Fransa, direniş örgütünün kurşuna dizdiği 47 Nazi askerinin toplu mezarını arıyor

Direniş örgütü neden Nazi askerlerini kurşuna dizdi?

Fransa, direniş örgütünün kurşuna dizdiği 47 Nazi askerinin toplu mezarını arıyor


Fransa, direniş örgütünün kurşuna dizdiği 47 Nazi askerinin toplu mezarını arıyor

Alman birliğinin Tulle kasabasında 99 sivili balkonlara asması ve Oradour-sur Glane köyünde ise 643 sivili bir kiliseye kapatıp ateşe vermesinin ardından direniş örgütü, tutuklu Alman askerlerini misilleme amacıyla kurşuna dizerek öldürmüştü.

Fransa’nın iç bölgelerinde yer alan Corrèze kasabası yakınlarında savaş sırasında, 1944 yılı haziran ayında yargısız bir şekilde direniş örgütü tarafından infaz edilen 47 Alman askeriyle bunlarla işbirliği içinde olduğu belirtilen Fransız kadının kalıntılarının bulunması için arama başlatıldı.

Ulusal Gaziler Ofisi (ONAC) himayesinde Meymac'ta bir ormanda yürütülen arama çalışmaları sonucunda, Alman askerlerinin kalıntılarının ülkelerine gönderilmesi hedefleniyor.

Limoges kenti yakınlarındaki Correze kasabasındaki ONAC Direktörü Xavier Kompa, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Fransa, Cenevre Sözleşmesi ve halen yürürlükte olan 1966 Fransız-Alman anlaşması uyarınca askerlerin cenazelerini ülkelerine iade etmekle sorumlu. Cenazelerin nasıl ve nereye gönderileceği konusunda ise Almanya karar verecek.” dedi.

Fransa’da iki savaş sırasında ölen Alman askerlerinin cenazelerinin ülkeye geri getirilmesi konusunda çalışmalarda bulunan Alman kuruluşu Kriegsgräberfürsorge, arama çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye yer radarı gönderecek.

ONAC tarafından yapılan açıklamada, “Şu anda ilk hedef Alman askerlerini kalıntılarını bulmak. Bulunacak kalıntılar Marsilya’da incelenecek. Şu an için bu Alman askerlerinin kimlikleri hakkında bilgimiz yok.” denildi.

Direniş örgütü neden Nazi askerlerini kurşuna dizdi?

Fransız Direniş Örgütü tarafından 7 ve 8 Haziran’da tutuklandıktan sonra Tulle kasabasında 12 Haziran’da kurşuna dizildiği belirtilen Alman askerlerinin kalıntılarının bulunması için ilk kez 1967 yılında izinsiz bir kazı gerçekleştirilmişti.

Bu bölge yakınlarındaki “SS Das Reich” Alman birliğinin Tulle kasabasında 99 sivili balkonlara asması ve Oradour-sur Glane köyünde ise 643 sivili bir kiliseye kapatıp burayı ateşe vermesi sonucu yapılan katliamla ilgili haberin ardından, tutuklu Alman askerleri misilleme amacıyla direniş örgütü tarafından kurşuna dizilerek öldürülmüştü.

Toplu mezar, 2019'da gaziler toplantısında gerçeklere tanık olan eski bir direnişçi olan 98 yaşındaki Edmond Réveil'in ilk kez konuşmasıyla yeniden gündeme geldi. 

Bölgedeki La Montagne gazetesine kendi kimliğini vermeden "kelebek" kod adıyla konuşan eski bir direnişçi kendisinin de içinde yer aldığı grubun, 47 Alman askerini infazını gerçekleştirdiği doğruladı.

Alman askerlerinin kurşuna dizilmeden önce daha sonra atılacakları çukurları da kendilerinin kazması için zorlandığını kaydeden eski direnişçi, “Çok sıcaktı ve her yer kan kokuyordu.” diyerek anılarını anlattı.

AFP’ye konuşan ismini açıklanmasını istemeyen bir başka görgü tanığı tutuklananlar arasında Gestapo'ya yakın bir Fransız kadın da bulunduğunu belirterek, "Onun kimliğini bilmiyorduk. Kimse onu öldürmek istemedi, onu kimin infaz etmesi gerektiğini belirlemek için kura çekmek zorunda kaldık. Diğer öldürülenleri gömdükten sonra üzerlerine kireç döktük ve bir daha bu konuyu asla konuşmadık." dedi.

Bu konuyu yıllar sonra ilk kez gündeme getiren ve isminin açıklanmasında sakınca görmeyen Edmond Réveil ise bir hata yaptıklarını kabul ederek, “Nefreti yeniden alevlendirmek istemiyorum ancak öldürülen Almanların ve bu Fransız kadının torunlarının bu hikayeyi bilmesi arzu ediyorum. “dedi.

EURO NEWS