Erzincan’daki altın madeninde 9 işçinin toprak altında kaldığı ihbarı var

Maden daha önce nasıl gündeme gelmişti?

Erzincan’daki altın madeninde 9 işçinin toprak altında kaldığı ihbarı var


Erzincan’daki altın madeninde 9 işçinin toprak altında kaldığı ihbarı var

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toprak altında 9 işçinin kaldığı ihbarı üzerine 400 kişi ile bölgede arama-kurtarma çalışması yürütüldüğünü bildirdi.

Anagold Madencilik'in 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi.

Bunun üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri yönlendirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Habertürk'e yaptığı açıklamada, madenden çıkarılan toprakların istiflendiği büyük alanda toprak kaymasının gerçekleştiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Demek ki ağırlığı taşıyamaması ve kayması sebebiyle maalesef dokuz çalışanımızdan haber alınamıyor. Bu çalışanlarımızın toprak altında kaldığı değerlendiriliyor."

Bakan Yerlikaya, şu anda 400 kişi ile arama-kurtarma çalışmalarının yürütüldüğünü, gerekli makine ve ekipmanların bölgeye yönlendirildiğini, gece için aydınlatma tedbirlerinin de alındığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 ambulans ve 2 UMKE ekibinin bölgede olduğunu duyurdu.

"Bu bir cinayet çünkü bilerek yapıldı"

BBC Türkçe’ye konuşan Maden Mühendisleri Odası'nın eski başkanı Mehmet Torun, bu maden ocağıyla ilgili yıllardır pek çok uyarı yaptıklarını ancak dikkate alınmadığını belirtiyor:

“Erzincan'da aktif bir fay hattı üzerinde olan ve Fırat Nehri'ne kuş uçuşu 300 metre mesafede bulunan bir altın işletmesinin çok tehlikeli olduğunu söylemiştik."

“Bu felaket göz göre göre gerçekleşti. Bu bir cinayet çünkü bilerek yapıldı. Birileri para kazanacak diye bu ülkenin baştan aşağı zehirlenmesine izin verildi. İki yıl önce de siyanür sızıntısı olduğunda bir ceza kesildi ancak cezadan sonra şirket hemen iki kat kapasite artışına gitti."

"Korkunç bir çevre felaketi"

Torun, Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğunu anlatıyor:

“Yıllardır o dağ patlatıldı, içinden altın çıkarıldı, üst üste yığıldı ve atıklar, aynı çöp dağı gibi bir kenara yığıldı. Şimdi siyanürle yıkanmış bu devasa kütle Fırat Nehri'ne doğru akıyor.

“Korkunç bir çevre felaketi. Binlerce yıldır Mezopotamya’yı sulayan nehri resmen zehirliyoruz. Sızıntı olmamasına inanmak isterim ama ne kadar güvenebiliriz bilemiyorum.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasını engellemek amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı yerdeki menfezlerin kapatıldığını söyledi.

BBC Türkçe’ye konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman ise “Sabırlı deresini kapattıklarına göre demek ki dereye, toprağa ve yeraltı sularına da bulaştı. Peki, bu alanın temizliği nasıl yapılacak? Orada tarım yapılıyor, sulama yapılıyor, vatandaşlar yeraltı kuyularını kullanıyor” diyor.

"Videoya göre ya madenin projesinde ya da uygulanmasında hata var"

BBC Türkçe'ye konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, "İlk bilgilere göre toprak ne yazık ki ocağın içine doğru kayıyor. Kaybolan kişilerin toprak altında kaldığını düşünüyoruz. Dokuz kişinin kaybolduğu söyleniyor ama biz artmasından korkuyoruz" dedi.

Yüksel, bölgeden paylaşılan videoya bakıldığında ya madenin projesinde ya da uygulanmasında bir hata olduğunu, bunun basit bir doğa olayıyla açıklanamayacağını söyledi:

"Bilim ve teknik yapılması gerekenleri çözmüştür ama bunun kâr hırsıyla uygulanmaması kabul edilemez.

"İnsan hayatına rağmen bir ekonomik faaliyet yapılmaz."

Kayan yığının içinde siyanür olduğunu aktaran Yüksel, bunun çevreye bir risk oluşturduğunu, bu riskin boyutlarını anlamak için çalışma yapılması gerektiğini aktardı ve "Umarım oradaki santrale veya havzaya gitmez" dedi.

Olayın yaşandığı yer Fırat Nehri'ne 350 metre uzaklıkta bulunuyor.

Çöpler Altın Madeni, Türkiye'deki en büyük altın madenleri arasında yer alıyor.

Anagold Madencilik’in internet sitesindeki bilgiye göre Çöpler Altın Madeni’ni bu şirket işletiyor.

Sitede, 2000 yılında kurulan şirketin Kanada merkezli SSR Madencilik ve Türkiye merkezli Lidya Madencilik şirketlerinin ortaklığında faaliyetlerine devam ettiği belirtiliyor.

Çöpler Altın Madeni’nin yüzde 80’inin SSR Madencilik ve yüzde 20’sinin Lidya Madencilik’e ait olduğu bu şirketlerin internet sitelerindeki bilgilerden anlaşılıyor.

Lidya Madencilik’in, Çalık Grubu ile Alacer Gold ile iş birliğinde 2010 yılında faaliyetlerine başladığı da şirketlerin sitesinde yer alan bir diğer bilgi.

Anagold Çöpler Altın Madeni’nden yapılan açıklamada, “yığın liç alanında” meydana gelen toprak kaymasından sonra bölgedeki çalışanlarla "ivedilikle" iletişime geçildiği, acil durum planının devreye sokulduğu ve kamu kurumlarına bilgi verildiği belirtildi.

Şirket, gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili bilgilendireceğini kaydetti.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu da son gelişmeleri olay yerinde takip ediyor.

Vali Aydoğdu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın uçakla Mısır’dan Türkiye’ye doğru hareket ettiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer ve milletvekilleri Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu'dan oluşan heyetin bölgeye hareket ettiğini söyledi.

Olay yerine giden CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül, “Bu madenle ilgili defalarca uyarılarımız oldu” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturmanın başlatıldığını ve dört cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kazayı araştırmak için bölgeye üç başmüfettiş ve bir müfettiş gönderdiklerini açıkladı.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de bölgeye bir heyet göndereceklerini, bulgularını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Maden daha önce nasıl gündeme gelmişti?

Erzincan Valiliği Haziran 2022'de siyanür taşıyan boru hatlarında meydana gelen bir arıza nedeniyle 20 metreküplük bir sızıntı yaşandığını duyurmuştu. Bunun ardından şirketin faaliyetleri geçici süreliğine durdurulurken 16 milyon 441 bin TL ceza kesilmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bu madendeki kapasite artışı projesine verilen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'nun iptal edilmesi için bir dava açmıştı.

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül "Ortaya çıkan somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, bilimsel ve hukuksal açıdan birçok sorun barındıran ÇED olumlu kararının ve telafisi imkânsız zararlara neden olacağı açık olan kapasite artırımı işleminin acilen iptal edilmesi, durdurulması ve işletmenin kapatılması hayati öneme sahiptir" demişti.

Türk Tabipleri Birliği de konuyla ilgili bir açıklama yapmış, "Çöpler Altın Madeni İşletmesi acilen kapatılarak binlerce ton tehlikeli atığın, liç yığınlarının, pasa dağlarının bilimsel yöntemlerle zararsız hale getirilmesi gerek" ifadelerini kullanmıştı.

BBC TÜRKÇE