Etnolog Sabiha Tansuğ özlemle anıldı

Adı Bademler'deki müzede yaşatılacak

Etnolog Sabiha Tansuğ özlemle anıldı




Etnolog Sabiha Tansuğ özlemle anıldı

YEREL GÜNDEM / İSTANBUL

Özellikle Türkmen kültürü üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan ve dünyanın birçok ülkesinde “Anadolu Kadın Başlıkları” konulu sergiler açan Etnolog Sabiha Tansuğ, aramızdan ayrılışının 1. yıldönümünde özlemle anıldı. Portresi dönemin madeni 50 kuruşlarının üzerinde yer alan Sabiha Tansuğ, koleksiyonunu sergilenmek üzere Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'na bağışlamıştı.

Vakıf yöneticileri ve Bademlerliler tarafından, Tansuğ anısına köy meydanında lokma döktürüldü.

Vakıftan yapılan açıklamada, çok değerli koleksiyonunun bu yıl içinde hizmete açılacak müzede yaşatılacağı vurgulandı. Sabiha Tansuğ’un vasiyeti olan etnografya müzesini Bademler Köyü’nde hayata geçirmek için son hazırlıkların yapıldığı belirtilen açıklamada, “Etnografyanın sıcak dokusuna ve Anadolu’nun özünden beslenen bir ruha sahip olan Tansuğ, bu müzede, kalbimizde taşıdığı derin izleriyle yaşamaya devam edecek. Anadolu’nun dört bir köşesinden topladığı eşsiz eserler, burada onun anısını yaşatmak, sevgiyle hatırlamak ve duygusal bir bağ kurmak için bir araya geliyor. Bu müze, sadece geçmişe bir saygı duruşu değil, aynı zamanda Tansuğ’un mirasını kucaklamak, duygularımızda sonsuz bir çağlayan bırakmak için bir mekan olarak hizmet verecek” denildi.

Anma etkinliğinde, Ayşe Baran’ın Sabiha Tansuğ için yazdığı şiir de paylaşıldı:

“Tezgahlarda dokunmuş binbir nakışa,
Türkmen gelinin başlığına,
Ege’de renklerin cümbüşüne vuruldum.
Köy köy, kasaba kasaba
Kırk yıl iz sürdüm.
Anadolu’yu dile getirenleri biriktirdim,
Beni bağrına basan topraklara getirdim.
Ben onlarda yaşıyorum ve
Ait olduğum yerdeyim.”

Sabiha Tansuğ kimdir?

Gümülcine'de 1935'te dünyaya gelen Tansuğ, 1941'de ailesiyle Türkiye’ye göç etti. Çocukluğu Tire, Manisa, Akhisar, Bergama'da geçti. Göztepe Kız Akşam Sanat Okulu'nda okuduktan sonra İstanbul'a gitti ve Nuri İyem'den resim dersleri alarak karma sergilere katıldı.

1963 yılında çıktığı Avrupa gezisinde gördüğü kostüm müzelerinden etkilenerek kadın başlıklarını derlemeye başladı. Koleksiyonu zamanla binlerce esere ulaştı.

İstanbul Mecidiyeköy'de açılan Sabiha Tansuğ Sanat ve Kültür Evi'nin kapanmasının ardından Tansuğ, koleksiyonunu sergilenmek üzere Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'na bağışladı.

Özellikle Türkmen kültürü üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Tansuğ, dünyanın birçok ülkesinde “Anadolu Kadın Başlıkları” konulu sergiler açtı, portresi dönemin madeni 50 kuruşlarının üzerinde yer aldı.

İki kitabı, 200'ü aşkın makalesi olan Tansuğ'un koleksiyonu, Bademler Köyü Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından gelecek aylarda hizmete açılacak müzede sergilenecek.

www.yerelgundem.com