Ege’de bin 700 gramlık bebeğe kapalı yöntemle yemek borusu uzatma ameliyatı
Yöntemin uygulandığı en küçük hasta
Yöntemin uygulandığı en küçük hasta
Ege’de bin 700 gramlık bebeğe kapalı yöntemle yemek borusu uzatma ameliyatı
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ETÜF Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Dökümcü, yemek borusu doğuştan kapalı olan bin 700 gram ağırlığındaki bebeği, kapalı yöntemle (torakoskopi) ameliyat etti. Minik hastanın, Türkiye’de bu yöntemle yemek borusunun iki ucu birbirine dikilen en küçük hasta olduğunu söyleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hocalarımızla gurur duyuyoruz. Başarılı ekibimizi tebrik ediyorum” dedi.
EÜTF Hastanesinde yemek borusu kapalı ve bin 700 gram ağırlığında dünyaya gelen bebek hasta, EÜTF Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ETÜF Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Dökümcü ile ekibi tarafından kapalı yöntemle (torakoskopi) ameliyat edildi. Doç. Dr. Dökümcü’yü ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ameliyat ve bebekle ilgili bilgi aldı. Hızla iyileşen ve tedavisi devam eden bebeğin Türkiye’de bu yöntemle yemek borusunun iki ucu aşamalı olarak uzatılıp birbirine dikilen en küçük hasta olduğunu söyleyen Rektör Budak, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesindeki hocalarımızın bir çok alandaki başarı hikayelerini toplumla paylaşıyoruz. Gurur duyduğumuz alanlardan biri de Çocuk Cerrahisi. Bin 700 gramlık bir bebeğe kapalı torakoskopi dediğimiz ameliyat yöntemiyle yemek borusu ameliyatı yapıldı. Hocalarımızı bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Fakültemiz ulusal ve uluslararası arenada yaptığı hizmetlerle ön plana çıkıyor. Hocalarımızın başarılarından dolayı gururluyuz” diye konuştu.
“YURT İÇİ VE YURT DIŞI ARENADA İDDİALIYIZ”
Yemek borusu kapalı olarak dünyaya gelen bebeklerin tedavisinin uzun süredir yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Dökümcü, “Yemek borusunun birbirine dikilmesi eskiden açık yöntemle yapılıyordu. Son 20-25 yıldır artık kapalı ameliyatla yapılıyor. Ülkemizde biz de 2000’li yıllarda kapalı ameliyatlara başladık. Tabi bu küçük bir bebeğin göğsünde kapalı ameliyat, normal kapalı ameliyatların daha da üzerinde bir deneyim ve beceri gerektiriyor. Bu hastamız Türkiye’deki en küçük kapalı ameliyatla yemek borusu aşamalı olarak uzatılıp uç uca dikilen bebek. Bu tedaviyi, Türkiye’de en fazla sayıda ve en küçük bebeklere uygulayan merkez de biziz. Bu konuda en önemli şey, bunun tek başına yapılacak bir şey olmaması, bu bir ekip işi. Bu ekibin de başı tabi ki Rektör hocamız gibi yöneticilerimiz. Bize bu imkanları sağlamalarıyla ancak bunlar mümkün. Bu işleri başarabilmeniz ve daha ileri gidebilmeniz için sizden önceki devlerin omuzlarının üzerine çıkmanız gerekiyor. Değerli hocalarımızdan öğrendiklerimizi bugün uyguluyoruz. Anestezi ekibimiz, cerrahi ekibimiz, hastaları ameliyattan sonra takip eden hemşire ve personellerimizle bu tamamen bir ekibin başarısı. Bu konuda da hem yurt içi hem de yurt dışı arenada iddialıyız” dedi.