Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası verildi

Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası verildi


MİT TIR'ları davası: Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası verildi

Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait tırların görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin yeniden yargılanan Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında karar çıktı.

Gül, 'silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Erdem Gül ve avukatları katıldı.

Savcının cezalandırılmasını talep ettiği mütalaaya karşı son savunması sorulan Erdem Gül, "Suçlamaları kabul etmiyorum çünkü gazetecilik suç değildir" dedi.

ANKA haber ajansına göre Gül'ün avukatlarından Akın Atalay, "Suçun basın yoluyla işlenmiş olduğu ve davanın Basın Kanunu’nda tanımlanan 4 aylık hak düşürücü süreden sonra açıldığı göz önüne alınarak düşme kararı verilmesi gerekir" dedi.

Son sözü sorulan sanık Erdem Gül, "Beraat etmem gerektiğini düşünüyorum. Gazetecilik ve adalet kazansın" dedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Erdem Gül'ü, "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gül, cezasının onanması halinde 2 yıl 6 ay 3 gün hapse girecek.

Kararın ardından gazetecilere açıklama yapan Gül, "Dosyada sadece eylem olarak bir tane haber var. Bu ceza direkt habere cezadır" dedi.

Ne olmuştu?

19 Ocak 2014'te Suriye'ye giden, MİT'e ait 3 tır, önce Hatay'da ardından Adana'da savcılık emriyle yapılan bir jandarma-polis operasyonuyla durdurulmuştu.

Yetkililerden gelen ilk açıklamalar, tırlardaki malzemenin devlet sırrı olduğu yönündeydi.

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olayın arkasında "paralel yapının bulunduğunu" söylemişti:

Erdoğan, "Savcı, benim iznim, Adalet Bakanlığı'nın haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ne getirip ne götürdüğüne bakamaz."

29 Mayıs 2014'te Cumhuriyet gazetesi "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" manşetiyle bir haber yayınlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "casusluk faaliyeti" diye tanımladığı habere tepki göstererek, "Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek" dedi.

Soruşturma kapsamında gazetenin genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, 26 Kasım 2015'te tutuklandı.

Gül ile Dündar, TCK'nın 314/2'inci maddesine göre 'teröre yardım ve yataklık', 328'inci maddesine göre 'siyasi ve askeri casusluk amacıyla gizli bilgileri temin etmek' ve 330'uncu maddesine göre 'siyasi veya askeri casusluk amacıyla gizli kalması gereken belgeleri açıklamak' ile suçlandı.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 26 Şubat 2016'da, iki gazetecinin haberleri nedeniyle tutuklanmasını 'hak ihlali' olarak değerlendirmesi üzerine, Dündar ve Gül 92 günlük tutukluluk ardından tahliye edildi.

Ardından haberin kaynağı olduğu gerekçesiyle Enis Berberoğlu hakkında soruşturma başlatıldı.

15 Mayıs 2019 tarihinde CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında 'silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi.

Can Dündar, Aralık 2020'de "casusluk" ve "silahlı terör örgütüne yardım" suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Erdem Gül hakkında ise 'soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek' suçundan zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verildi.

Yargıtay'ın bu kararı bozmasının ardından yeniden başlayan yargılamada dosyası ayrılan Erdem Gül hakkında önceki duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, Gül'ün 'terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan 1 yıl 8 aydan 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

BBC TÜRKÇE