EÜ’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kuraklıkla mücadele için tasarruf çağrısına yönelik projeler

Kuraklıkla Mücadeleye Ege Üniversitesinden destek

EÜ’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kuraklıkla mücadele için tasarruf çağrısına yönelik projeler


EÜ’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kuraklıkla mücadele için tasarruf çağrısına yönelik projeler

 

Kuraklıkla Mücadeleye Ege Üniversitesinden destek

 

İZMİR(Ege Ajans)- Bu yıl mevsim normallerinin çok altına düşmüş olan yağışlar, ülkemizi ciddi bir kuraklık tehdidiyle yüz yüze bıraktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu tehlikeye dikkat çekerek kuraklıkla topyekûn bir mücadele başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak 100 yılda bir görülecek böylesine büyük bir kuraklık tehdidi karşısında hep birlikte tedbir almamız gerekiyor” diyerek durumun ciddiyetini belirtti. Ege Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde yapılan çalışmalarla su tasarrufu konusunda halihazırda önemli girişimler gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Cumhurbaşkanımızın kuraklık ile ilgili yaptığı tasarruf çağrısı hepimizi yakından ilgilendiriyor. Biz de Ege Üniversitesi olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

 

Kuraklıkla hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Budak, “Ülkemiz maalesef ciddi bir kuraklık tehlikesi altında. Hepimiz, suyumuzu en tasarruflu şekilde kullanmak durumundayız. Özellikle tarım alanında doğru sulama tekniğinin kullanılması büyük önem arz ediyor. Suyumuzun büyük bir kısmını tarımsal sulamada kullanıyoruz. Bizlere düşen en önemli görev, devletimiz tarafından yapılan uyarıları dikkate alarak suyumuzdan en verimli şekilde yararlanmak için tasarruf yapmaktır” diye konuştu.

         Kampüs çapında geniş tasarruf önlemleri

Su tasarrufu konusunda Ege Üniversitesi tarafından yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi, enerji ve suyun tasarruflu korunumu amacıyla İZKA projesi kapsamında stratejisini belirledi. Kampüsümüzün su ayak izini azaltmak amacıyla vaziyet planları, bina projeleri, binaların ve eklentilerinin aylık su sarfiyatları, teknik kadroları ve öğrenci sayıları tespit edildi. Kampüste kurulması planlanan teknoloji, eklentiler ve bunların yatırım ve işletme maliyetleri hesaplandı. Proje kapsamında; temiz su sayaçlarının takılması, bozuk veya düzgün çalışmayan musluk, rezervuar, pisuar ve duş gibi sıhhi tesisatların belirlenmesi, sensörlü musluk, rezervuar, pisuar ve duş sistemlerinin kurulması için maliyet analizinin yapılması, binalarda yağmur sularının hasat edilmesi için ne kadar yağmur suyunun toplanabileceğinin hesaplanması, çatılardaki su oluklarının hasata uygun hale getirilebilmesi için yapılacakların saptanması, taşıma sistemleri, filtreleme sistemi, toplanacak suların biriktirileceği yeraltı ve yerüstü su depolarının boyutlandırılması ve tasarlanması ile su dağıtım sisteminin belirlenmesi gibi işlemleri gerçekleştirdik. Kampüsümüzde seçilecek olan bir alanda yağmur suyu hasadının yapılması planlanıyor. Bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında ortaokul öğrencileri için Hayatın Kaynağı ‘Su’ isimli sosyal sorumluluk projesi ile farkındalık yaratılması sağlanacak” diye konuştu.  

Enerji tasarrufunda örnek adımlar

Enerji Tasarruf Haftası içerisinde bulunduğumuzu hatırlatan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz,  “İZKA projesi kapsamında suyun yanı sıra enerji konusunda da bir yol haritası oluşturuldu. Bu kapsamda en temel olarak ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi alınabilmesi için eğitim düzeni ve gereklilikler ortaya kondu. Sıfır Atık Sisteminin uygulamaya geçirilmesi ile 2018 yılından bu yana enerji ve hammadde tasarrufumuz artmış ve sera gazı salınımlarımız azalmıştır. 2018 yılında 677 bin 224 kWh enerji tasarrufu yapılırken 2019’da 971 bin 531 kWh enerji tasarrufu yapıldı. 2018’de 17 ton sera gazı önlenirken 2019’da 28 ton, 2020 yılında ise 25 ton sera gazı salımı önlendi. Enerji tasarrufu ise 2020 yılında 764 bin 872 kWh olarak hesaplandı. 2020 yılında tasarruf azalmış gibi görünse de bunun nedeni pandemi ve öğrencilerin kampüste olmaması. Yapılan çalışmalar Uluslararası bir sıralama sistemi olan Yeşil Ölçüm (Greenmetric) sisteminde de alınan puanlara yansıdı. 2020 yılında enerji puanımız 975’ten bin 1175’e yükseldi. Su başlığında ise özellikle İZKA projemiz ile çizilen yol haritası önemli görüldü. Yapılan proje başvuruları ve sosyal sorumluluk projeleri ile enerji ve su tasarrufu çalışmalarımız hızla devam edecek” dedi.