Ekşi Sözlük'ten erişim engeli açıklaması: İtirazda bulunamıyoruz

'KARARIN İÇERİĞİNİ GÖREMİYORUZ'

Ekşi Sözlük'ten erişim engeli açıklaması: İtirazda bulunamıyoruz


Ekşi Sözlük'ten erişim engeli açıklaması: İtirazda bulunamıyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişimin engellendiği Ekşi Sözlük, kararın neden alındığını bilmiyor. Sözlüğün CEO’su Başak Purut, “Kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirdi. Ekşi Sözlük’ün BTK kararıyla engellendiğinin belirtildiği açıklamada, “eksisozluk.com 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-10029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi.

Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıkları belirtildi: “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız.”

Medyascope’tan Ali Deniz Çakır’a konuşan Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, BTK tarafından Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engelini şöyle değerlendirdi:

BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor.

'KARARIN İÇERİĞİNİ GÖREMİYORUZ'

BTK’nın konu hakkında kendilerine bir açıklama yapmadığını belirten Purut, ”Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz” dedi.

Verilen kararı eleştiren Purut, ”Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Kanunlarda da görülen husus değil çünkü fonksiyonu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Bu hem Avrupa İnsan Hakları’na aykırı hem anayasaya hem de mevcut yasaya aykırı” diye konuştu.

KARAR