Eski bordo bereli komutan, 3 şehidin verildiği Gara Dağı'nı anlattı

"Peşmerge'nin Saddam'a karşı en önemli üssüydü, oldukça sarp, barınmaya müsait"

Eski bordo bereli komutan, 3 şehidin verildiği Gara Dağı'nı anlattı


Eski bordo bereli komutan, 3 şehidin verildiği Gara Dağı'nı anlattı: "Peşmerge'nin Saddam'a karşı en önemli üssüydü, oldukça sarp, barınmaya müsait"

TSK tarafından Irak'ın kuzeyindeki PKK'nın önemli üstlenme bölgelerinden Gara Dağı'na hava indirmesi yapıldı. Beş yıl boyunca bu dağa pek çok operasyon düzenleyen Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Mithat Işık, buranın özelliklerini ve önemini anlattı

Gara Dağı'nın da tıpkı Kandil Dağları (yukarıda) gibi sarp ve zorlu bir araziye sahip olduğu belirtiliyor 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nca önceki gece PKK hedeflerini etkisiz hale getirmek amacıyla Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) bulunan Gara Dağı'na hava indirme yoluyla bir operasyon başlatıldı.

Yaşanan çatışmada ikisi yüzbaşı, biri astsubay olmak üzere üç asker şehit düşerken, dört asker de yaralandı.

Çok sayıda PKK'lının da çatışmada etkisiz hale getirildiği bölgede operasyonlar devam ediyor.

Türkiye sınırdan yaklaşık 40 kilometre içeride olan Gara'ya TSK'ya en zor ve riskli operasyon türlerinden biri olan hava indirme yaptıran etken neydi?

Burası PKK açısından nasıl bir öneme sahip ve kontrol altına alınması halinde sonuçları ne olur?

mithatbey.jpg
Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda emekli olan Emekli Albay Mithat Işık, halen Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün Güvenlik ve Savunma Koordinatörü olarak görev yapıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Beş yıl boyunca Peşmerge ile Gara'ya operasyonlar düzenledi"

Bu soruların cevabını eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Albay Mithat Işık verdi. Işık, 1995 ile 2000 yılları arasında Irak'ın kuzeyindeki Gara Dağı yakınlarındaki Amediye'deki TSK üssünde görev yaparken Türkiye ile işbirliği yapan Peşmerge güçleriyle birlikte pek çok kez Gara'ya operasyon düzenlediğini belirtti.

Gara Dağı'nın Zap'ın çıkışında başlayıp Metina'nın güneyinde yer alan ve Sincar'a giden düzlüklere kadar uzanan büyük bir yükseklik kütlesine verilen isim olduğunu ve IKB'de en büyük yüksekliğe sahip yerlerden biri olduğunu söyledi.

garaharita.jpg
Gara Dağı, konumu itibariyle stratejik bir noktada bulunuyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Barınmaya müsait, önemli geçiş noktası"

Işık, barınmaya son derece müsait olması, su sorunu bulunmaması nedeniyle PKK açısından büyük önemi olan Gara'nın PKK açısından Sincar ve Zap – Metina arasındaki geçişler açısından da stratejik bir özelliğinin de bulunduğunu kaydetti.

Araçların girmesine müsait olmayan Gara Dağı'nda aralarında derin dere yatakları bulunan yedi büyük sırtın olduğunu belirten Işık, buradaki riski şöyle anlattı:

Orada operasyonu iyi planlamazsa her girişte kayıp verilir. Operasyon yapılırken sırtlardan planlamalı. Dere yataklarına girmek yerine girişlerine pusu atılarak, arama yapmak mümkün olan yere kadar yapılmalı. Dere yataklarına girilirse araziyi bilmeyen için sağ çıkmak zor.

Peşmerge ile 'kim dere yatağına operasyon yapacak?' pazarlığı

Işık, Peşmerge ile yaptıkları operasyonda kendilerine yani Özel Kuvvetler Birliği'ne "Siz dere yatağına girin biz sırtlara operasyon yapalım" dediklerini belirterek, "Hayır araziyi siz daha iyi biliyorsunuz. Siz dere yataklarına girin, biz sırtlara dedim" diyerek yaşanan diyaloğu anımsattı.

Işık, bunun sonucunda Peşmerge'nin dere yataklarına, kendilerinin de sırtlara operasyon yaptığı belirterek, operasyonlarda Gara'da şehit vermediklerini ancak Peşmerge'nin kayıplarının olduğunu aktardı. 

Peşmerge güçleri, Saddam Hüseyin'e karşı savaşırken Gara Dağı'nı üs olarak kullanmıştı 

 

"Gara, Peşmerge'nin Saddam'a karşı savaşta en önemli üssüydü"

Gara Dağı'nın saklanma ve savunma imkanlarının fazla olması nedeniyle Peşmergelerin 1960'lı ve 1970'li yıllarda Irak'ın eski devrik lideri Saddam Hüseyin'e karşı yürüttükleri savaş sırasındaki en önemli üstlenme noktası olduğunu dile getiren Mithat Işık, halen en yüksek sırtlardan birinde Saddam döneminde yapılan saray olarak adlandırılan bir yapının da olduğunu söyledi.

 

"Uçar birlik ve hücüm indirmesi harekatı yapılırken inilecek yer iyi seçilmeli"

Helikopterlerle hava indirmenin uçaklarla bombardıman yapmaktan farklı olduğunu söyleyen Işık, "Uçak birlik ve hücüm indirmesi harekatı yapılacak yer iyi seçilmeli. Uçakla bombalayıp geçiyorsun. Ama helikopterde insan taşıyorsun sonuçta. Yanlış yere indirme yaparsan daha baştan kayıp verebilirsin" uyarısında bulundu. 

The Independentturkish