Fransa'dan Zelenski'ye uyarı: Rusya'nın amacı ne
Rusya’nın askeri bir tuzak hazırladığından şüpheleniyor.
Fransa'dan Zelenski'ye uyarı: Rusya'nın amacı ne
Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın ilhak ettiği Herson şehrinden geri çekilerek Dinyeper Nehri’nin arkasına mevzileneceğini canlı yayında açıkladı. Fransız istihbaratı ve bölgedeki Ukrayna komutanı ise Rusya’nın askeri bir tuzak hazırladığından şüpheleniyor.
Rusya’nın cephe hattından 40 kilometre uzaklıktaki Herson şehrindeki sivilleri tahliye etmesinin ardından, canlı yayında Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve savaşın komutanı Sergey Surovikin imzasıyla geri çekilme emri vermesi tartışma yarattı.
Rusya Federasyonu, Ukrayna’nın on binlerce kayıp verdiği ancak yüz binden fazla askerle taarruz operasyonları planladığı Herson cephesinde aktif olarak sadece iki köprü bulunduğunu, Dinyeper nehri üzerinden kış boyunca mühimmat ve erzak ikmali yapmanın “çok zor” olduğunu öne sürdü. Rusya, lojistik kaygılar sebebiyle, bölgedeki sivillerden sonra askerlerin de sistematik olarak geri çekileceğini söyledi.
Dinyeper Nehri’nin güneyine çekileceği ifade edilen Rus güçleri, nehrin sağlayacağı doğal savunma hattından faydalanacaklarını ve askerlerin çoğunu başka cephelere göndereceklerini ifade etti.
Rusya’nın bu kararı almasındaki bir başka gerekçe olarak, bölgedeki Kahovka Barajı'na yönelik saldırıların artmasını gösterdi. Kahovka Barajı yıkılırsa, Dinyeper Nehri’nin kuzeyindeki on binlerce Rus askerinin sel felaketine maruz kalması ihtimali vardı.
FRANSA UYARDI: TUZAK OLABİLİR
Ancak Ukrayna’nın başarısız taarruzları ve yüksek askeri kayıplarından sonra Rusya’nın aniden “geri çekilme” emri vermesi şüphe çekti.
Fransız istihbaratı, Ukrayna’yı “muhtemel bir askeri tuzak” konusunda uyardı.
Ukrayna’nın bölgedeki Güney Ordular Grubu basın sözcüsü Natalya Gumenyuk, “Rusya’nın geri çekildiğine dair hiçbir emare yok. Aksine bölgeye daha çok asker getirdiler, savunma mevzileri kazdılar ve savaşa hazırlanıyor gibi duruyorlar. Temkinliyiz” açıklamasında bulundu.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihail Podolyak da “Rusya geri çekilmiyor. Temkini elden bırakmayacağız” diyerek, olası bir tuzağa dikkat çekti.
RUSYA DAHA ÖNCE BARAJI TUZAK OLARAK KULLANDI
Rusya, Kırivi Rih şehrinden geri çekilirken “barajın vurulması” ihtimalinden söz etti. Bölgeye gelen bin kişilik Ukrayna ordusu şehre yerleştikten sonra Rusya, şehirdeki barajı vurdu. Yüzlerce Ukrayna askeri ve sivil, boğularak can verdi.
Rusya’nın benzeri bir tuzak kuruyor olması ihtimali gündemde olsa da, Rusya tarafı kesin bir dille geri çekilecekleri konusunda ısrarcı. Rus tarafı, tamamen askeri ve lojistik sebeplerle geri çekildiklerini belirtiyor.
MAREŞAL JUKOV’UN “MASKİROVKA” DOKTRİNİ AKILLARA GELDİ
Sovyetler Birliği’nin 2. Dünya Savaşı’nda Nazi ordularını mağlup eden komutanı Mareşal Jukov’un düşmanı aldatma, kandırma ve en sonunda tuzağa düşürme planı “maskirovka” akıllara geldi.
Mareşal Jukov, Nazi Almanyası ordusunu, Sovyet güçlerini aciz gösterme, sürekli olarak geri çekilme, asker sayısının az gösterilmesi ve “bozgun” iklimi yaratılması planı ile birçok defa tuzağa geçti.
Jukov, askeri hedefin ve stratejinin anlaşılamaması için, Almanya tarafından “gereksiz” ve “saçma” görülen operasyonlar yaptı, “askeri açıdan anlam ifade etmeyen” lojistik hatlar kullandı, Sovyet ordusu “bozguna uğramış” gibi yaparak birçok defa geri çekildi. Alman tarafı, Sovyet ordusunun çöktüğüne ve “savaştan anlamadığına” inanarak tüm gücüyle taarruzlar düzenledi, Sovyet ordusu karşısında kendisini tüketti, askeri düzen ve lojistik hatlarını bozdu.
Düzeni bozulan Alman birlikleri, Sovyet ordusu tarafından daha sonra kuşatma altına alındı.
Bu taktik özellikle 2. Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen Stalingrad savaşında rol oynadı. Alman ordusuna karşı adeta bozguna uğrayan Sovyet ordusu, “panik halinde” geri çekildi.
Alman komutanlar, Hitler’e “Sovyet ordusu on gün içinde imha edilecek” dedi, Stalingrad şehrine girdi.
Sovyet güçleri daha sonra tam gücüyle hücum ederek şehri kuşattı. Alman ve Almanya’nın müttefiki 800 binden fazla asker öldü veya teslim oldu.
Sovyetler Birliği daha sonra tarihin en büyük tank savaşı Kursk Muharebesi’nde de aynı taktiği izledi.
Alman komutanlar, Sovyet tanklarının sayısının “sadece bin 500” olduğuna, mühimmatlarının tükendiğine ve savaşacak güçlerinin kalmadığına kanaat getirdi.
Neticede Almanya’nın tank ve mekanize birlikleri imha oldu, yüz binlerce Alman asker öldü. Cephe hattı kırıldı ve Sovyetler Birliği, Berlin’e kadar devam edecek taarruz harekatlarına başladı.
Sovyetler Birliği, 1944’te Belarus’u Nazi işgalinden kurtarırken, Belarus’a dört bir yandan hücum etti, ancak kesin bir ilerleme kaydetmedi. Jukov, “maskeleme” yani maskirovka doktrinini uyguladı. Nazi Almanyası komutanları, Sovyet ordusunun amacını anlayamadı. Sovyet orduları Belarus'a ek olarak Estonya ve Romanya'yı da zorladı.
Sovyetlerin ne yapacağına kanaat getiremeyen Nazi ordusu, tam olarak nereyi savunacağını bilemedi ve hem karşı taarruz düzenledi, hem de cephenin yanlış yerlerine odaklandı. Sovyet ordusu, planlama yapamayan Alman ordusunu bozguna uğrattı.
Neticede bölgede imha olan Alman birlikleri sebebiyle Sovyetler Birliği, tam 1 yıl sonra Berlin’e girdi ve 2. Dünya Savaşı’nı kazandı.
UKRAYNA’YI 600 BİN ASKERLE KUŞATTILAR
Rusya, kısmi seferberliğe kadar Rus ordusu, Donbass Rusları ve Wagner paralı askerleri olmak üzere 175 bin asker ile Ukrayna’da savaşıyordu.
Rusya, kısmi seferberlik ile 300 bin kişiyi silah altına aldı ve ilhak edilen bölgelere gönderdi.
Rusya, Ukrayna sınırındaki Belgorod’da ise yaklaşık 60 bin kişilik bir kuvvete sahip.
Belarus’ta ise 100 bin Rus askeri, 300 savaş uçağı ve 100 helikopter, Ukrayna’nın kuzeyini vurmaya hazır bekliyor.
Rusya’nın en az 600 bin asker ile Ukrayna’ya yeni bir harekat düzenlemeye ve savaşı kızıştırmaya hazırlanıyor olabileceği düşünülüyor.
Odatv.com