G-20 Toplantısında Rusya Boykot Edildi

“Küresel ekonomide işler Rusya açısından eskisi gibi devam edemez”

G-20 Toplantısında Rusya Boykot Edildi


G-20 Toplantısında Rusya Boykot Edildi 

Washington’da düzenlenen G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında İngiltere, ABD ve Kanada’nın temsilcileri Rusya’yı boykot etti. İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, ABD Maliye Bakanı Janet Yellen dahil, üç ülkenin toplantıya katılan en üst düzey maliye yetkililerinin, Rus temsilcinin söz almasından sonra salonu terkettiğini açıkladı. Bu olay, Rusya’nın G-20’de devam eden varlığına ilişkin derin bölünmeleri göz önüne serdi.

Toplantıyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa göre, G-20’ye üye ülkelerin maliye bakanlarının buluşmasına katılan Ukraynalı yetkililer de aynı şekilde salonu terketti.

Sunak Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD ve Kanadalı mevkidaşlarla birlikte bizim temsilcilerimiz, Rus heyetlerin söz almasının ardından Washington’daki G-20 toplantısını terketti. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını kınamada birlik halindeyiz ve Rusya’yı cezalandırmak için daha güçlü uluslararası koordinasyon için çaba göstereceğiz” ifadesini kullandı.

İkinci bir kaynağa göre, Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Timur Maksimov toplantıya şahsen katılırken, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ve ülkenin merkez bankası başkanıysa çevrimiçi olarak katıldı.

Rusya Maliye Bakanlığı yayınladığı açıklamada, boykotla ilgili bir ayrıntıya yer vermedi ancak Siluanov’un G-20’ye üyeler arasındaki diyaloğu siyasileştirmeme çağrısında bulunduğunu ve bu platformun her zaman ekonomiye odaklandığını vurguladığını belirtti.

G-20 üyeleri arasında, Moskova'yı Ukrayna'da savaş suçları işlemekle suçlayan Batılı ülkelerin yanısıra, işgal nedeniyle Rusya'ya getirilen yaptırımlara katılmayan Çin, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika da yer alıyor.

“Küresel ekonomide işler Rusya açısından eskisi gibi devam edemez”

Kaynaklardan ikisi Reuters’a yaptığı açıklamada, ABD Maliye Bakanı Janet Yellen’ın katılımcılara üst düzey Rus yetkilinin toplantıya katılımını güçlü biçimde kınadığını söylediğini aktardı.

Bir kaynağa göre, Yellen katılımcılara, küresel ekonomide Rusya açısından “işlerin eskisi gibi devam edemeyeceği” mesajını verirken, bu mesajı G-20’nin dönem başkanı Endonezya’nın maliye bakanı Sri Mulyani Indrawati’yi de iletti.

Rus temsilcinin söz almasından sonra toplantıyı terkeden Yellen’in bu boykotuna, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Kanada Maliye Bakanı Chrystia Freeland ve diğer bazı temsilciler de katıldı.

Kaynaklardan biri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın Rus temsilci Maksimov’a, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi yönünde Moskova’ya net bir mesajı iletmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Endonezya Maliye Bakanı Indrawati, boykotun, toplantının küresel büyümenin önündeki zorlukları ele almada ortak zemin yaratmaya odaklanan gündemine bir etkisinin olmadığını söyledi.

Toplantıda yaşananların beklenen bir durum olduğunu ifade eden Indrawati, "Bunun G-20 forumunun önemi ya da işbirliğine zarar vermeyeceğinden eminim" dedi.

G-20 üyesi ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Washington’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında biraraya geldi. Toplantının ana gündem maddelerini, Ukrayna savaşı, gıda güvenliği ve Corona virüsü salgınının ardından sürdürülen toparlanma çabaları oluşturdu.

Beyaz Saray'dan Yellen'a destek

Kaynaklardan biri, Yellen’in uluslararası mali yapı ve sürdürülebilir finans hakkındaki iki G-20 toplantısını daha boykot etmeyi planladığını kaydetti. Bununla birlikte, Maliye Bakanlığı yetkilileri, Yellen’ın Ukrayna savaşının küresel ekonomiye etkisiyle ilgili toplantıya katılacağı bilgisini verdi.

Beyaz Saray da Yellen’in G-20'deki adımlarını desteklediğini açıkladı.

Bir dizi Avrupa ülkenini maliye liderleri de Rusya’nın işgalini protesto için Yellen’in boykotlarına katılmayı planlıyor.

Kanada hükümetinden bir yetkili, ülkenin Ukrayna kökenli olan maliye bakanı Freeland, “Ruslar’ın söz almaya çalışacağı her toplantıyı boykot etmeyi” planladığını açıkladı.

Kanada’nın ayrıca başbakan yardımcısı olarak görev yapan Freeland, Rusya’nın katılımı protesto amacıyla G-20’nin genel toplantısını terkettiğini açıkladı.

Freeland Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Washington’da bu haftaki toplantılar dünya ekonomisini desteklemekle alakalı ve Rusya’nın Ukrayna’yı yasadışı işgali küresel ekonomiye ağır bir tehdit. Dünya demokrasileri, Rusya’nın devam eden saldırganlığı ve savaş suçları karşısında sessiz kalmayacak. Bugün Kanada ve bazı demokratik ortaklarımız, Rusya müdahale çabasına girdiği zaman G-20 genel toplantısını terketti" ifadelerini kullandı.

IMF Başkanı: “Birbirimize ne kadar bağımlı olduğumuzun da farkında olmalıyız”

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise, G-20 açısından “ zor bir anın” yaşandığını kabul ederken, COVID-19’a karşı mücadelenin koordinasyonu ve 2008-2009 mali krizine verilen yanıtta kilit bir rol oynayan forumda işbirliğinin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Bulgar kökenli olan Georgieva, “Başa çıkmamız gereken çok çok rahatsız edici gerçeklerin olduğu açık ama aynı zamanda birbirimize ne kadar bağımlı olduğumuzun da farkında olmalıyız. Bu işbirliğinin devam etmesi gerektiği ve edeceği son derece ortada” diye konuştu.

Georgieva ve Yellen, bir tarafta ABD ve piyasa güdümlü ekonomiler, diğer tarafta Çin, Rusya ve devlet güdümlü diğer ekonomiler olmak üzere küresel ekonominin jeopolitik bloklara bölünmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuşlardı.

G-7 maliye bakanlarından Ukrayna'ya destek sözü

Bu arada G-7 maliye bakanları da, bu yıl ve ötesindeki süreçte uluslararası toplumla birlikte Ukrayna'ya 24 milyar doların üzerinde destek sözü verdiklerini belirtti. Ortak açıklamada bakanlar, Rusya'nın bu haftaki G-20, IMF ve Dünya Bankası toplantıları dahil uluslararası forumlara katılımından üzüntü duyduklarını kaydetti.

Açıklamada, "Uluslararası örgütler ve çok taraflı forumlar, Rusya'yla faaliyetlerini artık olağan tarzda yürütmemeli" ifadesi kullanıldı.

VOA