Fransa'da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?

Göçmenler arasında dindarlık daha güçlü

Fransa'da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?


Fransa'da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler? 

Fransa Ulusal İstatistik Kurumu (INSEE) tarafından yayımlanan rapor, kadın göçmenlerin iş hayatına katılımının düşük seviyede olduğunu ortaya koyarken, Türk göçmen kadınları bu sıralamada da geride kaldı.

Fransa’da toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü Türklerin oluşturduğunu belirten INSEE’ye göre Türk göçmen kadınların yüzde 46’ sı başörtü takıyor.

INSEE ülkede göçmenlerle ilgili hazırladığı raporu bugün kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre, göçmen kadınların istihdama katımı yüzde 62 oranında. Bu göçmen olmayanlara oranla 10 puan daha düşük.

Göçmen kadınlar içinde Kuzey Afrika’dan gelenlerin istihdama katılımı yüzde 52 iken, Türkiye ve Orta Doğu’dan gelen kadınların istihdama katılımı yüzde 45 ile en geride.

INSEE raporuna göre, sayıları 7 milyona ulaşan göçmenler ülke nüfusunun yüzde 10’unu teşkil ediyor. Fransa’da 1968'de ikamet edenlerin yüzde 6,5'ini yurt dışından gelenler oluşturuyordu.

Son rapor 2021 rakamlarına göre ülkedeki göçmenlerin üçte birinden fazlasının Fransız vatandaşlığı aldığını ortaya koydu. Fransa’ya yönelik göçün tarihinin çok gerilere gittiği hatırlatılan raporda, göçmenlerin önemli bir kısmının Fransa’da doğduğuna dikkat çekildi.

Buna göre üçüncü nesilde on kişiden dokuzunun Fransa'ya göç etmiş bir veya iki büyükanne ve dedesi bulunuyor.

Fransa’da yarım asır önce ülkeye gelenlerini önemli bir kısmını Avrupa’nın güneyindeki ülkeler oluştururken, şu anda göçmenlerin önemli bir kısmını Kuzey Afrika’dan gelenler oluşturuyor.

Türkler, toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü oluşturuyor Buna göre Fransa’da göçmenlerin yüzde 12’si Cezayir, yüzde 12’si Fas, yüzde 4’ü Tunuslu doğumlu. Göçmenlerin yüzde 8’i Portekiz, yüzde 4’ü İtalyan ve yüzde 3’ü Türkiye, yüzde 3’ü İspanya doğumlu.

Son yıllardaki göçteki artışa rağmen Fransa'nın Avrupa ortalamasında Almanya ve İspanya'nın gerisinde kalıyor.

Göçmenler iş hayatında mağdur

Raporda göçmenlerin işsizlik, daha zor işte çalışma, daha az ücret alma gibi konularda mağdur olduğunu ve ciddi bir biçimde ayırımcılıkla karşılaştığını da ortaya koydu.

Buna göre, göçmenlerde 15-74 arasında işsizlik oranı yüzde kadınlarda 14, erkeklerde yüzde 12.

Fransa’da göçmen olmayan kadın ve erkeklerde işsizlik oranı ise yüzde 7 . Göçmenler erkeklerin yüzde 39’u işçi olarak çalışırken, bu oran göçmen olmayanlarda yüzde 29.

Yine rapora göre, 2019 ila 2020 arasında Afrika kökenli çalışanların yüzde 46’sının iş yerinde ayırımcılıkla karşılaştığı inancında olduğunu ortaya koydu.

Göçmenler arasında dindarlık daha güçlü

Göçmenlerin nüfusun diğer kısmına oranla dine daha fazla bağımlı olduğunu ortaya koyan rapora göre, göçmenlerin en azla bağlı olduğu din olarak İslam gösterildi.

INSEE’ye göre, göçmenlerin “bir dine mensup olma” olasılığı, göçmen olmayan insanlara göre iki kat daha fazla.

Müslümanlar ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluştururken, göçmenler arasında Müslüman olanların oranı yüzde 44.

INSEE’ye göre Müslüman kadınların yüzde 26’sı başörtüsü takarken, göçmen Müslüman kadınlarda bu oran yüzde 36’ya çıkıyor. Türk göçmen kadınların ve Ortadoğulu göçmen kadınların yüzde 46’sı başörtü takıyor.

EURO NEWS