Eski Ukrayna Dışişleri Bakanı: Su meselesi, Kırım’ı işgalden kurtarmak için ciddi bir baskı aracıdır

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Eski Ukrayna Dışişleri Bakanı: Su meselesi, Kırım’ı işgalden kurtarmak için ciddi bir baskı aracıdır




Eski Ukrayna Dışişleri Bakanı: Su meselesi, Kırım’ı işgalden kurtarmak için ciddi bir baskı aracıdır

Anife Bilal

İşgalciler, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi nedeniyle yarımadada yaşanan su sorununa bir türlü çözüm bulamıyor. Ukrayna’nın eski Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Kırım’a su sağlama meselesinin yarımadayı işgalden kurtarma konusunda Rusya’ya gerçek baskı uygulamanın bir aracı olduğunu ifade etti.

Ukrayna’nın eski Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Rusya için Kırım’a su sağlama meselesinin çok önemli olduğunu belirtti. Obozrevatel internet sitesine konuşan Klimkin, Ukrayna’nın Kırım’ı işgalden kurtarmak için yarımadaya su sağlama konusunu ciddi bir baskı aracı olarak kullanabileceğini kaydetti.

Klimkin, “Rusya için su meselesi, kritik bir meseledir. Su sağlanırsa onlar: ‘İşte, gördüğünüz gibi su yine verilmeye başladı, durum düzeliyor’ diyebilecek. Hukuki olarak olmasa da, siyasi olarak Kırım’ın ilhakı tanınmış olacak… Bu yüzden Putin yavaş yavaş düzenli bir şekilde su konusuna vurgu yapıyor.” dedi.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: SU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN KIRIM’I MAHVEDECEKLER

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş; işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurgulamıştı.

İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, “Şu anda yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

qha