yıl sonrasının aşısının 1 yıl önceden sipariş edildiğini" söyleyen Koca, "Her yıl ortalama 1 milyon 350 bin doz aşı alındığını, dünyada grip aşısı arzının toplamda yüzde 20 oranında arttığını" söyledi.

Koca, "Şu an için bu sayının 2,4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. 3 milyonun da üstüne çıkarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Geçen yıla göre 2 kat artmış olacak yani" dedi.

"Dünyada arzın çok olmadığı ama talebin fazla olduğu bir dönemde grip aşısını riskli olanlara yapmak gerekiyor" şeklinde konuşan Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun belirlediği risk gruplarını şöyle sıraladı:

  • Özellikle riskli gebelere 26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlar,
  • 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlar,
  • 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlar
  • Özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımız
  • Organ nakli olan kişiler

Grip aşısı alabileceklerin listesi e-Nabız sistemlerine yüklendi.

Aşı fiyatı ise değişmeyerek 72,64 lira olarak belirlendi.

BBC TÜRKÇE