Excimer Lazer Tedavisi
Excimer Lazer Nedir?
Excimer Laser, argon-florid gaz karışımının elektrikle uyarılması sonucu elde edilen ve 193 nm dalga boyuna sahip UV lazerdir. Tüm dünyada 30 yıla yakın bir zamandır Miyop, astigmat ve hipermetrop gibi gözde kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Excimer Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gözde kırma kusurlarının (miyop, hipermetrop ve astigmat) tedavisinde kullanılan ve bütün dünyada en yaygın yöntem olan Excimer Laser ile gözlük ve kontakt lenslerinizden birkaç dakikada kurtulmak mümkündür. Görme bozukluğunun derecesine göre, bilgisayar aracılığıyla programlanan Excimer Laser ışını ile gözün üzerindeki saydam kornea tabakasının yeniden şekillendirilerek doğru odaklama ve net görme sağlanır. Ancak, bu operasyonun tecrübeli bir hekim tarafından iyi bir donanım ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Son 30 yıldır tüm dünyada milyonlarca hasta üzerinde başarıyla uygulanan Excimer Laser, etkin bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle gözdeki kırma kusurunun derecesi hesaplanır ve kornea yapısı incelenir. Excimer laser ile kornea yapısı bilgisayar destekli olarak tekrar şekillendirilerek hastanın gözlükten kurtulması gerçekleşmiş olur.
Excimer Lazer Tedavisi Yöntemleri
Lazer işlemi korneanın epitel tabakasının altında yer alan stroma tabakasına uygulanır. Bu tabakaya ulaşmak üzere uygulanan yönteme göre Excimer Lazer tekniği farklı alt isimlendirmelere sahiptir.
PRK veya No-Touch: Epitel tabakasının spatül veya alkol ile uzaklaştırılarak alttaki stroma tabakasına excimer laser uygulanması PRK; lazer yöntemi ile uzaklaştırılmışsa No-Touch yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Operasyon sonrası epitel 4-5 gün içinde kendini yenilemekte ve ameliyat sırasında kişi ağrı duymamaktadır. 1-2 gün batma hissi veya ağrı olabilmekte ve görmenin keskinleşmesi birkaç ay sürebilmektedir.
LASIK: Bu yöntemde korneada bir kapak (flap) oluşturulmaktadır. Bu kapak önceleri bıçak kullanılarak oluşturulurken günümüzde femtosaniye lazer sistemi ile gerçekleştirilir. Kapak kaldırılarak alttaki dokuya Excimer Lazer uygulanmakta ve korneanın yeniden şekillendirilmektedir.
iLASIK: Femto-lasik olarak da adlandırılan bu yeni teknik refraktif cerrahideki en önemli gelişmelerden biridir. Mekanik hiç bir girişime izin vermeyen tamamen bilgisayar kontrollü sistem, lasik için gerekli korneal kesiyi bıçak ile değil lazer ile gerçekleştirmektedir. Standart yöntem dışında iLASIK yönteminde kişinin kornea haritası çıkarılarak kişiye özel tedavi ile gözlükten kurtulması sağlanır.
LASIK’de epitel soyulmadığı için ağrı-batma minimum düzeyde ve kısa sürelidir. Lazer sonrası görme keskinliği çoğu hastada bir hafta içinde maksimum düzeyine ulaşır.
Excimer Lazer Tedavisi Kimler için Uygundur?
Excimer Lazer ameliyatı -10 dereceye kadar miyop, +6 dereceye kadar hipermetrop, 6 dereceye kadar astigmat rahatsızlığı olan 18 yaşından büyük ve göz yapısı uygun olan kişilere başarı ile uygulanabilmektedir.
Ancak glokom veya keratokonus gibi göz rahatsızlığı olanlar; diyabet veya romatizma gibi sistemik hastalığı olan kişiler ayrıca hamile ve emzirmekte olan anneler lazer operasyonu için uygun adaylar değillerdir.
Excimer Lazer Tedavisi Öncesi
Excimer Lazer ameliyatı öncesinde sert kontakt lens kullanan hastalarımızın 3 hafta, yumuşak kontakt lens kullanan hastalarımızın ise 1 hafta önceden lens kullanımını bırakmış olması önerilmektedir.
Excimer Lazer Tedavisi Sonrası
Operasyon sonrası 4–5 saat süre ile gözlerde yanma, sulanma ve az da olsa bulanık görme normal karşılanmalıdır. 1–2 saatte bir verilen damlalar kullanılır. Ertesi gün yapılacak kontrol sonrası kişiler günlük hayatlarına dönebilmektedir. Hasta ertesi gün göze sabun ve şampuan kaçırmadan banyo yapabilir; (gözleri kapalı tutarak) yüz yıkayabilir.
Ayrıca 3 hafta süre ile havuz-denize girilmemeli, 2 hafta süre ile göz makyajı yapılmamalıdır. Gözleri ovalayıp kaşımaktan kaçınılmalıdır.