Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı”

“Laikçi rövanşizm endişesi yaygın”

Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı”


Ekonomiye Rağmen Seçmende “Erdoğan Alışkanlığı”

Türkiye’de seçmen eğilimleri konusunda yapılan son kamuoyu yoklamalarından biri, kararsız seçmenin bir kısmının kararını vermeye başladığını, ekonominin mevcut haline karşın Cumhur ittifakına desteğin sürdüğünü ortaya koydu.

Metropoll Araştırma Şirketi’nin açıkladığı ve Ocak ayında 28 ilde yapılan “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasına katılan seçmenlerin yüzde 43,7’si “Hangi ittifaka yakınsınız?” sorusuna Millet ittifakı, yüzde 40’ı ise Cumhur ittifakı yanıtını verdi. Bu oran aynı anketin Ocak 2021’deki sonuçlarına göre, yüzde 42,4 Millet ittifakı, yüzde 36,9 ise Cumhur ittifakıydı.

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar sosyal medya hesabından anketin sonuçlarını duyururken, “Aralık ayındaki döviz dalgalanmaları ve çalışanlara yapılan zamların etkisi AKP’ye yaklaşık 3 puan kazandırmıştı. Ocak’taki elektrik ve doğalgaz zamlarından önce. Bu zamların etkisini Şubat ayında açıkça göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Aynı anketin sonuçlarına göre, Ocak 2021’de yüzde 12,2 olan “kararsız seçmen” oranının, Ocak 2022’de yüzde 8,1’e gerilediği görüldü.

“Laikçi rövanşizm endişesi yaygın”

Tüketici ve seçmen profili araştırmaları yapan “Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin (TEAM)” araştırma uzmanı, siyaset bilimci Nezih Onur Kuru Amerika’nın Sesi’ne mevcut ekonomik duruma rağmen anketlerde Cumhur ittifakına desteğin sürdüğünün görülmesini değerlendirdi.

Nezih Onur Kuru
Nezih Onur Kuru

Kuru, “Erdoğan, Atatürk sonrasında en uzun süre iktidarda kalan lider olarak karizmasını sürdüren ve seçmenlerinin çoğunluğunu taraftara dönüştüren, taraftar olmayanlarda da oy verme alışkanlığı oluşturmuş bir lider” dedi.

TEAM Araştırma olarak AK Parti’nin hakim olduğu illerde dindar seçmenlerle yaptıkları araştırmada, son dönemde ülkenin gidişatına yönelik eleştiriler olduğunu belirten Kuru, “Ancak, Erdoğan’ın sadece bir duraklama döneminde olduğu ve Erdoğan giderse muhalefetin ülkeyi tam anlamıyla kaosa sürükleyeceği endişesi hakim. Laikçi rövanşizm, sosyal politikaların kesileceği endişeleri de yaygın” diye konuştu.

Koç Üniversitesi’nde doktora araştırmacısı olan Kuru, özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan zamların iktidar aleyhine yansımalarının gelecek aylarda yapılacak kamuoyu anketlerinin sonuçlarında görüleceğini kaydederek, “Yıllık asgari ücret zammı neredeyse bir ayda eridi, birkaç yıllık enflasyon bir araya sıkıştı. AK Parti oyunda birkaç puanlık düşüş muhtemel. Bunun kalıcı olup olmayacağını iktidar ve muhalefetin karşılıklı hamleleri ve beklenmedik iç-dış gelişmeler belirleyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“Seçmen tercihleri donuklaşmış görünüyor”

Muhalefet partilerinden liderlerin haftasonunda yaptıkları görüşmelerin kamuoyu nezdindeki oy eğilimlerine olası etkileri konusundaysa Kuru, “bunun özellikle kararsız seçmenin bir kısmında daha netleştirici bir etki yapabileceğini” dile getirdi.
Kuru, “Özellikle DEVA ve Gelecek Partileri’ne gidecek oyların boşa gitmeyeceği hissi bu partiler için olumlu bir dönüşümü tetikleyebilir. Fakat seçmen tercihleri seçim ilanına kadar donuklaşmış görünüyor. Büyük bir değişim beklememek gerek” diye konuştu.

TEAM Araştırma’nın geçen yıl Kasım ayında yayınladığı “Dindar Seçmenler” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Cumhur ittifakına destek yüzde 58 çıkmış ve ankete katılanların yüzde 64’ü “Erdoğan siyaseti bırakacak olsa nasıl olur?” sorusuna “kötü olur” yanıtı vermiş. Ankette dindar seçmenin yüzde 46’sının “Cumhurbaşkanı görevini nasıl yapıyor?” sorusuna “iyi yapıyor”, yüzde 25’inin ise “kötü yapıyor” cevabı vermesi dikkati çekmişti.

Diğer yandan yeni açıklanan ve “Yöneylem” araştırma şirketinin 4-10 Şubat tarihlerinde yaptığı anketin sonuçlarına göre, “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirdiniz?” sorusuna kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında, yüzde 32,9 AK Parti, yüzde 31,8 CHP, yüzde 12,8 İYİ Parti, yüzde 9,7 HDP, yüzde 4,8 ise MHP yanıtını verdi.

voa