Galatasaray ve Fenerbahçe, Suudi yetkililer 'Atatürk tişörtleri ve pankartlarına izin vermeyince' maçı oynamadan Türkiye'ye döndü
Neler yaşandı?
Galatasaray ve Fenerbahçe, Suudi yetkililer 'Atatürk tişörtleri ve pankartlarına izin vermeyince' maçı oynamadan Türkiye'ye döndü
- Burak Abatay
- Unvan,BBC Türkçe
- Twitter,
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanması planlanan Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa finali, takımların Suudi yetkililerle yaşadığı kriz nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.
Kulüpler ve TFF'den yapılan ortak açıklamada, müsabakanın ertelenmesinin gerekçesi olarak "organizasyondaki bazı aksaklıklar" gösterildi.
Ancak maç günü basına sızan bilgiler Suudi tarafının özellikle takımların sahaya 'Atatürk temalı tişörtler' ile ısınmaya çıkmalarına izin vermediği yönündeydi. Aynı haberlerde kulüplerin maça Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" ve "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözlerinin yer aldığı pankartlara da izin verilmediği ifade edildi.
İstiklal Marşı ile ilgili olarak da bazı anlaşmazlıkların olduğu iddia edilse de gerek TFF gerekse de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı söz konusu bu iddiaların doğru olmadığını duyurdu.
Krizin çözülememesi üzerine TFF, kulüpler ve Suudi yetkililer arasında saatler süren toplantılar gerçekleştirildi. Ancak bu toplantıların da sonuçsuz kalmasıyla birlikte maç iptal edildi.
Bu kararın ardından Galatasaray kafilesi İstanbul Havalimanı'na, Fenerbahçe kafilesi ise Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaştı.
İki kulüp de taraftarlar tarafından coşkuyla karşılandı.
Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, havalimanı çıkışında yaptığı kısa açıklamada, "Gerekli açıklamayı TFF ve kulüpler yaptı" ifadelerini kullandı.
Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal ise takım otobüsünden taraftarlara seslenerek, "Tüm taraftarlara buraya kadar geldiğiniz için çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre Süper Kupa'nın organizatörü Suudi Arabistan devleti destekli Riyadh Season şirketi tarafından yapılan açıklamada, İstiklal Marşı konusunda kulüplerle anlaşmaya varıldığı ancak "iki takımın anlaşmaya uymaması nedeniyle maçın yapılamadığı" belirtildi.
Maçın iptal kararı, TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe yönetimlerinin yaptığı ortak bir açıklamayla duyuruldu.
Ortak açıklamada, Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına organizasyon için gösterdikleri çaba nedeniyle teşekkür edildi.
Açıklamada maçın ileri bir tarihe ertelendiği ifade edildi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin kurucu lideri ve ortak değeridir. Atatürk konusunda hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” paylaşımını yaptı.
Beşiktaş Belediyesi, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun bulunduğu Akasyalı Sokağın adının Fahreddin Paşa Sokağı olarak değiştirileceğini açıkladı.
DHA'nın aktardığına göre polis ekiplerinin güvenlik önlemleri aldığı sokağa Beşiktaş Belediyesi tarafından Türk bayrakları ve Atatürk fotoğrafları asıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hesabından, takımların karşılanabilmesi için "gece metroları" bulunduğu hatırlatması yapıldı.
Sosyal paylaşım sitesi X'te, "tffistifa" etiketiyle, TFF Başkanı Büyükekşi'ye istifa çağrıları yapılıyor.
Neler yaşandı?
Gün içinde Galatasaray tarafından gelen bilgilerde İstiklal Marşı'nın çalınmaması durumunda sahaya çıkılmayacağı belirtilmiş, ancak görüşmelerin ardından sorunun aşıldığı aktarılmıştı.
BBC Türkçe'nin edindiği bilgilere göre, Galatasaray kaynakları "İstiklal Marşı çalmazsa sahaya çıkmıyoruz" ifadelerini kullanmış, yapılan görüşmelerin ardından sorunun çözüldüğünü belirtmiş ve maç öncesi İstiklal Marşı'nın çalınacağını söylemişti.
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde oynanacak Türkiye Süper Kupa Final Maçında İstiklal Marşımız ve Türk Bayrağına izin verilmeyecek." şeklindeki iddialar doğru değildir."
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, "Süper Kupa maçı Türk bayrağımız huzurunda, 100. yıl kutlama etkinlikleriyle, şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır" denildi.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ise daha önce A Spor'a yaptığı açıklamada maça Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün yer aldığı bir pankart ile çıkmak istediklerini ancak Suudi yetkililerin bunu kabul etmediğini, konunun hala netleşmediğini söyledi.
Galatasaray maçta Cumhuriyet'in 100. yılı için özel tasarlanan formayı giyeceğini duyurmuştu.
Al-Awwal Park'ta (Kral Suud Üniversitesi Stadyumu) oynanacak maçın normal şartlarda TSİ 20.45'te başlaması öngörülüyordu.
Süper Kupa, Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası'nı kazanan takımlar arasında oynanıyor.
Süper Kupa maçları bundan önce dört kez yurt dışında oynanmıştı. Almanya üç kez, Katar ise bir kez maça ev sahipliği yapmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Süper Kupa finalinin yurt dışında oynanacak olması eleştiri konusu olmuştu.
BBC TÜRKÇE