Erdoğan'ın açıklamasından sonra gözler 14 Mayıs'ta: Seçim süreci nasıl işleyecek?
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Erdoğan'ın açıklamasından sonra gözler 14 Mayıs'ta: Seçim süreci nasıl işleyecek?
Türkiye'de milyonlar seçim tarihini beklerken süreç netleşmeye başlıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim tarihi için 'Mayıs ayı içerisinde bu işi bitirelim' çağrısında bulunurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da seçim için 14 Mayıs mesajını verdi. Peki, ilerleyen süreçte seçim kararı nasıl alınacak? Seçime kadar süreç nasıl işleyecek? Detaylar haberimizde...
Milyonlarca vatandaş seçim tarihini beklerken siyasette de tartışmalar sürüyor. Kamuoyunun yanıtını merakla beklediği konuya dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son noktayı koydu.
AK Parti Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes'in 14 Mayıs 1950'de "Yeter söz milletin" diyerek sandıktan zaferle çıktığını hatırlatarak "Biz de 'yeter söz de karar da gelecek de milletindir' diyerek 2023'te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün, altılı masa diye karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına 'Yeter' diyecektir'' diye konuştu.
Normal şartlarda 18 Haziran'da yapılması gereken seçimin, Erdoğan'ın açıklaması sonrası 14 Mayıs'ta yapılmasına artık kesin gözle bakılıyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Peki seçime giden süreçte takvim nasıl işleyecek? Anayasa'ya göre seçimin bu tarihte yapılabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ya da Cumhurbaşkanı kararı gerekiyor. Ayrıca milletvekillerinin 5'te 3 çoğunluğu ile de seçim tarihi değişebiliyor. Yani 360 milletvekilinin, değişiklik için 'evet' demesi gerekli.
Mecliste 286 sandalyesi olan AK Parti ile 48 sandalyesi olan MHP yeterli çoğunluğa ulaşamıyor. Kararın meclisten çıkması için muhalefetin desteği şart. Ancak muhalefet 6 Nisan'dan sonraki bir tarihe destek vermeyeceğini açıklamıştı.
MUHALEFET NE DİYOR?
Erdoğan'ın sözlerine ilk tepki Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan geldi. Uysal, Twitter hesabından paylaştığı mesajda “Erdoğan, 14 Mayıs’ı işaret etmiş; Biz Demokrat Parti olarak buradayız, aynı yerdeyiz, bekleriz!!! Yerli ve milli Şef’e karşı #YeterSözMilletindir diyeceğimiz bir gün olacaktır!” diye yazdı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Sera Kadıgil "Seçim yasasında yapılan değişiklikler 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkta uygulanamaz" dedi. Dolayısıyla meclisten mayıs ayına ilişkin seçim tarihi çıkma ihtimali pek mümkün görünmüyor.
GERİYE TEK YOL KALIYOR
Bu durumda geriye tek yol kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesine yönelik bir karar açıklaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 116. Maddesi'ne göre seçimlerin yenilenmesine yönelik karar verecek.
Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte de takvim resmen başlayacak. Sandıklar, Resmi Gazete'deki yayım tarihinden 60 gün sonraki ilk pazar günü kurulacak.
İKİNCİ TUR İKİ HAFTA SONRA
14 Mayıs'ta da 2023 seçimleri için sandığa gidilecek. İlk turda eğer bir kişi yüzde 50+1 oyu alabilirse Cumhurbaşkanı seçilecek. Eğer alamazsa 28 Mayıs'ta ikinci tur için sandık başına gidilecek.
KARAR