Egeli iletişimcilerden  İzmir’in markalaşmasına katkı verecek kitap

“Markalaşma Yolunda İzmir ve Dijital Gazeteler” kitabı artık raflarda….

Egeli iletişimcilerden  İzmir’in markalaşmasına katkı verecek kitap


“Markalaşma Yolunda İzmir ve Dijital Gazeteler” kitabı artık raflarda….

 Egeli iletişimcilerden  İzmir’in markalaşmasına katkı verecek kitap

İZMİR (Ege Ajans)- İzmir’in markalaşma sürecine katkı sağlayacak Egeli akademisyenlerin hazırladığı “Markalaşma Yolunda İzmir ve Dijital Gazeteler” kitabı raflardaki yerini aldı.  Ege Üniversitesi (EÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen “İzmir’in Markalaşmasına Yönelik Bir Model Önerisi ve Dijital Gazetelerin İşlevi”projesi,  EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinem Çambay  tarafından kitap haline getirildi. Kitap çalışması için yapılan projede İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Çiğdem Dirik, Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan ve Araştırma Görevlisi Dr. Petek Durgeç araştırmacı olarak yer alıyor.

EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı ile birlikte kitap çalışmasını oluşturan akademisyenleri makamında ağırlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, akademisyenleri çalışmalarından dolayı tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Egenin incisi olarak anılan İzmir’in köklü bir tarihi geçmişi bulunuyor. İzmir’in marka şehir olarak hak ettiği yere gelmesi hususunda medyaya özellikle de dijital gazetelere büyük bir rol düşüyor. İletişim Fakültesi akademisyenlerimizin bu hususa dikkat ederek oluşturdukları bu kitap, İzmir’in marka bir şehir olması hususundaki haberleri doğrudan inceleyen ve içerik analizi yapılan ilk çalışma olması bakımından önem taşıyor. Emeği geçen akademisyenlerimiz tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

İzmir’in adına şarkılar yapılan, şiirler yazılan, güzelliğiyle büyüleyen, tarihiyle, doğasıyla ve kültürüyle farklı bir şehir olduğunu söyleyen Prof. Dr. Takımcı, “Ulaşımın kolaylığı, insanların iyi niyeti, cömertliği ve misafirperverliği ile birleşince İzmir gözde şehirlerarasında haklı yerini alıyor. Aristo’nun deyimiyle ‘görmezsen eksik kalacağın’ bu şehir, maalesef ki marka şehirlerarasında eşsiz yerini alamamıştır. Fakültemiz öğretim üyeleri bu noktaya değinerek önemli bir çalışmaya imza attılar. Kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Dijital gazetecilik ışığında markalaşma süreci

Şehir markalaşmasının ayrı bir çalışma alanı olduğunu belirten Doç. Dr. Sinem Çambay, “Gazetecilik alanına ilişkin yeniliklerin araştırılarak günceli ve yeni olanı tespit etmek konusundaki eğilimimiz, İzmir’in marka şehir olabilmesi için dijital gazetecilikte neler yapılması gerektiğine dair çalışma yapmamıza neden oldu. Bu konunun gazetecilik alanında çok az çalışılmış olması da alan yazına katkı sağlayacağı düşüncesiyle kitap yapma isteğimizi artırdı. Bu kitapta, Türkiye’de en çok tıklanma rakamına sahip, 8 dijital gazete ve online haber sitelerinde, İzmir tanımlayan 475 habere erişilip bu haberler içerik analizi yöntemi ile incelendi. Çalışmamızın, İzmir’in marka bir şehir olması hususundaki haberleri doğrudan inceleyen ve içerik analizi yapılan ilk çalışma olması bakımından önem taşıdığı ve alana katkı sağlayacağı düşünüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Çambay, “Ege Üniversitesi’nde yürüttüğümüz ‘İzmir’in Markalaşmasına Yönelik Bir Model Önerisi ve Dijital Gazetelerin İşlevi’ başlıklı genel araştırma projemiz 252 sayfalık kitap haline dönüştürüldü. Kitapta, İzmir’in markalaşma süreci içerisindeki engelleri tespit edip dünyanın marka kentleri arasında yer alabilmesi ve markalaşması yolundaki dijital medya desteği gereksinimini ortaya koymayı hedefledik. Bu kapsamda projemizin sağlıklı ve huzur içinde gerçekleşmesinde bizden desteklerini esirgemeyip gerekli ihtiyaçlarımızı temin eden Ege Üniversitesi’ne teşekkürü bir borç biliriz” dedi.