EÜ’de “Down Sendromlu Çocuklarda İşitme Sorunları ve İşitmenin Değerlendirilmesi” etkinliği düzenlenecek
Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Down Sendromu tedavi gerektiren bir hastalık değil farklılıktır”
EÜ’de “Down Sendromlu Çocuklarda İşitme Sorunları ve İşitmenin Değerlendirilmesi” etkinliği düzenlenecek
Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Down Sendromu tedavi gerektiren bir hastalık değil farklılıktır”
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi(EÜ) Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Down sendromunun tedavi gerektiren bir hastalık değil farklılık olduğuna değinen Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Down sendromu bebekteki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Down sendromu, tedavi gerektiren bir hastalık değil farklılıktır” dedi. Doç. Dr. Piştav Akmeşe, 22 Mart Pazartesi günü çevrimiçi olarak “Down Sendromlu Çocuklarda İşitme Sorunları ve İşitmenin Değerlendirilmesi” konulu bir etkinlik düzenleyeceklerini açıkladı.
Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Dünyada ve ülkemizde 750 ile bin doğumda bir görülen Down Sendromu; fiziksel büyüme geriliği, karakteristik yüz görünümü ve orta derecede zihinsel yetersizliğe yol açabiliyor. İşitme problemleri, göz bozuklukları, kalp sorunları, bağırsak, mide, tiroid sorunları, uyku problemleri, sosyal becerilerde, konuşmada ve iletişimde sorunlar Down Sendromlu çocuklarda daha sık görülüyor. Bu sorunlarla baş etmek için çocuğun gelişimi, zihinsel ve motor becerileri çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, doğum sırasında ya da sonrasında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının takibi için branş uzmanları, işitme sorunları için ise kulak burun boğaz ve odyoloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. Ayrıca dil, konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmek için konuşma terapisi, motor becerileri geliştirmek amacıyla fizik tedavi, günlük yaşamdaki işleri kolaylaştırmak için mesleki terapi, eğitim yaşamı ve akademik beceriler için ise yoğun özel eğitim oldukça önemlidir” dedi.
“Down Sendromlu çocukların topluma aktif katılımı önemli”
Erken çocukluk döneminden itibaren tıbbi takiplerin, özel eğitimin ve konuşma terapisinin bireyin sağlıklı bir şekilde eğitim hayatına ve sosyal hayata katılımını desteklediğini ifade eden Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “ Down Sendromlu çocukları mümkün olduğunca okuldaki ve toplum içindeki aktivitelerin içinde tutmak, erken yaştan itibaren evin dışında fiziksel aktivitelere ve sosyal ortamlara aktif katılmalarını teşvik etmek gerekiyor” diye konuştu.
Doç. Dr. Piştav Akmeşe, Engelsiz Ege Birimi tarafından “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla online etkinlik düzenleneceğini ifade etti. “Down Sendromlu Çocuklarda İşitme Sorunları ve İşitmenin Değerlendirilmesi” konulu etkinlikte EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Ody. Gülce Kirazlı konuşmacı olarak yer alacak. 22 Mart Pazartesi günü saat 10.30’da gerçekleştirilecek etkinliğin moderatörlüğünü Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe üstlenecek. Etkinlik ile ilgili detaylı bilgiye EÜ Engelsiz Ege Birimi web sayfasından ulaşabilecek.