Fransa'da tepki çeken 'genel güvenlik yasası' neler içeriyor?

Yeni yasa tasarısı neleri öngörüyor?

Fransa'da tepki çeken 'genel güvenlik yasası' neler içeriyor?


Fransa'da tepki çeken 'genel güvenlik yasası' neler içeriyor?

Fransa’nın başkenti Paris’te görevde olan güvenlik güçlerinin görüntülerinin herhangi bir mecrada yayımlanmasını yasaklayan "genel güvenlik" yasa tasarısına karşı gösteriler devam ediyor.

Fransa'da güvenlik yasa tasarısının basın özgürlüğünü ihlal edebileceği için eleştirilen 24. maddesi Ulusal Mecliste kabul edildi.

Mecliste 17 Kasım’dan bu yana görüşülen tasarının, görevdeki güvenlik güçlerinin yüzü veya kimliğinin yayımlanmasını yasaklayan 24. maddesine 24 milletvekili ret, 146 milletvekili kabul oyu kullandı.

Söz konusu tasarıyla da ülkede patlak veren polis şiddeti olaylarının üzerinin kapatılmasından endişe ediliyor.

Yeni yasa tasarısı neleri öngörüyor?

Genel güvenlik yasasının 24. maddesinde, "Polis veya jandarmalara fiziki veya psikolojik zarar verme amacı veya niyeti taşıyan video veya fotoğrafları yayınlayanlara bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngörülüyor".

Söz konusu yasa tasarısına göre görselin kimliği açıkça belirlenebilir polise kasıtlı olarak zarar verme niyetinde olması gerekiyor.

Ancak polis operasyonları ve gösterileri takip eden gazeteciler, bu yasanın sansüre neden olabileceğinden endişeli.

Gazetecilere göre, söz konusu yasa ile polisler, delil aramak için daha kolay bir şekilde basın bürolarında, ve gazetecilerin evlerinde aramalar yapabilecek.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü yasa tasarısındaki "zarar verme niyetinin" yoruma açık ve belirlenmesi zor olduğu ifade etti.

Fransa’nın bağımsız ombudsmanı Claire Hédon ise yasanın bilgi özgürlüğü ve mahremiyet konusunda "önemli riskler" oluşturabileceğini söyledi.

Yasaya göre terörle güvenlik güçleri şehir içindeki operasyon ve mücadelelerde video görüntü almanın yanı sıra "drone" kameralar da kullanılabilecek.

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde polisin protestoculara karşı kullandığı şiddet görüntüleri sosyal medyada yayımlanmış, daha sonra polisler hakkında çeşitli soruşturmalar açılmıştı.

 Hüseyin KoyuncuEURO NEWS