EMİNE CEPPAR: RUSYA'NIN ELİNDE SU, SİLAHA DÖNÜŞÜYOR

“SU, RUSYA’NIN ELİNDE SİLAHA DÖNÜŞÜYOR”

EMİNE CEPPAR: RUSYA'NIN ELİNDE SU, SİLAHA DÖNÜŞÜYOR


EMİNE CEPPAR: RUSYA'NIN ELİNDE SU, SİLAHA DÖNÜŞÜYOR

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, işgalci devlet Rusya için insan hayatının hiçbir zaman bir öncelik olmadığını vurguladı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, dün Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 45. oturumu çerçevesinde düzenlenen Ukrayna’da insan hakları durumuna ilişkin interaktif diyalog toplantısında konuşma yaptı. Konuşmasında, insan hayatlarının işgalci devlet Rusya için hiçbir zaman bir öncelik olmadığını vurgulayan Ceppar, işgalci devleti ilgilendiren tek şeyin agresif jeopolitik hedeflerin gerçekleştirilmesi olduğunu belirtti.

“SU, RUSYA’NIN ELİNDE SİLAHA DÖNÜŞÜYOR”

Konuşmasında Rusya’nın uluslararası hukuk ve insan hakları ihlallerine dikkat çeken Ceppar, “Şu an Rusya’nın Kırım’daki nehirlerde barbarca kazı çalışmaları yaptığını görüyoruz. Rusya’nın elinde su silaha dönüşüyor; su hem koruma altında bulunan kişileri caydırma, hem de büyüyen işgalci makinesini destekleme aracı olarak kullanılıyor. İşgal edilen Kırım’daki askeri altyapı ile askeri sanayi tesislerinin geliştirilmesi, askerlerin sayısının artırılması ve Rus vatandaşların aktif bir şekilde yarımadaya yerleştirilmesi su ihtiyacını artırıyor. Fakat yerel halkın ihtiyaçları bir öncelik değildir. Rusya için insanlar hiçbir zaman bir öncelik olmadı. İşgalciyi sadece korkunç jeopolitik hedeflerini hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğu toprak ve deniz alanları endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.

İŞGALCİ RUSYA BM’YE ŞİKAYETTE BULUNDU

Daha önce, Rusya Federasyonu’nun, Kırım’ın işgalinden dolayı Ukrayna’nın yarımadaya yönelik su tedarikini kesmesine karşı, Birleşmiş Milletlere (BM) başvuruda bulunduğu bildirilmiş, Kremlin yönetiminin BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e konu ile ilgili dilekçe gönderdiği belirtilmişti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı. 

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu.Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

QHA