Erdoğan bu durumdan memnun değil
Türkiye-ABD ilişkilerini mercek altına alan kapsamlı bir haber-analiz yayımladı...
Erdoğan bu durumdan memnun değil
Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), Türkiye-ABD ilişkilerini mercek altına alan kapsamlı bir haber-analiz yayımladı...
Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), Türkiye-ABD ilişkilerini mercek altına alan kapsamlı bir haber-analiz yayımladı.
İki ülke ilişkilerinde “uzun bir engeller listesi” bulunduğu vurgulanan analizde, ismi açıklanmayan üst düzey bir Türk yetkiliye dayanarak “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisini hâlâ aramamış olmasından pek memnun olmadığı” belirtildi.
“TRUMP'LA SEÇİMDEN BİRKAÇ GÜN SONRA GÖRÜŞMÜŞTÜ”
Analizin girişinde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO müttefikleriyle çalkantılı ilişkilerini eski haline döndürme yönünde açık bir çabayla, Batı ve ABD karşıtı söyleminin tonu düşürdü. Fakat şu ana dek, ABD Başkanı Joe Biden'ın sessizliğiyle karşılaştı. Göreve gelmesinin üzerinden neredeyse iki ay geçen Biden Erdoğan'ı hâlâ aramadı; Türkiye’de bazıları bu durumu endişe verici bir işaret olarak görüyor. Buna karşılık, ABD'nin eski başkanı Donald Trump ve Erdoğan 2016 seçimlerden sadece birkaç gün sonra görüşmüştü" ifadeleri kullanıldı.
“ANKARA'DA BAZILARI TRUMP'LA BİR DÖRT YIL DAHA İSTİYORDU”
Analize şöyle devam edildi: "Bir zamanlar birbirlerini stratejik ortak olarak gören Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler son yıllarda Suriye konusundaki görüş ayrılıkları, Türkiye'nin Rusya'yla işbirliği ve yakın zamanda Doğu Akdeniz'deki müdahaleleri -ki ABD'li yetkililer bunları istikrarsızlaştırıcı olarak niteliyor- nedeniyle düzenli olarak kötüleşti. Erdoğan'ın hükümetinde birçokları, yaşanan gerilimlere rağmen, Türkiye Cumhurbaşkanı'yla şahsi bir ilişkisi bulunan ve Türkiye'nin insan hakları sicili hakkında nutuk atmayan Trump'ın yönetiminin dört yıl daha devam etmesini umuyordu."
'KAMUOYU ÖNÜNDE ÖNEMSİZ GİBİ GÖSTERDİLER AMA...'
Joe Biden'ın seçimden önce New York Times gazetesiyle söyleşisinde Erdoğan'ı 'otokrat' olarak niteleyip Türkiye'de muhalefeti desteklemekten söz etmesinin Ankara'da yetkililerin tepkisini çektiğini hatırlatan AP, analize şöyle devam etti:
"Türk yetkililer kamuoyu önünde yapılan açıklamalarda Beyaz Saray’dan telefon gelmemesini önemsiz gibi gösterdi; başka seviyelerde diyalog kurulduğuna dikkat çekti. Fakat AP’ye konuşan üst düzey bir Türk hükümet yetkilisi, Erdoğan’ın ofisinin bu durumdan [telefon gelmemesinden] pek de memnun olmadığını söyledi."
Haberde Beyaz Saray basın sözcüsü Jen Psaki'nin, geçtiğimiz hafta ilgili bir soruya yanıtında Biden'ın hâlâ görüşmediği birçok dünya lideri olduğunu ve “Erdoğan'ı bir noktada arayacağını” söylediği hatırlatıldı.
“ERDOĞAN YABANCI YATIRIMCILARI ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR”
AP, analizin devamında "İddialı bir dış politika hamleleri dalgasının, Batı karşıtı söylemin ve artan otoriterleşmenin ardından çok az dostu kalan Türkiye şimdi, zorlanan ekonomisini kurtarmak için yabancı yatırımcıları çekmeye çalışıyor. Erdoğan, sorunlu ilişkilerini düzeltme ve uluslararası izolasyona son verme girişimiyle, ABD, Avrupa ülkeleri ve diğer eski müttefiklerine el uzatıyor" denildi.
“BIDEN'IN İYİ İLİŞKİLERDE ÇIKARI VAR AMA...”
Biden'ın uluslararası ittifaklar ve geleneksel bağların yanı sıra NATO'yı yeniden canlandırmaktan söz ettiği hatırlatılan analizde, ABD'nin yeni başkanının 'ilişkileri yeniden tesis edip Türkiye'yi Rusya'nın nüfuz alanından uzaklaştırmaya çalışmakta' bir çıkar göreceği belirtildi. Ancak AP, bir dizi uzmanın da görüşüne başvurduğu analizde, başta Rus yapımı S-400'ler olmak üzere bir dizi konunun iki ülkenin ilişkilerini eski haline döndürmesini zorlaştırdığı yorumu yaptı.
“SDG, DOĞU AKDENİZ, İNSAN HAKLARI, GÜLEN VE HALBANK...”
S-400'lerin yanı sıra ABD'nin IŞİD'e karşı Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) verdiği desteğin de sorun oluşturduğu, bununla birlikte Biden'ın 2019 yılında Suriye'den çekilme kararı alan Trump'ı 'mütetfikleri SDG'ye ihanet etmekle suçladığı' hatırlatıldı.
AP, Biden yönetiminin Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la yaşanan krizde Türkiye'ye baskı yapmasının beklendiğini belirtti. Haberde, "Biden yönetiminin Trump'a kıyasla demokrasi ve insan haklarına daha fazla vurgu yapması bekleniyor" denilirken, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde "demokratik kurumların, kapsayıcı yönetimin ve insan haklarına saygının önenin altını çizdiği" belirtildi.
Haberde, Fethullah Gülen'in iadesi ve Halkbank davasının da iki ülke arasında gerilim sebebi olmaya devam etmesinin beklendiği yorumu yapıldı.
Odatv.com