Erdoğan'dan Yargıtay'ın AYM kararıyla ilgili açıklama: Bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız

"Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez"

Erdoğan'dan Yargıtay'ın AYM kararıyla ilgili açıklama: Bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız




Erdoğan'dan Yargıtay'ın AYM kararıyla ilgili açıklama: Bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili olarak "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını değerlendirdi. Erdoğan, "Biz tartışmada taraf değil hakem konumundayız" dedi.

Ankara'da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programında konuşan Erdoğan, Türkiye'de yargı kurumlarının kararlarının da tartışılabileceğini, yüksek mahkemeler dahil hiçbir organ ve kurumun eleştirilemez olmadığını söyledi.

"Gerekirse anayasa ve yasa değişiklikleri dahil tüm yöntemleri kullanarak, tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır, yasalardır. Ancak mevcut anayasamız ve yasalarımız, bu konuda yetersiz kalmaktadır."

"Biz meseleye sloganik yaklaşmıyoruz. Ülkenin hayrına çözümler peşindeyiz. Son konuda kim haklı kim haksız değil, neler yapılması gerektiği penceresinden bakıyoruz. Bu sorunun çözüm yeri yasalardır. Ancak yasalarımız bu konuda da yeteriz kalmaktadır. Ülkemizi bir an önce yeni anayasaya kavuşturmanın gerekliği ortaya çıkıyor. Yeni anayasa meselesini ısrarla gündemde tutmamızın, günlük siyaset söylemi değil, hayati bir konu olduğu, bu vesileyle herhalde daha iyi anlaşılmıştır İnşallah bu hususta yeni anayasa çalışmaları en kısa sürede başlatılır."

Erdoğan, Anayasa'nın kendisine "devlet başkanı" sıfatıyla, "devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin" görevi verdiğini vurguladı.

Hem yüksek yargı kurumlarının temsilcileriyle hem yetkinliği herkesçe kabul edilen hukukçularla görüşerek soruna çözüm bulmaya çalışacaklarını belirten Erdoğan, "Devletin başı olarak, kurumlarımız arasındaki görüş ayrılığının bir anayasa ve sistem krizi haline dönüşmesinin önüne geçecek adımları süratle atacağız" dedi.

Erdoğan, "Gerekirse anayasa ve yasa değişiklikleri dahil tüm yöntemleri kullanarak, tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız" diye konuştu.

'Anayasa Mahkemesi maalesef birçok yanlışları arka arkaya yapar hale geldi; Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce Özbekistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Yargıtay kararı ile ilgili sorulan soruya şöyle yanıt vermişti:

"Herşeyden önce Yargıtay'ın bir yüksek mahkeme olduğunu herhalde kimse inkar edemez. Anayasa Mahkemesi bu noktada maalesef birçok yanlışları da arka arkaya yapar hale geldi. Bu da bizi ciddi manada üzmektedir. Şu an itibarıyla Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez."

"Anayasa Mahkemesi"nin kararına karşı Yargıtay da şu anda demiştir ki 'Sen yüksek mahkemeysen ben de yüksek mahkemeyim ve yüksek mahkeme olarak da şu anda sizinle ilgili bir yaptırımı ben de talep ediyorum.'

"Bu talebinin gereğini bekliyor ve bu talebine karşı bunun gereğini yerine getirecek olan merci neresiyse o merciden bu talebini istiyor. Bu parlamentoysa parlamentodan istiyor...

"Bunların bu kadar ağır ele alınmaması gerekiyor. Çok seri kararla bu işlerin bitirilmesi lazım. Anayasa Mahkemesi de bu konuyla ilgili olarak Yargıtay'ın attığı bu adımı hafife de alamaz, almamalıdır."

'Partimden bazı arkadaşlar Yargıtay’ı yerip, Anayasa Mahkemesi’ne övgüler düzüyorsa yanlış yapıyorlar'

Erdoğan, bazı AKP'lilerin Yargıtay kararını eleştirmesi için de "Yanlış yapıyorlar" dedi.

"Eğer partimden bazı arkadaşlar da burada Yargıtay’ı yerip, Anayasa Mahkemesi’ne övgüler düzüyorsa onlar da yanlış yapıyorlar" diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim birimiz hepimiz, hepimiz birimiz anlayışıyla hareket etmemiz lazım. Buralarda kalkıp da birilerine şirin görünmenin anlamı yok."

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı,Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili olarak, "Asla olmaması gereken bir olay yaşıyoruz" demişti.

Eski Kültür ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de kararı, "Tam vesayetler kalktı derken, bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk" sözleriyle eleştirmişti.

Ne olmuştu?

Avukat Can Atalay, 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde milletvekili seçildi. Ancak Atalay, Gezi Parkı Davası'nda aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandığı için tahliye edilmedi.

Atalay’ın avukatları, Anayasa'nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83. maddesine dayanarak seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması istemiyle Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay bu talebi reddetti.

TİP Hatay Milletvekili, Yargıtay'ın kararı sonrası avukatları aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Tahliye ve yargılamanın durdurulması istemi görüşüldü, AYM başvuruyu Genel Kurul’a sevk etti.

AYM Genel Kurulu 25 Ekim'de oy çokluğuyla Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Karar, Gezi Parkı Davası'na bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım'da AYM'nin Can Atalay için verdiği “hak ihlali” kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddetti ve bu yönde karar veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını savunarak, söz konusu AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

BBC TÜRKÇE