Edremit Zeytinyağında Devrim: Karekod ile Bilgi Erişimi

"Zeytin ve Zeytinyağı Kimliklendirme Projesi,"

Edremit Zeytinyağında Devrim: Karekod ile Bilgi Erişimi


Edremit Zeytinyağında Devrim: Karekod ile Bilgi Erişimi

YEREL GÜNDEM / EDREMİT

Edremit Körfezi, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde öncü bölgelerinden biri olarak, inovasyon ve şeffaflık anlamında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Orman İl Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen "Zeytin ve Zeytinyağı Kimliklendirme Projesi," tüketicilere ürünler hakkında detaylı bilgilere ulaşma imkanı sunan bir karekod uygulamasını içeriyor.

Proje, cep telefonlarıyla zeytinyağı ambalajlarındaki karekodların okutularak ürünle ilgili geniş bir bilgi yelpazesine erişim sağlamayı amaçlıyor. Bu bilgiler arasında üretici, marka, zeytin çeşidi, toplandığı bölge ve tarih, parsel, ağaç yaşları, sıkım tarihi, yağ cinsi ve tanıtım videoları bulunuyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, proje kapsamında Edremit Körfezi'nde bulunan zeytin ağaçlarının barkodlamaya başlanacağını belirtti. Tüketicinin karekodu okuttuğunda zeytinyağının hangi ilden, hangi ilçeden, hangi mahalleden, hangi parselden geldiğini detaylı bir şekilde görebileceğini vurgulayan Alkan, bu sayede zeytin bahçesinden zeytinyağı üretimine kadar olan süreçlerin izlenebilir hale geleceğini ifade etti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Serkan Akça, il genelinde 830 bin dönüm arazide 13 milyon zeytin ağacının bulunduğunu ve Balıkesir'in önemli bir zeytin üreticisi olduğunu belirtti. "Zeytin ve Zeytinyağı Kimliklendirme Projesi"nin, hem Balıkesir'in zeytinini tanıtmak hem de katma değerini artırmak amacıyla başlatıldığını söyleyen Akça, projenin insanların tükettikleri ürünleri güvenli bir şekilde takip etmelerini sağlayacağını ifade etti.

Proje, üreticilerin hangi ağaçtan, hangi ada parselden, hangi mahalleden olduğunu sisteme girdikleri bir yazılım sistemi üzerinden çalışıyor. Bu sayede tüketiciler, zeytinin toplandığı tarihten sıkıldığı tarihe kadar olan süreçleri görebiliyorlar. Akça, proje kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 250 dönümlük bir alanda başladıkları çalışmayı, il genelindeki tüm üreticilere ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Edremit Körfezi ve Güney Marmara'daki ilçelerde karekod uygulamasını yaygınlaştırmayı hedefleyen ekip, üreticilere verimli bir sezon diledi. Bu proje, zeytin ve zeytinyağının üretim süreçlerini şeffaflaştırarak tüketicilere güvenli ve kaliteli ürünler sunmayı amaçlamaktadır.

www.yerelgundem.com