EKSİK DİŞLERİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ

Çiğneme verimliliğinde azalma

EKSİK DİŞLERİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ


EKSİK DİŞLERİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ

Çoğu zaman eksik dişlerle hayata devam etmenin önemi hem genel hem de ağız sağlığımıza olumsuz etkileri önemsenmez. Halbuki ihmal edilmeyip en kısa sürede diş hekimi randevusu alarak tedaviye başlanmalıdır.

Eksik dişlerimizi önemsemezsek hangi olumsuz etkilerle karşı karşıya geleceğinizi Diş Hekimi Pertev Kökdemir 4 madde de açıkladı.

1-Çiğneme verimliliğinde azalma

Dişler yemeğimizi öğütmemize yardımcı olur. Bir veya daha fazla dişi kaybettiğimizde verimli bir şekilde yiyecekleri çiğneyemediğimiz için sindirimin başlaması zorlaşacaktır. Yiyecekler iyi ezilmediğinde gastointestinal sorunları tetikleyebilir.

Tüm dişlerinizi kaybettiğinizde gerektiği kadar yemek yemeniz zorlaşır, bu durum da yetersiz beslenmenize sebep olabilir.

2-Kalan dişlere aşırı yüklenme

Diş kaybetmenin bir diğer sonucu da çiğneme sırasında kalan dişlere daha fazla yük binmesidir. Özellikle eksik dişler aynı tarafta olduğunda diğer taraf ile çiğneme tercih edilir. Bu durum da bir tarafta diğerinden daha fazla diş aşınmasına sebep olabilir.

3-Konuşma Zorluğu

Dudaklarımız ve dilimiz ile birlikte dişlerimiz de belirli harfleri söylemek için çalışır. Yani ön dişlerden biri eksikse bazı kelimeleri telaffuz etmek zor olacaktır.

4-Dudak Formunun Bozulması

Ön altı dişimiz alt ve üst dudağın desteklenmesine büyük katkıda bulunur. Bu nedenle insanlar ön dişlerini kaybetmeye başladığında dudaklarda kırışıklar ve incelme görülebilir. Tüm bunların sonucu olarak da yüzde daha yaşlı bir ifade oluşacaktır.