Erken seçim tartışması anketlere nasıl yansıdı?

Kamuoyu araştırmacıları 'muhalefet dezavantajlı' diyor

Erken seçim tartışması anketlere nasıl yansıdı?




Erken seçim tartışması anketlere nasıl yansıdı? Kamuoyu araştırmacıları 'muhalefet dezavantajlı' diyor

Siyasette normalleşme tartışmaları sürerken, bir yandan da 'erken seçim' açıklamaları geliyor. CHP lideri Özel, Hakkari'ye kayyum atanmasına verdiği tepkide böyle giderse 'Millet ister, önünde de kimse duramaz' dedi. Ardından DEM Parti Hakkari'de erken seçim çağrısı yaptı. Kamuoyu araştırmaları ise seçmenin henüz erken seçim istemediğini gösteriyor. Halkın yüzde 43'ü isterken, yüzde 47.8'i 'hayır' diyor. Anketi yapan araştırmacılar ise erken seçimin muhalefetin aleyhinde olacağını belirtiyor.

Siyasette normalleşme tartışmaları sürerken, erken seçim çağrıları da gündeme gelmeye başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari'ye kayyum atanmasına tepki göstererek, mevcut durumun devam etmesi halinde halkın erken seçim talebinde bulunacağını ifade etti. Özel, "Böyle giderse millet erken seçim ister, önünde de kimse duramaz" şeklinde konuştu. Bu açıklamaların ardından DEM Parti, Hakkari'de erken seçim çağrısında bulundu. Ancak yapılan kamuoyu araştırmaları, seçmenlerin büyük bir kısmının henüz erken seçim istemediğini ortaya koyuyor. Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin anketine göre, halkın sadece yüzde 43'ü erken seçim isterken, yüzde 47.8'i buna karşı çıkıyor.

SİYASETTE ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel'in görüşmesiyle başlayan normalleşme tartışmaları, erken seçim konusuyla daha da derinleşti. Özel, partisinin grup toplantısında iktidar politikalarını eleştirerek, bu şekilde devam edilirse halkın erken seçim talebinde bulunacağını belirtti. "Erken seçimle ilgili, 127 vekille seçim kararı alabilecek güçte değilim. Olsa yarın alırım, iktidara gelirim" diyen Özel, iktidara yönelik sert eleştirilerde bulundu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da Hakkari'de yaptığı açıklamada erken seçim çağrısında bulunarak, "Türkiye’de erken seçimin koşulları oluşmuştur" dedi. Ancak kamuoyu araştırmacıları, erken seçimin şu anda muhalefetin lehine olmayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

KAMUOYU ARAŞTIRMALARI NE DİYOR?

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, erken seçim tartışmalarını seçmenlere sordu. Merkezin Koordinatörü Derya Kömürcü, anket sonuçlarına göre halkın yüzde 43'ünün erken seçim istediğini, yüzde 47.8'inin ise istemediğini belirtti. VOA'dan Hilmi Hacaloğlu'na konuşan Kömürcü, "Türkiye’nin sorununu hiçbir parti çözemez diyenler yüzde 30. ‘AK Parti çözer’ diyenler yüzde 28. ‘CHP çözer’ diyenler yüzde 23" şeklinde konuştu.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI MUHALEFETİ ZORA SOKABİLİR

Kömürcü, seçmenlerin seçim yorgunu olduğunu ve erken seçim tartışmalarının şu an için doğru bir strateji olmadığını vurguladı. "Evet seçmen iktidarı bu sorunlardan ötürü eleştiriyor. Ama alternatif bir aktör ortada değil seçmen açısından. Yerel seçimleri dikkate alarak seçim tartışması başlatmak doğru değil" dedi. Kömürcü, AK Parti'nin ikinci sırada geldiğini ancak "Cumhurbaşkanı meşruiyetini ya da çoğunluğu yitirdi" denilemeyeceğini ifade ederek, bu tartışmaların muhalefetin adayının kim olacağına dair yeni bir tartışma başlatacağını ve bunun şu an için doğru bir strateji olmadığını söyledi.

KARAR