Esad'ın Son 48 Saatinde Türkiye'nin Diplomasi Trafiği

Türkiye, Beşar Esad rejiminin sona erdiği süreçte bölgesel ve küresel aktörlerle kritik diplomasi yürüttü. Özellikle Katar’daki görüşmeler, Esad sonrası dönemin şekillenmesinde önemli rol oynadı.

Esad'ın Son 48 Saatinde Türkiye'nin Diplomasi Trafiği


Esad'ın Son 48 Saatinde Türkiye'nin Diplomasi Trafiği

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Türkiye'nin Esad Sonrası Süreçteki Rolü

Beşar Esad rejiminin 8 Aralık'ta sona ermesiyle sonuçlanan gelişmeler, Türkiye'nin bölgesel ve küresel aktörlerle yürüttüğü yoğun diplomasi trafiğiyle dikkat çekti. Özellikle Astana Süreci'ndeki ortaklar Rusya ve İran ile Katar'da yapılan görüşmeler, Türkiye’nin sürece olan etkisini gözler önüne serdi.

Bölgedeki Kritik Gelişmeler

Suriye muhalif gruplarının 27 Kasım'da başlattığı harekat, Halep, Hama ve Humus’un hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasıyla Esad yönetimini zayıflattı. Türkiye, bu süreçte çatışmaların büyümemesi için aktif diplomasi yürüttü.

Türkiye ve ABD İlişkileri

Türk ve Amerikan yetkililer, çatışmalardan kaynaklanan güvenlik risklerini ele almak için yoğun bir eşgüdüm içinde hareket etti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki görüşme, bölgede IŞİD ve PKK gibi örgütlerin güç kazanmaması için alınacak önlemleri kapsadı.

Katar Görüşmelerinde Öne Çıkan Noktalar

Doha’da düzenlenen Astana Süreci toplantısı ve Arap ülkeleriyle yapılan sürpriz görüşmeler, Suriye’de rejim değişikliğine odaklanıldı. Esad sonrası dönemde Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına vurgu yapılırken, Türkiye'nin yeni dönemdeki işbirliği stratejisi netleşti.

www.yerelgundem.com