EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü araştırma altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

EÜ- GEE’ye “Class 1000 Temiz Oda” ve “Akışkan Yatak Yakma Tesisi”

EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü araştırma altyapısını güçlendirmeye devam ediyor




EÜ- GEE’ye “Class 1000 Temiz Oda” ve “Akışkan Yatak Yakma Tesisi”

EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü araştırma altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

İZMİR(Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünde (EÜ–GEE)   “Yeni Nesil Fotovoltaik ve Enerji Depolama Teknolojileri Laboratuvarı-“Class 1000 Temiz Oda” ile “Akışkan Yatak Yakma Tesisi”nin açılışı gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünün araştırma altyapısına önemli katkı verecek olan “Class 1000 Temiz Oda”  ile “Akışkan Yatak Yakma Tesisi” Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ceylan Zafer tarafından açıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak; “Ülkemizde, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından, güneş, biyokütle, rüzgâr ve jeotermal gibi enerji kaynakları ile ilgili uygulamaya yönelik lisansüstü öğrenim veren ve araştırmalar yapan ilk ve tek enstitü olan Güneş Enerjisi Enstitüsü bünyesinde bilim insanlarımızın sürdürdüğü Ar-Ge projeleri kapsamında bir laboratuvar ile bir tesisin açılışını gerçekleştirdik. Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Ceylan Zafer’in yürütücüsü olduğu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen 13 milyon TL bütçeli proje kapsamında kurulumu tamamlanan ‘Yeni Nesil Fotovoltaik ve Enerji Depolama Teknolojileri Laboratuvarı’nı lisansüstü öğrencilerimizin ve araştırmacılarımızın kullanımına sunuyoruz. Sahip olduğu nitelik bakımından alanında Türkiye’deki en gelişmiş donanıma sahip bir laboratuvar olma özelliği taşıyor. Yine diğer bir tesisimiz olan ‘Akışkan Yatak Yakma Tesisi’nin açılışını da yapıyoruz. Tesis, Brezilya, Fransa, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç ve Türkiye’den; 7 üniversite ve araştırma merkezi, 1 kamu laboratuvarı ve 2 özel sektör kuruluşun ortak olarak yer aldığı kısa adı ‘Deasphort’ olan ve AB çağrı programı kapsamında desteklenen ‘Tavuk Gübresinden Fosfor Bileşiklerince Zengin Kül Üretilmesi’ adlı projenin bir ürünü olarak hayata geçirildi. Enstitümüz çatısı altında bilimsel projelerin çağın gereklerine uygun koşullarda sürdürülmesine olanak sağlayacak yeni laboratuvarımızın ve tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 Park Systems NX20 AFM modeli Türkiye’ de sınıfındaki tek cihaz

 “Class 1000 Temiz Oda” sınıfının bir laboratuvar olduğunu ifade eden Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ceylan Zafer, “Ülkemizdeki üniversitelerin sahip olduğu olanaklar karşılaştırıldığında başka bir örneği olmayan, ileri teknoloji ürünleri ile donatılmış ve bu haliyle dünyadaki diğer örnekleriyle yarışabilecek seviyededir. Laboratuvarın öncelikli amacı, yeni nesil güneş hücrelerinin endüstriyel boyutlara taşınması aşamasında teknik ve yöntem geliştirmek, en uygun yöntemin optimizasyonunu sağlamaktır. Bu laboratuvarda sadece güneş hücresi ve modül üretimi değil, aydınlatma sistemlerinden, mikro-devrelere kadar uzanan geniş bir yelpazede nano ve mikro hassasiyette basılabilir elektronik aygıtların üretimini yapmak mümkündür. Class 1000 temiz oda içerisinde yer alan Enstitümüz bünyesinde bulunan endüstriyel ölçekte üretim ve yüksek hızda hata tespit özelliklerine sahip Park Systems NX20 AFM modeli Türkiye’ de sınıfındaki tek cihazdır. Ayrıca laboratuvarda Soy Atmosfer Kabinli üretim sistemi, Ink-Jet yarıiletken baskı cihazı da yer alıyor” dedi.

“Ege Bölgesinde kurulan ilk pilot ölçekli sistem”

Enstitü bünyesinde yer alan “Akışkan Yatak Yakma Tesisi” hakkında bilgi veren projenin Türkiye tarafının yürütücüsü olan Prof. Dr. Hayati Olgun, “Kanatlı hayvanların gübrelerinde önemli ölçüde fosfat olduğu biliniyor. Bu fosfatın kullanılabilmesi, ancak ekonomik bir şekilde geri kazanılması ile mümkündür. Çevresel riskleri de azaltarak fosforca zengin gübre üretmeye yönelik teknolojilerden birisi de kanatlı hayvan gübrelerinin uygun bir sistemde yakılarak yüksek miktarda fosforca zengin kül eldesi ve bu külden de fosfatın geri kazanımıdır. Bu amaçla yapılan bu tesiste,  saate 20 kilogram yakıt besleme kapasiteli kabarcıklı akışkan yatak yakma sistemi tasarlanmış, imalatı ve montajı yaptırılarak devreye alınmıştır. Bu sistemin her türlü biyokütle ve atığı yakabilme potansiyeli olup Ege Bölgesinde kurulan ilk pilot ölçekli bir sistemdir. Biyokütle enerjisine yatırım yapacak sanayiciler için de kurulum öncesi ön denemeleri yapabileceği bir sistem olarak hizmet verebilecek” dedi.

Prof. Dr. Olgun, Akışkan Yatak Yakma Tesisi’ne EÜ Fen Fakültesi Kimya bölümünün de destek verdiğini ifade etti.