Geleceğin kadın siber güvenlik uzmanlarını, Cisco yetiştiriyor
Amaç, kadınları sektöre kazandırmak ve siber güvenlik farkındalığı
Geleceğin kadın siber güvenlik uzmanlarını, Cisco yetiştiriyor
Cisco, sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi. Siber güvenlik alanında kariyer fırsatları yaratmayı ve kadınları sektöre kazandırmayı amaçlayan “Siber Güvenliğe KAtılım” programına, yüzde 60’ı kadın yaklaşık 2600 kişi kayıt yaptırdı. Beş gün süren ve online ortamda ücretsiz olarak verilen eğitimler, bu alanda kariyer hedefleyenlere çok özel bir fırsat sundu.
HAYATA geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri ve imza attığı inovasyonlarla Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan Cisco, bu kez de teknoloji alanında kadın istihdamını teşvik eden çok anlamlı bir projeyi hayata geçirdi. 14-18 Eylül tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşen “Siber Güvenliğe KAtılım” eğitim programında amaç, siber güvenlikte kariyer fırsatları yaratmak, cinsiyet eşitliğini geliştirmek ve siber güvenlik farkındalığı yaratmaktı.
Amaç, kadınları sektöre kazandırmak ve siber güvenlik farkındalığı
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi ve COVID-19 salgını ile hayatın her aşamada online ortama kayması, güvenlik ihtiyacını belki de hiç olmadığı kadar öncelikli bir hale getirdi. 2021 itibariyle global çapta siber saldırıların yol açacağı hasarın 6 trilyon doları bulacağı öngörülüyor. Dolayısıyla bu tehditle başa çıkmak için gerçek anlamda bir “siber güvenlik ordusu”na ihtiyaç var. Ancak Türkiye’de üniversitelerin STEM (fen matematik, mühendislik, bilim) bölümlerinde okuyan kız öğrencilerin oranı yüzde 37 iken, bu alanda kariyerine devam edenlerin oranı yüzde 10’a kadar düşüyor. Yetişmiş eleman açığını kapatmanın yolu ise teknoloji sektörünü kadınlar için de çekici hale getirmekten geçiyor.
Teknoloji lideri bir firma olarak Cisco da gerek bu ihtiyaca cevap verebilmek gerekse de Türkiye’nin dijital çağda ihtiyaç duyduğu yetkinlikte profesyoneller yetiştirilmesine destek olmak amacıyla çok anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.
Cinsiyet eşitliğine inanan ve Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasında etkin bir rol üstlenen Cisco’nun 14-18 Eylül tarihlerinde hayata geçirdiği “Siber Güvenliğe KAtılım” programında amaç, başta kadınlar olmak üzere siber güvenlik alanında çalışmak isteyenlere eğitim imkânını sağlamak, siber güvenlik farkındalığını pekiştirmek ve bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanmasına destek olmak.
Sektörden 40 uzman öğrencilerle buluştu
Cisco’nun “kolektif çalışmanın gücü”ne olan inancını vurgular şekilde, Binyaprak, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Habitat ve Cisco Networking Akademi (NetAcad) iş birliği ve Cisco’nun çözüm ortaklarının da desteğiyle gerçekleştirilen program, 5 gün boyunca günde 2.5 saat olmak üzere online olarak sunuldu. 32 panelist ve 8 moderatörün katkı sağladığı eğitimde, siber güvenliğe giriş derslerinin yanı sıra, katılımcıların kariyer planlamalarında ilham alabilecekleri farklı sektörlerden liderlerin katıldığı paneller de düzenlendi. Netaş, Mastercard, Unilever gibi firmalardan ve Cisco’dan uzmanların siber güvenliğin önemini ve potansiyelini paylaştıkları oturumların yanı sıra, siber güvenlikte etik konuları, farklı sektörlerde siber güvenlik uygulamaları ve CIO’ların gözünden dijital dönüşüm perspektifi de katılımcılara aktarıldı. Bin Yaprak’ın YouTube yayını günde ortalama 650 kez izlenirken sadece Webex etkinliğine ise 876 kişi katıldı.
“İlham verici eğitimler aldık”
Projenin asıl hedef kitlesi 17-25 yaş arası genç kadınlar olmakla beraber, yüzde 50’si üniversite öğrencisi farklı yaş gruplarından kadın ve erkek yaklaşık 2600 kişi eğitimlere katıldı. Hukuktan ekonomiye, tıp fakültesinden bilgisayar mühendisliğine hatta lise öğrencilerine kadar çok çeşitli alanlarda eğitim gören katılımcıların yaklaşık yüzde 60’ını kadınların oluşturması, projenin hedefine ulaştığının bir göstergesi. Katılımcıların yüzde 65’e yakını ise eğitimlere kendini geliştirmek için katıldığını ifade etti.
Eğitimlerde her gün yüzlerce soruya yanıt verilirken, katılımcılar da memnuniyetlerini “Katıldığımız en başarılı programlardan biriydi. İlham verici eğitimler aldık, kafamızdaki soru işaretlerine cevap bulduk ve çok yararlı bilgiler edindik. Kariyer planlamamızda bize yol gösterici olacak bu proje için Cisco’ya ve NetAcad ailesine çok teşekkür ederiz” şeklinde dile getirdi.
Didem Duru: Benzer projelere devam edeceğiz
Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru da Türkiye’nin yarınlarına yönelik sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerine işaret ederek şöyle dedi: “Teknoloji alanında kadın istihdamını teşvik etmek ve siber güvenlik alanında farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Siber Güvenliğe Katılım’ haftamız son derece başarılı geçti. Katılan tüm panelistler ile Binyaprak, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Habitat’a verdikleri destekten ötürü çok teşekkür ederim. Gerek imza attığımız inovasyonlar gerekse de Türkiye vizyonumuzun en önemli ayaklarından biri olan sosyal sorumluluk projeleri ile ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya bundan böyle de devam edeceğiz.”
Proje ilerleyen dönemlerde de farklı uzmanlık alanlarında verilecek eğitimlerle devam edecek. Geçen haftaki eğitimde en başarılı 20 katılımcı ise ileri eğitimlere ve sertifikasyon programlarına kabul edilecek ayrıca rehberlik hizmeti de verilecek.