Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı, gözler yeni kabinede

KABİNE BİR HAFTA İÇİNDE BELLİ OLACAK

Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı, gözler yeni kabinede


Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı, gözler yeni kabinede

Kabinede görev yapmış bakanların vekil seçildikten sonra Meclis’te nasıl bir görev üstleneceği merak konusu. Erdoğan’ın milletvekili seçilmiş sadece 3 isimle yoluna devam edebileceği konuşuluyor.

ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 2. tur tecrübesi yaşatan 13. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlandı. Seçimi ilk turda yüzde 49.52 ile önde tamamlayan Recep Tayyip Erdoğan ikinci turda oylarını yaklaşık 2.5 puan arttırdı, yüzde 52 oyla 5 yıl daha yürütme görevi için vize aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanmasının ardından gözler Yüksek Seçim Kurulu ve ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne çevrilecek.

BAHÇELİ GEÇİCİ BAŞKAN: 50 MİLLETVEKİLİ İLE MECLİS BAŞKANLIĞINI DOĞRU BULMAZ

28. Yasama Dönemi Meclis’ini yeni başkan seçilene kadar en yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “geçici Meclis Başkanı” olarak yönetecek. Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis Başkanlığı seçim takvimi işlemeye başlayacak.

Meclis Başkanlığı için Ankara Milletvekili seçilen Fuat Oktay, Şanlıurfa Milletvekili seçilen Bekir Bozdağ ve İstanbul Milletvekili seçilen Numan Kurtulmuş’un adı geçiyor. Ancak kulislerde bu görevin MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye de önerilebileceği konuşuluyor. MHP’li kurmaylar ise “Sayın Cumhurbaşkanının isteğiyle Bahçeli geçici başkanlık yapmayı kabul etti. Ancak Meclis Başkanlığı'na sıcak bakmaz, 50 milletvekili ile Meclis Başkanlığı'nı doğru bulmaz” diyor.

KABİNE BİR HAFTA İÇİNDE BELLİ OLACAK

Meclis, milletvekillerinin yeminin ardından Cumhurbaşkanı ve kabinesinin yeminine hazırlanacak. Seçim takvimine göre YSK 1 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonucunu açıklayacak ve sonucu Meclis'e gönderecek. Cumhurbaşkanı seçim kanununa göre, bu tarihten itibaren 3 gün içinde 13'üncü Cumhurbaşkanı Meclis'te yemin edecek. Bu takvime göre de yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en geç 4 Haziran'da yemin etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanınca atanan cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların da, cumhurbaşkanından bir gün sonra Meclis kürsüsüne çıkarak yemin edeceği kaydediliyor.

MECLİS’TEN 3 MİLLETVEKİLİ BAKAN YAPILABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Sağlık ile Kültür ve Turizm bakanları hariç 15 bakan milletvekili oldu. Yeni dönem Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile ilgili “Kadrolarımızı yenilemekten hiçbir zaman geri durmadık, yine durmayacağız. Dinamik ekiplerle yolumuza devam ettik. Pek çok değerli ismimiz mevcut. Kabinemizde Türkiye Yüzyılı vizyonuna ayak uyduracak isimler olacak” diyen Erdoğan’ın milletvekili seçilmiş sadece 3 isimle yoluna devam edebileceği konuşuluyor. Bu isimler Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olarak sıralanıyor. Erdoğan’ın 3 dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı gösterilmeyen parti kadrolarından bazı isimleri de kabineye alabileceği konuşuluyor.

BAKANLARA MECLİS'TE KOLTUK ARANIYOR

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde görev yapmış bakanların milletvekili seçildikten sonra Meclis’te nasıl bir görev üstleneceği de merak konusu. Bakanların AK Parti Grup yönetiminde grup başkanı ve grup başkanvekili, Meclis Başkanvekili ya da sayısı 19’u bulan ihtisas komisyonlarının başkanı olarak görevlendirilmesi sürpriz olmayacak.

5’İ GRUP, 16 PARTİ TEMSİL EDİLECEK

28. Dönem Meclisi’nde Cumhur İttifakı 322, Millet İttifakı 212 milletvekili çıkardı. Meclis’te AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP, İYİ Parti’nin yer aldığı 5 grup olacak. Ayrıca AK Parti listelerinden seçime giren DSP ve HÜDA PAR vekilleri, CHP listelerinden seçime giren DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, DP ve TDH vekilleri, Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren EMEP ve TÖP vekilleri ile Yeniden Refah Partisi ve TİP milletvekilleri ile Meclis’te toplamda 16 parti temsil edilmiş olacak

DUVAR