EÜ’de tekstil öğrencileri için dijital öğrenme materyalleri geliştirilecek

Ege Üniversitesinin projesine Dışişleri Bakanlığından 124 bin 385 Avro hibe desteği

EÜ’de tekstil öğrencileri için dijital öğrenme materyalleri geliştirilecek




Ege Üniversitesinin projesine Dışişleri Bakanlığından 124 bin 385 Avro hibe desteği

EÜ’de tekstil öğrencileri için dijital öğrenme materyalleri geliştirilecek

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesinin yürütücüsü olduğu ulusal ve uluslararası ortaklı, tekstil alanında eğitim alan öğrencilerin bilgi düzeylerini dijital teknolojilerle artırmak ve uzaktan eğitim için yeni öğrenme materyalleri geliştirmek hedefi ile hazırlanan proje, Dışişleri Bakanlığından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Sevda Altaş, “Digital Learning Materials for Sustainable Textile Education” Erasmus KA2 projesi, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Erasmus Plus Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortalıklar Dijital Eğitime Hazırlık Faaliyetleri kapsamında açılan çağrı programında kabul edilen proje de Prof. Dr. Altaş 124 bin 385 Avro hibe desteği almaya hak kazandı. Projede, uzaktan eğitime devam eden meslek yüksekokulu öğrencilerinin uygulamalı eğitimleri için VR 360 videolar hazırlanarak elyaftan giyime kadar tekstil üretim aşamalarında uzaktan eğitim için yeni öğrenme materyalleri geliştirilecek.

Meslek yüksekokul öğrencilerinin okudukları programlarda uygulamalı olarak mesleklerini öğrenmelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Meslek yüksekokulu öğrencilerinin programlarına ilişkin uygulamalı eğitim almaları ile mezun olduklarında çalışacakları iş yerlerinde kullanılan makinelerin çalışma sistemi ve özelliklerini detaylı olarak bilmeleri kariyerlerinde büyük önem taşıyor.  Özellikle pandemi sürecinde uzaktan eğitim gören bu programların öğrencileri uygulamalı eğitimlerinde zorluklar yaşanıyor. Hocamız Prof. Dr. Sevda Altaş’ın kabul edilen bu projesiyle ekran ortadan kaldırılarak sanal gerçeklik ile öğrencilerin uygulamalı eğitimlerde pratik kazanmaları sağlanacak. Projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sevda Altaş ise tekstil teknikerliği konusunda eğitim veren meslek yüksekokullarda eğitimin uygulamalı olarak yapılabilmesi için büyük bir yatırım maliyeti ve yer gereksinimi olduğunu belirterek, “Günümüzde sanayi bölgelerinde açılması planlanan okullar ile öğrencilerin birebir işletmelerde uygulama yaparak mesleği öğrenmesi hedefleniyor. Diğer taraftan konum itibari ile sanayiye yakın olmayan ve uygulama için gerekli alt yapı imkânı bulunmayan birçok meslek eğitimi veren okulda öğrenciler sadece video ve benzeri görseller ile desteklenen eğitim materyalleri ile eğitim alıyor. Genel olarak uygulama konusunda yaşanılan bu sıkıntılar haricinde, yaşadığımız olağanüstü pandemiden ötürü okullarda uygulamalı eğitimler uzun süredir gerçekleştirilemiyor. Uzaktan eğitim ve dijital öğrenme kaynakları artan bir hızla eğitici ve öğrencilerin hayatlarına giriyor” diye konuştu.

“Proje ile teknoloji derslere entegre edilecek”

 Pandemi döneminde özellikle tercih olmaktan çıkıp zorunluluğa dönen uzaktan eğitimin artık akademik platformda kaçınılmaz bir eğitim yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Altaş, “Uygulama konusunda görülen açığı azaltmak ve öğrencilerin üretim konusundaki bilgi düzeyini arttırmak hedefli Ege Üniversitesi yürütücülüğünde başvurusunu yaptığımız ‘Digital Learning Materials for Sustainable Textile Education’ isimli Erasmus KA2 proje,  Yaşar Üniversitesi, Alanya Hamdullah Emin Pasa Üniversitesi, ETN School (İtalya), Unıversıtatea Dın Pıtestı (Romanya) ve Eduexpert (Polonya) firma ortakları ile gerçekleştirilecek. Projede, öğrencilere sürükleyici öğrenme deneyimleri sunmak amaçlı derslere teknolojiyi entegre edilecek. Ekranı ortadan kaldırarak, öğrencileri gerçek durumların ortasına yerleştirerek anlayışını derinleştirmek ve öğrenci katılımını geliştirmek için sanal gerçeklik ile VR 360 videolar hazırlanacak. Elyaftan giyime tekstil üretim aşamaları ile ilgili uzaktan eğitim için yeni öğrenme materyalleri geliştirilecek. Proje çıktıları ile tekstil alanında eğitim alan öğrencilerin bilgi düzeylerinin dijital teknolojiler ile eğlenceli bir yöntem ile artırılması hedefleniyor” dedi.

Prof. Dr. Altaş, “Ayrıca, projenin ilerleyen aşamalarında yürütülmesi planlanan farklı çalışmalar ve geliştirilecek işbirlikleri ile eğitim videolarının, tekstil sektöründeki firmalarda işe yeni başlayan kişilerin iş yerine uyumu için gerekli olan oryantasyon süresini kısaltmak amaçlı da kullanılmasını planlıyoruz” dedi.