Erdoğan: Rusya ve Ukrayna'ya onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmalıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-16'lar konusunda ABD'li senatörlerin 'olumlu konuştuğunu' söyledi

Erdoğan: Rusya ve Ukrayna'ya onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmalıyız


Erdoğan: Rusya ve Ukrayna'ya onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuştu. "Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafa da onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmamız gerekiyor. Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak Rusya ve Ukrayna ile yoğun temas halindeyiz" dedi. Gün boyu gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-16'lar konusunda ABD'li senatörlerin 'olumlu konuştuğunu' söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta bir araya geldiği ABD’li senatörlerin F-16 alımı ile ilgili olumlu konuştuğunu söyledi.

Erdoğan, görüşmeye ilişkin Reuters haber ajansının sorusunu yanıtladı.

Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu toplantısı nedeniyle bu şehirde bulunuyor ve burada senatörler Lindsey Graham ve Chris Coons ile bir araya geldi.

Türkiye, Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 ve 80'e yakın F-16 modernizasyon kiti almak için geçen yıl Ekim ayında ABD'ye başvurmuştu.

Erdoğan ve ABD lideri Biden arasında 2021 Ekim ayında yapılan görüşme sonrası Cumhurbaşkanı "Sayın Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm” ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerikan PBS kanalına verdiği mülakatta "Sizce şu an Türkiye-ABD ilişkileri ne durumda?" sorusuna "İdeal bir konumdadır diyemem.” yanıtı verdi.

Erdoğan: Rusya ve Ukrayna'ya onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuştu.

Erdoğan, salgının ardından Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın da tedarik zinciri ve gıda güvenliğini riske attığını vurguladı. Dünya nüfusunun beşte birinin açlık ve yoksullukla baş ettiğini ifade etti.

"İlk günden bu yana savaşın kazananı adil barışın kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik" diyen Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında Antalya ve İstanbul'da gerçekleştirilen müzakerelere dikkat çekti.

"Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafa da onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmamız gerekiyor. Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak Rusya ve Ukrayna ile yoğun temas halindeyiz" sözlerini ekledi.

"Çatışmaların çözümü konusunda çaba harcıyoruz. Yeri geldiğinde arabulucu, yeri geldiğinde kolaylaştırıcı olarak yapıcı rol üstleniyoruz. Sorunların değil çözümlerin parçası olmamızı sağlayacak inisiyatifler alıyoruz" diyen Erdoğan Suriye'yle ilgili şunları ekledi:

"Suriye krizinde halkın meşru beklentileri doğrultusunda kalıcı çözümün önemini tekrar vurguluyoruz. Çözümsüzlüğün sürmesi bölgemizin güvenlik ve istikrarını, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit etmektedir.

"Dört milyonu aşkın sivil ülkemizin yardımlarıyla hayata tutunmaktadır. Yardım kararının uzatılması için Güvenlik Konseyi mesuliyetini yerine getirmelidir. Ülkemize saldırılar gerçekleştirilen, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK ve türevlerine karşı Türkiye'nin kayıtsız kalması mümkün değildir.

"Bu terör örgütünü isim değişikliğiyle meşrulaştırmaya çalışanların bir an önce hatalarından dönmelerine davet ediyoruz. Terör örgütlerine karşı gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğimizi tekrar kuvvetle belirtiyoruz.

"Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü, güvenli, onurlu şekilde dönmelerini temin etmek için gerekli şartları temin etmekte üzerimize düşeni samimiyetle yapıyoruz."

"Azerbaycanlı kardeşlerimizin daima yanındayız"

Erdoğan, "Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarması, kalıcı barışın temini konusunda tarihi fırsat penceresi açılmıştır. Türkiye olarak bu fırsatın değerlendirilmmesi için önemli adımlar attık.

"Son günlerde yaşanan gelişmeler bu iklime gölge düşürmüş olsa da kısa sürede Azerbaycan ve Ermenistan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasına inanıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin daima yanında olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Yunanistan kriziyle ilgili ise şunları ifade etti:

"Güç gösterisi peşinde koşanlar kendilerini komik duruma düşürmektedir. Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sürdürülmesi hak ve hukuka saygı duyulmasına bağlıdır. Yunanistan'ın işbirliği ve dayanışma çağrımıza kulak verilmesini bekliyoruz.

"Kıbrıs meselesinde adil, kalıcı bir çözüme ulaşılması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile hep iyi niyetli çaba sergiledik. Bugün adada iki ayrı devlet ve iki ayrı halk olduğu bilinmektedir.

"Uluslararası toplumun, BM prensipleriyle çelişir şekilde ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaya davet ediyoruz.

"Temennimiz Yunanistan'ın sorunlu faaliyetlerine son verilmesi, AB'nin de yapılan insanlık dışı uygulamalara sırtını dönmeyi bırakmasıdır."

BBC TÜRKÇE