Erdoğan, ABD’den istenen F-16’lar konusunda Biden’ın kendisine teminat verdiğini söyledi

“Ne yapıp edip Tahıl Koridoru’nu işletelim”

Erdoğan, ABD’den istenen F-16’lar konusunda Biden’ın kendisine teminat verdiğini söyledi


Erdoğan, ABD’den istenen F-16’lar konusunda Biden’ın kendisine teminat verdiğini söyledi

Macaristan’a yaptığı bir günlük ziyaret sonrası dönüş uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisine İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de kabul edilmesi halinde Türkiye’nin istediği F-16’ları Kongre’den geçireceğini söylediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı, “İsveç’in NATO üyeliği ile katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne biz gönderdik. Sayın Biden ile yaptığımız görüşmede kendisinin ‘Siz bunu Meclis’ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre’den bunu geçiririm’ şeklinde bir ifadesi oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan eş zamanlı olarak bu süreci işletsin. Eş zamanlı olarak bunu işletirsek, bunu parlamentodan çok daha rahat bir şekilde bizim de geçirme imkanımız olur’ dendi. Gerek Amerika'nın F-16 konusu, gerekse Kanada'nın verdiği sözleri tutması noktasında beklediğimiz olumlu gelişmeler, inanıyorum ki parlamentomuzun da konuya olumlu bakışını hızlandıracaktır” dedi.

Erdoğan’dan Washington’a Gazze mesajı: “ABD ‘yeter’ çağrılarına kulak tıkamayı bırakmalıdır”

Cumhurbaşkanı, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes tasarısını reddetmesini eleştirirken ABD Senatosu’nda da Ukrayna ile birlikte İsrail’e de yardımın reddedilmesini önemli bulduğunu söyledi.

Erdoğan, “Amerika Birleşik Devletleri’nin bu süreçte tarihi bir sorumluluğu olduğuna ve bunu yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum. O sorumluluk İsrail’i bu canilikten vazgeçirmek, Gazze’deki bu katliamı durdurmaktır. Fakat ABD bugüne kadar İsrail’i durdurmak şöyle dursun adeta teşvik etti. ABD’den cesaret ve güç alan İsrail ise ne uluslararası hukuk tanıdı ne insan hakları. Haftalardır insanlık ‘yeter’ diyor. Beyaz Saray önünde hatta ABD Kongresi’nde bile bu haykırış yankılandı. Artık ABD bu çağrılara kulak tıkamayı bırakmalıdır. İsrail sadece Filistinliler’i, Gazze’yi değil insanlığı vurmaktadır” diye konuştu.

“Hamas'ın terör örgütü olmadığını ve bir siyasi parti olduğunu defalarca söyledim, yine söylüyorum”

Hamas’ın terör örgütü değil bir siyasi parti olduğunu yineleyen Erdoğan, Hamas ve El Fetih liderlerini 26 Temmuz 2023’te biraraya getirdiğini hatırlatarak Türkiye’nin Filistin meselesinde ana aktör olduğuna vurgu yaptı.

“Hamas'ın terör örgütü olmadığını ve bir siyasi parti olduğunu defalarca söyledim. Yine söylüyorum. El Fetih ile Hamas’ı, yani İsmail Heniyye ile Mahmud Abbas'ı makamımda biraraya getirdim. El Fetih ile Hamas'ın görüşmemesi diye bir durum sözkonusu değil. Görüşüyorlar, bu görüşmeleri daha ileri taşımaları da mümkün. Bu konuda Türkiye olarak bizim yaptığımız ve yapabileceğimiz çok şeyler olduğuna inanıyorum. Çünkü El Fetih ile Hamas’ın birbiriyle barışık yaşaması şart. Şu anda Hamas denince Filistin konuşuluyor. Demek ki bunlar birbiriyle adeta et ve kemik gibiler.”

Cumhurbaşkanı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun “gidici” olduğuna dair sözlerini tekrar etti.

Erdoğan AB ile müzakerelerde ilerleme için Macaristan’ın dönem başkanlığından umutlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin soruları üzerine Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin gelişmesinde gelecek yıl başlayacak Macaristan dönem başkanlığını değerli bulduğunu söylerken, görev süresi boyunca Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile 21 kez görüştüğünün altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, “Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin haklarına bakışta Orban'ın duruşu hep olumlu istikamette seyretmiştir. 2024'ün ikinci yarısında Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini alacaklar ve o süreçte çok daha farklı gelişmeler olabilir. Türkiye’nin gerek stratejik gerek ekonomik potansiyeli AB’ye tam üyeliği çoktan elde etmiş olmasını gerektirirken, yıllardır çeşitli bahanelerle oyalandık. AB bu yanlıştan vazgeçmelidir. Belki de Macaristan’ın dönem başkanlığında bu konu masaya çok daha farklı bir şekilde yatırılıp ona göre yeni bir adım atma durumu gündeme gelebilir” dedi

Cumhurbaşkanı Rusya ile savaş halindeki Ukrayna ile Moldova’yla katılım müzakerelerinin başlatılması hakkında ise “Onlara adaylık statüsü vermesi demek, bunların gelip de Avrupa Birliği’ne üye olması anlamına gelmez. Onlarla bir süreç başlatılacak, onlar da oyalanacak” yorumunda bulundu.

“Ne yapıp edip Tahıl Koridoru’nu işletelim”

Her ne kadar Ukrayna son dönemde yaptığı açıklamalarla Tahıl Koridoru yerine gündeme gelen Karadeniz koridorundan memnun olduğunu ortaya koysa da Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridorunun yeniden başlaması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşeceğini açıkladı.

“Tahıl Koridoru mekanizması daha adil bir dünya için atılmış olumlu bir adımdı. Tahıl Koridoru’nu yeniden işletmemiz lazım. İhtiyacı bulunan Afrika ülkelerinin, buradan nasibini almalarını sağlamamız lazım. Rusya, Katar, Türkiye olarak üçlü bir dayanışma oluşturmuştuk. Bu koridordan gelecek tahılı mali noktada Katar destekleyecek, fabrikalarımızı çalıştırmak suretiyle bunları una çevirmek noktasında biz devreye girip işleyecek ve sonra da Afrika ülkelerine bunları gönderecektik. Yakında Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile görüşme yapıp, ‘Ne yapıp edip Tahıl Koridoru’nu işletelim’ diyeceğiz. İnşallah ondan da olumlu cevaplar alarak yolumuza devam ederiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçimlerle ilgili değerlendirmesinde ise Cumhur İttifakı içinde MHP’yle “kavga gürültü” olmadığını, HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partisi ile görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

voa