Erdoğan: "Putin'le Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda hemfikiriz"

"Putin'le Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda hemfikiriz"

Erdoğan: "Putin'le Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda hemfikiriz"




Erdoğan: "Putin'le Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda hemfikiriz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın uzatılması konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada BM ve Türkiye'nin çabalarıyla 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın süresinin uzayacağını umduğunu belirtti.

Erdoğan, "Sayın Putin'le Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusunda hemfikiriz. BM'den de Sayın Guterres, Sayın Putin'e bir mektup da gönderdi. Bizim ve Rusya'nın müşterek gayretleri ile Tahıl Koridoru çalışmasının uzatılmasını temenni ederim ki temin ederiz" ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Asya Birliği Ülkeleri (ASEAN) dışişleri bakanları toplantısı için Endonezya'nın başkenti Jakarta'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da burada düzenlediği basin toplantısında tahıl koridoru anlaşmasına değindi. Blinken, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin süresinin uzatılmasının ve genişletilmesinin önemli olduğunu belirtti. "Rusya bir kez daha Karadeniz Tahıl Girişimi'ni sona erdirme tehdidiyle gıdayı silah olarak kullanıyor" diyen Blinken, "Herkesin beklentisi Rusya'nın anlaşmanın süresini uzatması ve genişletmesi" ifadelerini kullandı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın kendi talepleri karşılanmadığı takdirde anlaşmadan çekileceğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye, Karadeniz Tahıl Girişimi'ne Temmuz 2022'de Moskova'nın Ukrayna savaşı nedeniyle kötüleşen küresel gıda krizini bertaraf etmek amacıyla arabuluculuk yapmıştı.

Anlaşma, Ukrayna tahılının Karadeniz'den güvenli şekilde dünya piyasalarına sevkiyatını garanti altına almıştı. Ukrayna ve Rusya dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından.

Öte yandan anlaşmanın sona ereceği kaygıları buğday borsalarında fiyatları etkiledi. Chicago buğday borsası, Pazartesi günü sona erecek Karadeniz tahıl anlaşmasının geleceğine dair endişeler arasında Cuma günü yükseldi.

Soya fasulyesi ve mısır, ABD ve Kanada tahıl üretim bölgelerinde beklenen sıcak ve kuru hava endişesiyle yükseldi.

Doların 15 ayın en düşük seviyelerinde seyretmesi, ABD'nin ihracat pazarlarındaki arzını ucuzlattı ve fiyatları destekledi.

AB Komisyonu, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin Ukrayna'nın Karadeniz'e tahıl ihraç etmesine izin veren anlaşmayı uzatmasına yardımcı olduğunu ve "tüm çözümleri keşfetmeye" hazır olduğunu belirtti.

StoneX şirketi emtia risk yöneticisi Matt Ammermann, "Ukrayna'dan güvenli nakliye anlaşmasının uzatılmayacağı korkusu ve ABD ihracatı için olumlu olan doların zayıflaması bugün buğdayı destekliyor" diyerek buğday fiyatlarındaki düşüşün önlendiği yorumunu yaptı.

Commerzbank analisti Thu Lan Nguyen ise buğday fiyatlarında, Ukrayna ile Rusya arasındaki tahıl anlaşması müzakerelerinin artık daha fazla belirleyici olacağını söyledi.

Soya fasulyesi ve mısır fiyatları ABD’nin Ortabatı bölgesi ve Kanada'nın bazı bölgelerinde kuraklık endişesiyle arttı.

VOA