Fehmi Koru: ‘‘Seçime yeni yasayla gidildi ve AK Parti iktidarı kaybetti’’ diyelim..
"Ben asıl tuzağa düşürülenin AK Parti olduğunu düşünüyorum"
Fehmi Koru: ‘‘Seçime yeni yasayla gidildi ve AK Parti iktidarı kaybetti’’ diyelim.. MHP buna üzülür mü?
"Ben asıl tuzağa düşürülenin AK Parti olduğunu düşünüyorum"
Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında Cumhur İttifakı’nın hazırladığı teklifin “muhalif cephenin oluşturduğu ittifakı parçalamayı hedeflediğini” belirtti.
“Muhalif partilerden yükselen seslere kulak verdiğimde kendilerine kurulan tuzağı iyi göremediklerini fark ediyorum” diyen Koru, şunları yazdı:
CHP ile onların birlikteliğinin sona erdirilmesi her an gündeme gelebilir gibi bir hava var. Evet, yasa teklifi işte en fazla bunun gerçekleşmesini bekliyor. CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemine yansıyan yenileşme arayışı, CHP’li bilinenlerin hep uzak durdukları kesimlerle barışma –Kılıçdaroğlu buna ‘helalleşme’ diyor- çabaları ister istemez CHP’yi dönüştürüyor. Laf olsun diye bir barışma niyeti değil Kılıçdaroğlu’nun amaçladığı; birbirine en hafif tabiriyle ‘küs’, hatta düpedüz ‘düşman’ gözüyle bakabilen insanlar ve onların içinde yer aldıkları toplum kesitlerini yaklaştırmaya yarıyor o çaba.
Yasa teklifi işte esas duvarları yıkmaya yarayacak o çabayı yok etme girişimi… Vaktiyle AK Parti içinde yer almış, başbakanlık, başbakan yardımcılığı, ekonomi bakanlığı, dışişleri bakanlığı yapmış kişilerin kurduğu partiler ‘Millet İttifakı’ dışında kendilerine yol ararlar ise, CHP’de yalnız Kılıçdaroğlu’nun başlattığı küs veya düşman kitleler ile barışma çabası suya düşmekle kalmaz, Kılıçdaroğlu’nun kendisinin liderliği de tartışmalı hale gelir. İstenen de bu. CHP’nin -CHP’lilere de topluma da yaramayan- fabrika ayarlarına dönmesini zorluyor yeni seçim yasası teklifi.
AK Parti, varlığını kendisinin iktidardaki varlığı için elzem gördüğü klasik CHP’yi vaktiyle kendi içerisinde bulunmuş kişilerin liderliğinden arındırabilirse, çok daha etkili bir seçim kampanyası yürütebileceğini biliyor. AK Parti’den ayrılanların -tabii Saadet Partisi ve Temel Karamollaoğlu’nun da- CHP ile aynı cephede yer alması CHP’ye yönelik salvoları zayıflatan bir etkiye sahip çünkü.
"İktidarını kaybetmiş, lideri cumhurbaşkanı olamamış AK Parti’nin hali CHP-İYİ Parti koalisyon ortaklığında nice olur?"
Teklifin CHP’yi “kolay lokma” haline dönüştürmeyi hedeflediği görüşünü dile getiren Koru, şöyle devam etti:
Ancak, seçimde her şey yolunda gider ve siyaset mühendislerinin iktidar cephesine bir dönem daha iktidarda kalabilme amaçlı yeni seçim yasası maksadına ererse ne ala, ya seçmen kitlesi bütün aksine çabalara kulak asmayıp siyaset arenasını temizlemeye ve farklı bir iktidara şans tanımaya karar verirse ne olacak? ‘Küçük’ sıfatıyla anılan partiler kurulan tuzağa düştüğü için DEVA ve Gelecek partilerinin terk ettiği, Saadet Partisi’nin uzak durduğu, CHP ve İYİ Parti’nin birlikteliğiyle varlığını sürdüren ‘Millet İttifakı’ TBMM’de çoğunluğu elde eder ve cumhurbaşkanını da kendilerinin belirlediği aday kazanırsa?
O zaman AK Parti’nin hali ne olur? MHP baraja takılsa bile bu gelişmeden fazla etkilenmez; İYİ Parti’nin yeni iktidardaki varlığına MHP’liler kendilerini kolayca ısındırırlar. Israrla cevabını aradığım soru şu: İktidarını kaybetmiş, lideri cumhurbaşkanı olamamış AK Parti’nin hali CHP-İYİ Parti koalisyon ortaklığında nice olur?
“Ben asıl tuzağa düşürülenin AK Parti olduğunu düşünüyorum” diye yazan Koru, yazısını şu görüşlerle sonlandırdı:
Bazıları teklifin ittifak içerisindeki büyük partiyi kayıran yönüne takılıp MHP’nin bundan rahatsızlık duyması gerektiği görüşünü seslendiriyorlar. Ben ise teklifin AK Parti’nin hoşuna gidecek şekilde MHP tarafından hazırlandığı kanaatindeyim. Henüz kimsenin fark etmediği yasa teklifinin bu yönü işte.
fehmikoru.com, Independent Türkçe