Erdoğan Putin ve Zelenski’yle telefonda görüştü

Mahalleler su altında kaldı

Erdoğan Putin ve Zelenski’yle telefonda görüştü




Erdoğan Putin ve Zelenski’yle telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'yle ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, görüşmelerde Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki görüşmede de Kahovka Barajı’nda yaşanan patlamaya ilişkin, kapsamlı bir soruşturmanın hiçbir şüpheyle mahal vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Erdoğan, Zelenski ile görüşmesinde Türkiye'nin bu minvalde elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti, tahıl koridorunda olduğu gibi bir müzakere yönteminin izlenebileceğini de dile getirdi.

Rus ve Ukraynalı uzmanların, Birleşmiş Milletler'in ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katılımıyla bir komisyon kurulabileceğini dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Erdoğan Zelenski ile görüşmesinde çatışmalar uzadıkça her gün yaşanan insani kayıpların önünü almanın da mümkün olmayacağını, bu nedenle müzakerelere dönüş fikrinin hakim kılınması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, adil barışın tesisine dair gayretlerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

Mahalleler su altında kaldı

Rusya'nın kontrolunda bulunan ve Kırım ile Zaporijya nükleer santraline su sağlayan Ukrayna'daki barajın vurulmasının ardından bölge su baskını riski sebebiyle tahliye edilmiş, bazı mahalleler su altında kalmıştı.

Ukrayna'nın güneyindeki barajın çökmesinin ardından dünya genelinde buğday ve mısır fiyatlarında artış gözlendi. Buğday fiyatlarında yüzde 2,4'lük artış yaşanırken; mısır fiyatlarında yüzde 1 artış görüldü.

Dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından olan Ukrayna'daki hidroelektrik santralin vurulması küresel tedarik açısından da bazı kaygıları gündeme taşıdı.

Barajın bulunduğu bölgede geniş tarım arazileri yer alıyor.

Barajın yıkılması, savaş bölgesinin merkezinde yeni bir insani felaket yaratıyor ve Ukrayna'nın Rus birliklerini topraklarından çıkarmak için uzun zamandır beklenen karşı saldırıyı başlattığı sırada cephe hatlarını şekillendiriyor.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan Putin'le telefon görüşmesinde Tahıl Mutabakatı'nın sürdürülmesine tüm dünyanın verdiği önemin altını çizerek, müşterek gayretlerle tesis ettikleri mutabakatın küresel gıda krizinin önünün alınması noktasında hayati rol oynadığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler'le Rus tahıl ve gübresinin ihracına dair engellerin kaldırılması için yürütülen istişarelerin sürmesinin faydalı olacağı görüşünü de iletti.

Türkiye'nin adil barışın tesisinde gereken çabayı sergilemeye devam etmeye kararlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, çatışmaların sona ermesi için gereken her türlü desteği samimiyetle vermeye hazır olduklarını söyledi.

Tahıl anlaşması 17 Temmuz’da sona erecek

Birleşmiş Milletler ve Türkiye geçen yıl Temmuz ayında, dünyanın önde gelen tahıl ihracatçısı konumunda bulunan Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından ortaya çıkan küresel gıda kriziyle mücadele kapsamında, anlaşmanın sağlanmasında arabuluculuk yapmıştı.

Rusya, Ukrayna işgalinin ardından Batı ülkelerinin kendisine uyguladığı yaptırımların tahıl ve gübre ihracatını engellemesi sebebiyle, anlaşmanın süresini uzatmayacağı tehdidinde bulunmuş, 18 Mayıs’ta süresi dolacak anlaşmayı iki aylığına uzatmayı 17 Mayıs’ta kabul etmişti. Anlaşma 17 Temmuz'da sona erecek.

Rusya’nın gıda ve gübre ihracı Batı ülkelerinin yaptırımlarının hedefi değil, ancak Moskova ödemeler, lojistik ve sigorta konusunda getirilen kısıtlamaların, ihracatını olumsuz etkilediğini savunuyor.

VOA