Financial Times'ın ardından Wall Street Journal'dan çarpıcı Türk lirası yorumu
Türkiye'nin şimdiye kadar yürüttüğü şekliyle kur savaşını sürdürme imkanı kalmadı, cephane tükendi.
Financial Times'ın ardından Wall Street Journal da Türk ekonomisi ele alan bir yazıyı okuyucularıyla paylaştı. 'Türkiye'nin TL konusunda yeni bir yaklaşıma ihtiyacı var' başlıklı yazıda, ekonominin hayati bir kavşakta olduğuna işaret edilerek şu yorumunda bulunuyor: Türkiye'nin şimdiye kadar yürüttüğü şekliyle kur savaşını sürdürme imkanı kalmadı, cephane tükendi.
WSJ, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TMCB) müdahaleleri sonucu aylardır sabit bir seyir izleyen dolar/TL kurunun, bu hafta son iki ayın en yüksek seviyesine çıktığına dikkat çekiyor.
Doların diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesine rağmen dolar/TL kurunun Pazartesi gününden beri yüzde 2 yükselerek 6,99 seviyesinden işlem gördüğünü belirten WSJ, bunun 12 Mayıs'tan beri en yüksek değer olduğunu kaydediyor.
Üzerindeki siyasi baskı yüzünden Merkez Bankası'nın faizleri artırmasının beklenmediği, böylece kurun kontrol altına almak için ülkelerin elindeki tek çare olan 'faiz' seçeneğinin kullanılamaz hale geldiği ifade ediliyor. Bunun yerine Merkez Bankası'nın elindeki yabancı para rezervini erittiği vurgulanıyor.
WSJ, korona virüs kriziyle turizm ve ihracattan sağlanan gelirin de düştüğünü aktarıyor: "Analistler ve yatırımcılar Türkiye'nin şimdi sınırlı da olsa sermaye kontrolü uygulamasına geçmesinden endişe ediyor, Piyasalardaki oynaklığın önüne geçmek için ülkenin dışına para akışının kısıtlanacağı ya da yasaklanacağı önlemler…"
"HASSAS BİR DURUMDALAR"
WSJ'ye konuşan Pictet Varlık Yönetimi'nden kıdemli ekonomist Nikolay Markov, "Gerçekten hassas bir durumda sıkışıp kaldılar. Şimdi geçmişe göre, daha da kırılgan bir durumdalar çünkü belli ki pandemi yardımcı olmuyor" diyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise bugüne kadar sermaye kontrolü haberlerini sürekli reddederek serbest piyasa kurallarına bağlı kalacaklarını söyledi.
WSJ'deki haberde pandemi başlamadan önce de Türkiye'nin yüksek enflasyon, artan dış borç, kredi büyümesi ve cari açık ile mücadele ettiği vurgulanıyor. WSJ, TL'nin düşüşüyle mücadele etmek için Merkez Bankası'nın rezervlerini sattığını ve kamu bankalarının da döviz sattığını belirtiyor.
WSJ'ye göre, ekonomistler aynı zamanda herhangi bir sermaye kontrolünün getirilmesinin Türkiye'nin ihracatı için olumsuz olacağı görüşünde. WSJ'ye konuşan ekonomist Uğur Gürses'e göre "Türkiye böyle bir durumda kendini ayağından vurur" diyor.
Kaynak Yeniçağ: Financial Times'ın ardından Wall Street Journal'dan çarpıcı Türk lirası yorumu