Erbil Havaalanı Yakınlarında Roketli Saldırı 

Kürt yönetiminden kınama

Erbil Havaalanı Yakınlarında Roketli Saldırı 


Erbil Havaalanı Yakınlarında Roketli Saldırı 


Kürt Peşmerge kaynakları Çarşamba günü, Irak'ın yarı özerk Kürt bölgesindeki Erbil Uluslararası Havaalanı yakınlarında fırlatılan üç roketin havada etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklara göre dördüncü roket, İranlı bir muhalif grubun karargahının yakınına düştü.

Yerel Kürt medyası, ABD askerlerinin bulunduğu bir askeri üste sirenler çaldığını söyledi. Saldırının hedefinin ABD askerlerinin mi, İran muhalefet grubunun mı yoksa her ikisinin de mi olduğu henüz belli değil.

Kürt güvenlik kaynakları, roketlerin Irak'ın kuzeyindeki Ninova vilayetinden fırlatıldığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Terörle Mücadele Müdürlüğü de bir açıklama yaparak, saldırıyı İran destekli Halk Seferberlik Birlikleri (Haşdi Şabi) militanlarının düzenlediğini kaydetti. Açıklamaya göre Ninova vilayetindeki Şeyh Emir köyünden Erbil Uluslararası Havalimanı'na altı roket fırlatıldı; ancak havalimanına ulaşmadı. Açıklamada, ‘’Roketlerin ikisi patlamadı; can kaybı yaşanmadı’’ denildi.

Irak’ta yayın yapan Kürt kanalı Rudaw da, havaalanına yakın Gazna'da en az dört patlama duyulduğunu, patlama bölgesindeki açık alanda yangın çıktığını duyurdu.

Gazna, İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDPI) üssünün bulunduğu yer. Üst düzey bir KDPI yetkilisi, Rudaw’a yaptığı açıklamada herhangi bir kayıp vermediklerini söyledi.

Rudaw’a göre ABD'li bir yetkili, Erbil Uluslararası Havaalanı'nda bulunan Koalisyon güçlerinin patlamaya karşı uyarıldığını ve siper almaları talimatı verildiğini söyledi. Yetkili, C-RAM füze savunma sisteminin devreye girmediği ve havalimanında herhangi bir hasar olmadığını da belirtti.

Erbil Uluslararası Havalimanı İcra Kurulu Başkanı Ahmed Hoşyar (CEO), patlamaların havalimanı kompleksi içinde meydana gelmediğini doğruladı.

Kürt yönetiminden kınama

Kürt yönetimi içişleri bakanlığı saldırıyı kınadı. Doğrudan Haşdi Şabi’yi suçlamayan bakanlık, ancak roketlerin milis grubunun 30. tugayının yetkisi altındaki bir bölgeden fırlatıldığını belirtti.

Saldırıyı kınayan Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani de Kazımi'yi sorumlulardan hesap sormaya çağırdı. Barzani Twitter'da yaptığı açıklamada, "Bu gece Erbil'de düzenlenen roket saldırısını şiddetle kınıyorum. KBY, Kürdistan'ın istikrarını baltalamaya yönelik herhangi bir girişime müsamaha göstermeyecek ve vereceğimiz karşılık güçlü olacaktır. Başbakan Mustafa Kazımi ile faillerden hesap sormanın önemi hakkında görüştük" ifadelerini kullandı.

ABD liderliğindeki koalisyonun sözcüsü Albay Wayne Marotto ise, ilk raporların Erbil'deki koalisyon güçlerinin dolaylı saldırıdan etkilenmediğini gösterdiğini söyledi. Marotto, Twitter'da "Hasar veya zayiat olmadı. Olay soruşturma altında" mesajını paylaştı.

ABD'nin Bağdat'taki büyükelçiliğini kapatma tehdidinin ardından Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin üst düzey diplomatlarla bir toplantıda yabancı misyonları koruma ve devlet güçlerinin silah bulundurmasının sınırlama sözü vermesinden saatler sonra meydana gelen saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi.

Çarşamba günü erken saatlerde ABD büyükelçisi de dahil olmak üzere 25 yabancı elçiye hitaben yaptığı konuşmada Kazımi, "Dış misyonlara saldırılar düzenleyenler Irak'ın istikrarını bozmaya ve bölgesel ve uluslararası ilişkilerini sabote etmeye çalışıyorlar" demişti.

Washington'un diplomatik personelini Erbil'e taşıyabileceği yönünde yakın zamanda basında haberler yer almıştı. Kürt bölgesi, Irak'ın geri kalanını saran şiddetten uzak bir sığınak olarak görülüyordu ve ABD'nin kendi çıkarlarına yönelik giderek artan saldırılardan sorumlu tuttuğu İran destekli Irak milislerinin erişiminden uzakta kabul ediliyordu.

Reuters’a bilgi veren iki Iraklı yetkili ve iki Batılı diplomat, ABD’nin Bağdat'ın elçiliğini kapatabileceği uyarısında bulunduktan sonra diplomatlarını Irak'tan çekmek için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Iraklılar, böyle bir adımın ülkelerini savaş alanına çevirmesinden endişeli.

Dicle Nehri üzerinden, yüksek güvenlik önlemleri altındaki ABD diplomatik yerleşkesine doğru sık sık roket fırlatılıyor.

Geçen haftalarda ABD Büyükelçiliği yakınındaki roket saldırıları artmış, yol kenarına yerleştirilen bombalarla, ABD liderliğindeki askeri koalisyona ekipman taşıyan konvoylar hedef alınmıştı.

Irak ordusu, hafta başında milislerin ateşlediği iki roketin bir ailenin evine çarpması sonucu üç çocuk ve iki kadının öldürüldüğünü söylemişti. Polis kaynakları, esas hedefin Bağdat Havaalanı olduğunu açıklamıştı.

Washington, bu tür saldırılarda İran destekli milis gruplarını suçluyor. İran, olaylar hakkında doğrudan yorum yapmadı, ancak İran destekli milislerle bağlantılı olduğuna inanılan gruplar, bazı saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

VOA