Fransa’da ‘fazla turist göze battı’, hükümet turistler için ne tür düzenleme yapacak?

Paris'e gelen turist sayısı 37 milyona ulaşacak

Fransa’da ‘fazla turist göze battı’, hükümet turistler için ne tür düzenleme yapacak?


Fransa’da ‘fazla turist göze battı’, hükümet turistler için ne tür düzenleme yapacak?

Turizm Bakanlığı’na göre, yıllık turizm faaliyetinin yüzde 80'i ülkenin sadece yüzde 20'sinde yoğunlaşıyor. Ziyaretçileri Fransa'nın daha az bilinen bölgelerini keşfetmeye teşvik etmenin yeni stratejisi oluşturulacak

Fransa’da hükümet, dünyanın dört bir yanından ülkedeki tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri görmek için gelen yabancı turistleri yönlendirme konusunda düğmeye bastı.

Turizm Bakanı Olivia Gregoire ülkedeki en popüler turistik sitelerdeki ziyaretçi akışını düzenleme ve "aşırı turizme" karşı bir strateji belirleme planını kamuoyuna açıkladı.

Fransız bakan, dünyanın en büyük turizm merkezi olan ülkesinin özellikle "çevreyi, yerel halkın yaşam kalitesini ve ziyaretçilerin güzel anlar geçirmesini" tehdit eden yoğun sezon akınlarını daha iyi yönetmesi gerektiğini söyledi.

Yerel halk  turistlerden bunaldı

Normandiya'daki Mont-Saint-Michel manastırı gibi en çok ziyaret edilen tarihi yerlerde yaşayanlar, artan şikaletçi sayısından en fazla şikayet edenlerin başında geliyor.

Netflix tarafından yayımlanan polisiye dizi “Lupin”in sahnelerinin bir bölümünü çekildiği ve 1200 kişinin yaşadığı kuzeyde Normandiya’daki deniz kıyısındaki Etretat kasabası, her gün yaz aylarında 10 bin ziyaretçi ağırlıyor.

Bu kasabadaki Oteller Birliği Eş-Başkanı Shai Mallet, 'Bu yoğun turist akımınını kasabanın simgesi olan deniz kıyılarını ve tarihi falezleri tahrip ettiği' şikayetinde bulundu.

Mallet, ayrıca ziyaretçilerin bu bölgede sadece birkaç saat kalıp, belki sadece bir dondurma alıp, her zaman restoranlara veya otellere uğramaması nedeniyle yerel halkın ekonomik olarak bir fayda sağlayamamasından da duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Paris'e gelen turist sayısı 37 milyona ulaşacak

Hükümetin son açıklaması, kısmen ev sahiplerinin turistlere kısa vadeli kiralamayı tercih etmesi nedeniyle konut sıkıntısıyla boğuşan Paris yerel yönetiminin, geçen hafta başkentin bu yıl 37 milyon turist ağırlayacağını ilan etmesinin ardından geldi.

Buna göre Paris, 2019'daki salgın öncesi 38,5 milyon kişiye ulaşan turist sayısına bu yıl yaklaşmış olacak.

Fransa’da yerel yöneticiler bazı tarihi ve kültürel yerlere yönelik ziyaret sınırlamasını yaz aylarında zaten uyguluyor.

Örneğin, yetkililer, en yoğun yaz aylarında Brehat adasına günübirlik ziyaretleri 4 bin 700 kişiyle sınırlıyor.

Marsilya’daki Ulusal Falez Parkı yönetimi, Covid-19 salgını sırasında uygulamaya konulan ve parka yer alan Sugiton koylarını ziyaret etmek için önümüzdeki beş yıl boyunca ücretsiz rezervasyon sistemini sürdüreceğini duyurdu.

Buna göre, temmuz ve ağustos aylarında, günde sadece 400 kişinin buraya ziyaret etmesine imkan sağlanacak. Daha önce günde 2 bin 500 kişi burayı ziyaret edebiliyordu.

Danışmanlık hizmeti veren “Eurogroup Consulting” temsilcisi Simon Thirot, “Her bölge için mucizevi bir çözüm yok. Ancak kimin hangi saatte geldiğini öğrendikten sonra, yüksek sezonda reklam vermemek gibi yerel pazarlama stratejilerine veya yakınlardaki insanları sezon dışında gelmeye teşvik eden fiyatlandırma stratejileri uygulanabilir.” diyerek tavsiyelerini sıraladı.

Yeterli veri yok mu?

Hükümet, en riskli turistik sahaları belirlemek ve sezon dışı ziyaretleri teşvik etmek için stratejiler oluşturmak üzere bir izleme grubu olmuşturma kararı aldı.

Le Figaro’ya konuşan Fransız bakan Gregoire, "Fransa, dünyanın en önemli turizm destinasyonu, ancak ciddi bir veri eksikliğimiz var. Turistleri ve yerel halkı bilgilendirmek ve kalabalığın yönetilmesine yardımcı olmak için gerekli önlemleri uygulamak konusunda hükümet, yerel yönetimlerle turustik işletmecilerle birlikte çalışmak zorunda.” diyerek koordinasyonun gerekli olduğunu vurguladı.

AFP’ye göre insanları alışılmışın dışında yerler aramaya veya yaz ayları dışında geziler yapmaya teşvik ederek, aşırı turizmin risklerini anlatmak için için sosyal medya "influencer"larını (etkileyicilerini) kullanmayı bile hükümetin düşündüğünü aktardı.

Yine yerel halkın, ziyaretçi ağırlama maliyetleriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için daha yüksek konaklama vergileri veya erişim ücretlerinin de uygulamay sokulabileceği bildirildi.

"25 yılda biyolojik çeşitliliğimizin yüzde 30'unu kaybettik"

Çevre turizmi konusunda faliyet gösteren Protourisme danışmanlık grubu temsilcisi ise Didier Arino, turizm gelirlerini artırırken, çevre korunması konusunun ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, “Zarar görebilecek turistik alanları korumalıyız, 25 yılda biyolojik çeşitliliğimizin yüzde 30'unu kaybettik Bu turizm akınını destinasyonlara ve mevsimlere yayılması için uyumlu bir turizm geliştirme stratejisine ihtiyacımız var." diyerek görüşlerini özetledi.

Turizm Bakanlığı’na göre, yıllık turizm faaliyetinin yüzde 80'ini ülkenin sadece yüzde 20'sinde yoğunlaşıyor.

Bakanlık, bu nedenle, ziyaretçileri Fransa'nın daha az bilinen bölgelerini keşfetmeye teşvik etmenin yeni stratejinin en önemli hedefi olması gerektiği görüşünde.

EURO NEWS