Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş açıkladı: S- 400 füzeleri İstanbul’u koruyabilir mi?

BÜYÜK HAVA ŞİRKETLERİ TERCİH EDER Mİ?

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş açıkladı: S- 400 füzeleri İstanbul’u koruyabilir mi?


Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş Yeniçağ'a özel açıklamalarda bulundu. Karakuş; Atatürk Hava Limanı’nın kapatılması nedeniyle İstanbul şehrinin ciddi bir beka sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Fatih Erboz - Yeniçağ Ankara / Özel Haber

Türkiye’nin en büyük şehri olan ve ekonomisinin de büyük yükün çeken İstanbul’un saldırılara açık olması tam bir beka sorunu olarak nitelendiriliyor.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Atatürk Hava Limanı’nın kapatılması nedeniyle İstanbul şehrinin ciddi bir beka sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Karakuş, “ Sadece İstanbul değil elbette Türkiye bir beka sorunu yaşayacak. Atatürk Hava Limanı’nın kapatılmasıyla İstanbul Hava Limanı’na ilişkin projelerimiz hayata geçmekte zorlanır. Ayrıca İstanbul Hava Limanı’nın yeri itibarıyla yani denize çok açık olması itibarıyla bir deniz birliği gelip bombalayabilir. Aynı şekilde kuzeyde olduğu için buzlanma tehlikesi çok yük. Ayrıca kuşların göç yolu üzerinde. Bunların hepsi İstanbul Hava Limanının dezavantajı. S-400 füzelerinin bir kısmını buraya koysanız ABD, Yunanistan başta olmak üzere batılı ülkeler için yeter ama ya Rusya için? Bunları düşünerek mi Atatürk hava limanı kapatılıp, İstanbul Hava Limanı açıldı anlamak zor” dedi.

Cumhuriyet tarihinde Türkiye’nin ilk defa Suriye’nin İdlib kentinde bir başka ülkenin uçağından atılan bomba ile şehit verdiğini kaydeden Karakuş, şunları söyledi: “ İdlib’de hava üstünlüğümüzün bir an için zaafiyete uğradığını sandılar, Türk tarafı da küçük bir ihmalde bulundu, sonuç 33 askerimiz şehit oldu. Bunun gibi hava üstünlüğünüzü hiçbir zaman elden bırakmayacaksınız. Bunları söylememenin nedeni Atatürk Hava Limanı ve İstanbul Hava Limanı konularındaki artılarımız ve eksilerimizdir. İstanbul Hava Limanı kuzeyde olduğu için bir kere buzlanmaya çok açık. Dolayısıyla uçakların inişi kalkışı sırasında sorun yaşanabilir, kazalar olabilir. Ayrıca kuşların göç yolları üzerinde olduğu için bir uçak kuşların içine girdiği andan itibaren sorun yaşar. Ayrıca Karadeniz’de kıyıda olduğu için donanmaların saldırılarına çok açık. Rusya ile ilişkilerin bundan sonra nasıl seyredeceğini biliyor muyuz, olası bir gerginlikte İstanbul hava limanı çok açık. Bu da yetmiyor, Yunanistan’ın olası saldırılarına her an açık, nedeni ise Atatürk Hava Limanı’nı atıl bırakıyoruz.”

BÜYÜK HAVA ŞİRKETLERİ TERCİH EDER Mİ?

İstanbul Hava Limanı’nın etkin olarak kullanılabilmesi için havacılık kurallarına kesinlikle uyulması gerektiğini kaydeden karakuş, “ Bir kere şunu unutmayalım, havacılıkta, koç şehirler ve koç hava limanları vardır. Bir de bu şehirlerdeki koç hava limanlarının bir o kadar büyüklüğünde başka pistleri bulunur. Uçaklar seferlerini buna göre ayarlar. İstanbul Hava Limanı’na inemeyen bazı uçakların İzmir ve Ankara’ya yönlendirildiği biliniyor maalesef. Atatürk hava limanı pistleri kullanıma açık olsaydı bu olur muydu? Bir kere Atatürk Hava Limanı’nın 3 bin metrelik pisti var. Bu çok önemli uçaklar açısından. Şimdi siz 2 bin 500 metrelik pist yaparak durumu zora sokuyorsunuz, bir de 3 bin metrelik pisti olan hava limanını kapatıyorsunuz. Bu şartlarda büyük hava şirketleri İstanbul’u tercih eder mi?” diye konuştu.

İSTANBUL HAVA LİMANI RİSKLERE AÇIK

Koç hava limanlarının bulunduğu şehirlerde büyük hava yolu şirketlerinin de bulunduğunu belirten Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Şunu unutmayalım, bir uçak diyelim ki Ukrayna’nın Kiev kentinden kalkıyor, eğer İstanbul hava limanına iniş yapamazsa sorun olur. Bu ne demek bir uçağın yolu uzarsa o zaman aleyhine olur. Uçak 14-15 bin ton yakıt aldı mı örneğin 30 bin feetten uçar, 1-2 ton ile 38 bin feetten uçar. Daha yüksekten uçtu mu hem hız (sürtünmeden dolayı) hem de yakıt tasarrufu olur. Bu anlamda Ukrayna’nın Kiev kentinden kalkan uçak İstanbul Hava Limanı’na iniş yapamayıp Odessa kentine yönelirse o zaman daha çok yakıt yakar, daha azla ton yakıt ile uçar bu da sorun olur. Ancak Atatürk hava Limanı kapatılmasaydı bunların hiç biri olmayacaktı. İstanbul Hava Limanı bu tür risklere açık olmayacaktı. O zaman bu kadar sorun yaşamazdınız. Peki böyle sorunlar varken nasıl İstanbul Hava Limanı’nı etkin kullanabileceksiniz?”

ŞAH BÖYLE TESLİM EDİLDİ

İstanbul’un Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olduğunu kaydeden Karakuş, “ S-400 savunma füzelerinde sorun çıkar mı bilemiyorum. Ancak Türkiye’nin bu füze sistemlerini kullanmasında hiçbir sorun yok. Eğitimini alan subayınız varsa hem kullanılır, hem de bakımı yaplır. Başka özellikle diplomatik sorunlar çıkar mı bu başka konu. Rusya’dan S-400 füze sistemleri için elbette parça alacaksınız kaçınılmaz olarak. Türkiye Nike füzelerini de kullandı. ABD’den alınmıştı hiçbir sorun yaşanmadı. Burada da sorun yaşanacağını sanmıyorum. Bu eski Nike bataryalarının bulunduğu yerlere mutlaka füze bataryaları tekrar korunmalı. Hem hava limanı, hem de İstanbul korumasız durumda. Yani Ege Denizi, Karadeniz, Trakya üzerinden Yunanistan’a karşı alınacak kara, hava önlemleri Atatürk Hava Limanı’na göre planlanmıştı. Bu nedenle hem İstanbul, hem de İstanbul Hava Limanı korumasız durumda. Bir an önce savunma sistemi füzeleriyle şehrin savunma önlemleri alınmalı. Bu tam anlamıyla bir beka sorunu hem İstanbul için, hem de Türkiye için. Yunanistan’ın eskiden taarruz gerçekleştirebilmesi için en az 50 uçak gerekirdi şimdi ona da gerek kalmadı. Buna göre hazırlanmış planlar vardı çünkü. Siz ne yaptınız Atatürk Hava Limanı’nı kapatmakla, Şahı teslim ettiniz. Bu doğru değil, bunu anlatmaya çalışıyoruz. İşte beka sorunu budur” ifadelerini kullandı

Kaynak Yeniçağ: Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş açıkladı: S- 400 füzeleri İstanbul’u koruyabilir mi?