Erdoğan ve Özel gelecek hafta görüşecek

CHP’ye iki katılım: Yanıkömeroğlu CHP’ye katılıyor Kasap partisine dönüyor

Erdoğan ve Özel gelecek hafta görüşecek


Erdoğan ve Özel gelecek hafta görüşecek: CHP lideri görüşme öncesinde hangi mesajları verdi, yeni imajıyla ilgili ne dedi?

AYŞE SAYIN / BBC TÜRKÇE ANKARA

23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı ve TBMM’nin 104. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Meclis özel gündemle toplanırken, akşam da Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş bir resepsiyon verdi.

Gerek özel gündemli toplantı, gerekse resepsiyonda, “yeni anayasa” başlığı öne çıkarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yapacağı görüşme takvimi de netleşti.

Resepsiyonda, Kurtulmuş’un daveti üzerine çay sohbetinde bir araya gelen Erdoğan ve Özel, gelecek hafta kapsamlı görüşme için randevulaştı.

İki liderin gelecek haftaki görüşmesinin tarihi ise henüz net değil.

CHP Lideri Özgür Özel, seçimden sonra Erdoğan’dan randevu isteyeceğini açıklamış, Cumhurbaşkanı da buna olumlu yanıt vermişti.

İki isim, resepsiyonun gerçekleştiği Tören Salonu’nda karşılaşmadı. Gazetecilerin Özel’in de salondu bulunduğunu anımsatıp, “Bir araya gelir misiniz?” sorusuna Erdoğan, “Benimle bir görüşme talepleri oldu. İnşallah en kısa zamanda bir araya gelişi de gerçekleştiririz. Ayaküstü filan olacak işler değil onlar” yanıtını verdi.

Ancak ilk görüşme Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Erdoğan ve resepsiyona katılan siyasi parti liderleri ile grup başkan ve başkanvekillerini çay sohbetine davetiyle gerçekleşti. Özel ile Erdoğan burada kısa süre sohbet olanağı buldu.

Edinilen bilgiye göre Özel, Erdoğan’dan gelecek hafta için randevu istemeye hazırlandığını anımsatarak, “Hazır gelmişken, randevu talebimi ileteyim” dedi. Erdoğan da bu talebe olumlu yanıt vererek, randevu tarihini kesinleştirmesi için özel kalemine talimat verdi.

Özel çıkışta, “Bugün bayramlaşmak üzere kendisi 'İçeride bir çay içelim' dedi. Çayımızı içtik, bayramlaştık, haftaya görüşeceğiz" açıklaması yaptı.

'Sezer'e Erdoğan görüşmesi öncesinde sormam gerekenler vardı'

Özel, TBMM’deki 23 Nisan Resepsiyonunu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le gündüz saatlerinde yaptığı görüşmede, Erdoğan ile yapacağı görüşmeye dair sorular sorduğunu söyleyen Özel, Erdoğan’a yapacağı ziyaret öncesinde CHP’nin eski genel başkanlarını da ziyaret edeceğini belirtti ve bu görüşmenin “her iki tarafın da önem atfettiği bir çalışma ziyareti” olacağını ifade etti ve şöyle devam etti:

“Her ikimizin de gündemleri var. O gündemleri takip edeceğiz. Randevu talebinden sonra netleşirken görüşmenin içeriğine, yürütümüne yönelik olarak da devlet geleneklerine uygun, siyasi kültürümüze uygun bir şekilde belki kısa bir ön müzakere yapar arkadaşlar. Ardından görüşmeyi gerçekleştiririz.”

Görüşmenin gündeminde ne var?

Erdoğan’la görüşme talebine ilişkin, “Birbirimizi dinleyeceğiz, anlayacağız ve buna uygun olarak seçmenin bize verdiği görevleri yapacağız. Dengeli ve doğru bir iletişim olursa millet kazanır. Yok gerginliğe dönersek, tartışırsak millet kaybeder. Ama daha sonra millet kendine kaybettirene de kaybettirir” değerlendirmesi yaptı.

Yeni anayasa konusunda partisinin tutumuna ilişkin ise, öncelikle Erdoğan’ı dinleyeceğine dikkat çekti:

“Ben sayın Erdoğan'ı dinlemeden bir şey diyemem. Büyük ihtimalle Sayın Erdoğan belli arkadaşlarını görevlendirecektir. Bir kırmızı çizgiden önce bir başlangıç hattının olması lazım. Siz şimdi anayasayı değiştirecekseniz, uymayacağınız bir anayasayı değiştirecek misiniz?

"Son anayasa Sayın Erdoğan için yapıldı. Bu anayasaya uyuyor mu? Ben AİHM kararlarına uymadığını biliyorum. AYM kararlarını son Can Atalay örneğinde tanımıyor. 1 Mayıs'ta Taksim'in açılmasına ilişkin AYM kararına uymuyor. Pek çok AYM kararına uymuyor. Mevcut anayasaya uyan bir Erdoğan bizimle geleceğe dönük bir anayasa konuşabilir.”

Özel, erken seçim tartışmalarının anımsatılması üzerine ise “Millet istemeden erken seçim çağrısı yapmayacağını” ifade etti.

İmaj sorusu

CHP lideri Özel, 31 Mart seçimlerin ardından geçirdiği ameliyatları ve değişen imajıyla ilgili de yorumlarda bulundu.

Ertelenemez şekilde kalıcı ses kaybı olur diye ses tellerinden ameliyat olduğunu kaydeden Özel, 15 dakika olarak planlanan ameliyatın 1,5 saat sürdüğünü, aynı gün sinüs ameliyatı olması da gerektiğini dile getirdi.

Aynı zamanda göz doktoru olan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in de daha sonra üst üste iki gün mercek ameliyatını yaptığını anlattı.

Saçıyla ilgili olan yorumları ise şöyle değerlendirdi:

“Saçta boyama yok. Şöyle oldu. O gün bir talihsizlik oldu. Seçim telaşı ile olmamıştı. YSK’ye gitmeden önce bir berbere gitmiştik. O bir wax sürüyor ve saçı tarıyor. Soldaki açıdan fotoğraflarda ışıkla bayağı koyu görünüyor ama aynı gün mesela Cumhuriyet ve Türkiye Gazeteleri sağdan çekmiş. Orada normal saçım görünüyor. Ama keyifli. Saçımı her renge, her modele soktu gençler. Yorumlar keyifli. Zevkle takip ediyorum.

“Kızım İpek, ‘Baba Twitter sadece senden bahsediyor’ demiş. Nasıl dedim, olumlu yazmış. Onun da tadını çıkartıyoruz. Böyle bir ara çok üzüldüğümüz bir dönem yaşadık. 2 kere 2, 4 desek çok eleştiriliyorduk. Türkiye’yi ve partiyi o iklimden çıkarıp bu iklime taşıyabildiğimiz için çok mutluyum.”

Anayasa konusu nasıl açıldı?

Irak ziyaretinin dönüşünde bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Türkiye'nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya" kavuşması yönünde bir teklifi, CHP lideri Özel'e iletebileceklerini açıklamıştı.

Erdoğan'a, Özel'den kendisine bir randevu talebi gelip gelmediği, olası görüşmelerde yeni anayasa konusunda CHP ile uzlaşı olup olamayacağı yönünde bir soru sorulmuştu.

Özel'den henüz bir randevu talebi almadığını belirten Erdoğan, bu olasılığa kapıyı aralamıştı.

"Türkiye'nin eskinin darbe ruhunu özünde barındıran anayasa metninden kurtulup yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşma zamanı" geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, CHP'nin de bu değişime "destek verebileceği düşüncesinde" olduğunu belirtmişti.

Bu açıklamaların ardından, Salı günü TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, Erdoğan ile gelecek hafta görüşmeyi planladıklarını belirtti.

Bunun için bir randevu talep edeceklerini söyleyen Özel, anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, "TBMM müzakere zeminidir ve her zaman liderler birbirleriyle konuşur" demişti.

Özel, Erdoğan'ın yeni anayasa açıklamalarına ise "Eğer anayasayı değiştirecekseniz önce mevcuduna uymanız lazım" diyerek yanıt vermişti.

Cumhur İttifakı'nın 31 Mart yerel seçimlerinden sonra yeni anayasa konusunda somut adımlar atması bekleniyordu.

CHP ise bugüne kadar "demokratik ve özgürlükçü" bir anayasadan yana olduğu yönünde tutum sergilemişti.

AKP'nin bu girişimlerini, başta Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen hapiste tutulması gibi gelişmeler nedeniyle eleştirmişti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un 23 Nisan sonrasında siyasi parti liderlerini ziyaret etmesi yeni anayasa ve TBMM içtüzük değişikliği konusunda ilk somut adımı atması planlanıyordu.

Bu konuyla ilgili, "Meclis Başkanımızın da liderlerle yapacağı görüşmelerde bu konuları onlarla ele alma düşüncesinin olduğunu biliyorum" diyen Erdoğan, "Sayın Özel'in bu ziyaretinin gerçekleşmesi halinde kendisiyle de bunları konuşarak böyle bir adımı atabileceğimizi kendisine teklif etmekten daha doğal bir şey olmaz..." ifadelerini kullanmıştı.

Özel ise bugün yaptığı açıklamada, "Eğer anayasayı değiştirecekseniz önce uymanız lazım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymamak... Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak... Birinci derece mahkemesine Anayasa Mahkemesi'ni ezdirmek... Bunlar hangi anayasaya uymak? Anayasa ayaklar altında" diye konuşmuştu.

Liderler arasında görüşmelerin "elbette" olacağını söyleyen CHP lideri, "ama bir şey uymamak için değiştirilmez. Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız önce mevcuduna uyun da onu görelim" diyerek eleştirisini yinelemişti.

Genel Kurul’daki özel oturumda neler yaşandı?

Bu yıl da TBMM'deki 23 Nisan özel oturumu gerçekleştirildi.

İsmailağa Cemaati'nin hayatını kaybeden Hasan Kılıç'ın cenazesine katılan Erdoğan, Mart ayında ev kazası geçiren MHP lideri Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener özel oturumu izlemeye gelmedi.

CHP lideri Özel, ilk kez genel başkan olarak 23 Nisan özel oturumunda söz aldı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı da özel oturumu izleyenler arasındaydı.

Binali Yıldırım ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “eski başbakan” sıfatıyla kendilerine ayrılan locada yan yana oturdular.

CHP’ye iki katılım: Yanıkömeroğlu CHP’ye katılıyor Kasap partisine dönüyor

Genel Kurul’daki özel oturum sürerken, kulisler de oldukça hareketliydi.

İYİ Parti’den daha önce istifa eden bazı bağımsız milletvekillerinin de yeni adres arayışında olduğu kulislerde konuşuluyor.

Bu çerçevede, 2023 seçimlerinden sonra geçen aralık ayında İYİ Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’nun Çarşamba günü yapılacak grup toplantısında CHP’ye katılması bekleniyor.

Kulislerde ayrıca, Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in hayatını kaybetmesi nedeniyle, Saadet Grubu’nun düşmemesi için CHP’den ayrılıp bu partiye katılan Ali Fazıl Kasap’ın da partisine geri dönmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

Saadet’e yeni bir milletvekilinin katılımının kesinleşmesiyle Kasap’ın partisine döneceği ifade ediliyor.

BBC TÜRKÇE