G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi'nden Rusya'ya kınama çıkmadı

Ukrayna’dan bildirgeye tepki

G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi'nden Rusya'ya kınama çıkmadı




G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi'nden Rusya'ya kınama çıkmadı

Gelişmiş 20 büyük ülkenin liderlerini biraraya getiren G20 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde Rusya, Ukrayna saldırıları nedeniyle kınanmadı ancak güç kullanarak bir başka ülke toprağını ele geçirmemek konusunda çağrı yapıldı.

Zirvenin düzenlendiği Hindistan’ın Başbakanı Narendra Modi, zirve bildirgesinin kabul edildiğini açıkladı.

"Tüm grupların yoğun çalışmaları sonucunda G20 Liderler Zirvesi Deklarasyonu üzerinde görüş birliğine vardık. Deklarasyonun kabul edildiğini ilan ediyorum" diyen Modi, aralarında ABD Başkanı Joe Biden ve dünyanın dört bir yanından hükümet ve devlet başkanlarının da bulunduğu liderlere seslendi.

G20 ülkeleri, Ukrayna'daki savaş konusunda derin fikir ayrılıkları yaşarken Batılı ülkeler daha önce Liderler Deklarasyonu’nda Rusya'nın güçlü bir şekilde kınanmasını istiyordu. Buna karşın diğer ülkeler daha ekonomik konulara odaklanılmasını talep etmişti.

Sonuç olarak açıklamada, "Tüm devletleri, toprak bütünlüğü ve egemenliği, uluslararası insani hukuk, barış ve istikrarı koruyan çok taraflı sistem dahil olmak üzere uluslararası hukuk ilkelerini desteklemeye çağırıyoruz" denildi.

Deklarasyonda ayrıca "Bizler, Ukrayna'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı destekleyen tüm ilgili ve yapıcı girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz. Nükleer silahların kullanımı ya da kullanım tehdidi kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna’dan bildirgeye tepki

Ukrayna yönetimi bildirgeden Rusya’nın kınanmamasından memnun olmadığını dile getirdi. Kiev yönetimi ayrıca kendilerinin de toplantıya katılmasının aslen durumun daha net anlaşılabilmesini savunacağını savundu.

Bildiriye ilişkin olarak Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada bildirgenin "gurur duyulacak bir şey olmadığını" belirtti.

Ukrayna’nın tepkisine karşın Almanya Başbakanı Olaf Scholz sonuç bildirgesinin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusunda net bir tutum sergilediğini ve ülkelerin toprak bütünlüğünün şiddet yoluyla sorgulanamayacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da bildirgenin "Rusya'nın Ukrayna'daki yasadışı savaşına ilişkin çok güçlü bir dil" içerdiğini söyledi ve "Bunun iyi ve güçlü bir sonuç olduğunu düşünüyorum" dedi.

G20 Zirvesi’nde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil edilen Rusya’dan bildirgeye ilişkin herhangi bir yorum gelmedi. Ancak Lavrov daha önce yaptığı açıklamada, Moskova'nın Ukrayna ve diğer krizler konusundaki tutumunu yansıtmadığı takdirde sonuç bildirgesini bloke edeceğini söylemişti.

Liderler Zirvesi Bildirgesi’nde ayrıca Rusya’nın Temmuz ayında çekilmesi sonucu devre dışı kalan Tahıl Koridoru Anlaşması’na da dönülmesi çağrısında bulunuldu. Rusya kendisinin talepleri karşılanmadığı gerekçesiyle Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatına izin vermeyi durdurmuştu. Söz konusu anlaşma Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğuyla sağlanmıştı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Rusya'nın müttefiki olan Çin'in bildirgeye destek verdiğini söyledi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Jaishankar, "Farklı bakış açıları ve çıkarlar söz konusuydu ancak tüm konularda ortak bir zemin bulmayı başardık" dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda üyeler arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle Hindistan'ın bu yılki G20 başkanlığı sırasında bakanlar düzeyinde yapılan toplantılarda tek bir bildiri üzerinde dahi anlaşmaya varılamamıştı.

Hindistan Dışişleri Bakanı, Ukrayna savaşına ilişkin olarak zirve sırasında Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya’yla da yakın bir çalışma yapıldığını söyledi.

G 20 ülke liderleri yenilenebilir enerji kaynaklarının arttırılması konusunda yılda toplam 4 trilyon dolarlık düşük maliyetli finansmana ihtiyacı olduğu konusunda mutabık kalındı.

Bildirgede ayrıca "kömür enerjisinin aşamalı olarak azaltılması" yönündeki çabaların hızlandırılması çağrısında bulunuldu ancak bunun "ulusal koşullara uygun olarak ve adil geçişlere yönelik destek ihtiyacının farkında olarak" yapılması gerektiği belirtildi.

VOA